von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En mycket vacker promenad på Stora Källö. Göteborgs kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Promenadslingan runt ön bjuder på storslagna vyer, men den är inte lång, kanske 1,5 km. Man går på knixig stig och på berg så den känns längre. 
 
(Nice hiking trail around the island Stora Källö. Many nice views of Gothenburgs southern archipelago. Length approx. 1.5 km. Boat from Saltholmen, Gothenburg).
 
På Stora Källö hade jag varit många gånger tidigare, i mina tankar. Men nu har jag besökt ön på riktigt och det var finare än vad mina tankar visat. Jag hade ju spanat på Stora Källö från Styrsö och Köpstadsö och funderat på hur det skulle vara att promenera runt ön. Och jag hade sett på kartor att det finns en stig runt ön, se kartan nedanför kartan nedan. 
 
Man måste säga till däcksman när man kliver på färjan vid Saltholmen att man vill gå av på Källö. Det hade jag gjort och blev avsläppt på ön efter en färjeturen på ca: 30 minuter. Efter några bilder och filmscener styrde jag stegen inåt ön. Promenadslingan skulle avverkas motsols, hade jag bestämt mig för. Nedan en bild mot Källö brygga.
 
Nu mer finns ingen åretruntboende på Stora Källö, men ett 30 tal sommarstugor. Men ön har tidigare haft fast befolkning, med fiskeläge och till och med jordbruk. De äldsta bevarade husen på ön är från 1700-talet. Detta enligt styrso.info.
 
Det fanns en del styvmorsvioler längs gångvägen som jag lät kameran titta närmare på. . 
 
Vilket underbart väder jag fick, drygt 20 grader varmt och nästan en helblå himmel. Luften är så annorlunda nu mot för bara några veckor sedan. Den är tjock av pollen och det doftar vår. Att bara promenera i lugnan ro och titta på vacker natur och lyssna på fågelkvitter, finns det något mer avkopplande?
 
En GB Glassgubbe fick dock in mig på andra tankar och jag kom tillfälligt att lämna leden för någon minut. Det är Göteborgs Motorbåtsförening som har en klubblokal och kiosk här. Här finns även dansbana, bastu och duschar. Är man nödig är detta platsen att lösa även det på. 
Trots glassgubbe och flaggor på väggen så verkade kiosken stängd. Jag klev in i klubbhuset där jag fann två utländska snickare som satt och fikade. Dom höll annars på att renovera träbryggan. Dom hade inte sett någon människa i kiosken, dom hade inte sett till någon alls, tolkade jag deras gester som. Så jag fick gå vidare i värmen utan någon glass. Där gick troligtvis promenadslingan på Stora Källö misste om chansen till ett vettigt betyg, he he. 
 
En lång brygga och längst ut stod det en bänk som jag strax satt på. Detta är sommar i skärgården. 
 
Efter bryggan var det bara att följa blå markeringar på berg och stenar. Ni ser en markering strax bakom mig till höger på berget. Promenadslingan var mycket bra uppmärkt. 
 
Det var stig och berg om vartannat, jag njöto till fullo av en mycket trevlig promenad. 
 
Jag bjöds magiska vyer över skärgården. På bilden ovan ser vi bort mot Stora Känsö med Känsö torn. Nedan syns Brännö närmast och längre bort i mitten av bilden Galterö. 
 
Det har lagts ned och läggs ned en hel del arbete på promenadslingan, ovan en av trapporna man byggt. Här kom jag ned till en liten badstrand. Jag var intresserad av vem som underhåller promenadslingan och mejlade därför Göteborgs Motorbåtsförening och fick detta svar: "Det är vår förening med gemensamma krafter som håller ordning på promenadstigen, eftersom den största delen ligger på föreningens mark. Vi har dock 2 stycken medlemmar som lagt ner mycket  arbete med att göra den lättare att gå, med broar och trappsteg mm"
 
Okej, mycket bra jobbat säger jag då, eller skriver menar jag. 
 
På bilden ovan passerade jag genom en pytteskog där det växte gullvivor.
 
Mitt i bilden ovan ser man färjebryggan. Så nu var jag strax framme. 
 
Jag hade fått lite information av däckpersonalen när jag klev iland på ön. För att färjan skulle hämta upp mig igen på bryggan var det viktigt att hissa semaforen och rikta den mot färjan så att kaptenen vet att jag skall med. Nu visade det sig att drygt tio personer skulle med färjan så det var inget jag behövde bry hjärnan med. Jag var ombord på skutan när vi lämnade bryggan och jag tog en bild för att föreviga denna stund. 
 
Tja a, då finns det väl inget mer att tillägga än att detta var en sagolik vacker promenad och utflykt. 
.
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, men den första biten längs med östra sidan av ön fram till glassgubben och bryggorna går säkert fint. 
 
Film från detta promenadtips.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Mamma:

Fina bilder och film på skärgården när det är som allra vackrast.

Svar: Tack mor.
Ronny von Frank-Einstein

Till top