von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Tips om 7 favorit vandringar/utflykter i Göteborgs "närhet"

9. Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, västra Götaland Permalink1
7 favorite walks "near" Gothenburg. 
 
Här kommer mina 7 tips. Det finns ingen rangordning, det enda jag utlovar är att här presenterar jag riktigt fina tips där man får uppleva underbar natur.
Men som jag skrivit förut, omdömen jag ger här i bloggen kan ni lita på. Det är vad jag tycker och det står jag för. Och jag gillar att gå på riktiga stigar som människor trampat upp, inga iordningställda grusstigar och dylikt. Klicka på namnet (länken) för att komma till mitt vandringstips. 
 
1. Särö Västerskog, Kungsbacka kommun
 
Detta är en personlig favorit och minsann något att skrika mig hes över. SäröVästerskog är ett fantastiskt vackert naturområde som bjuder på en mycket varierad och fin vandring. Bitvis är det småkuperat och knixigt. Sedan något år tillbaka är den gamla vandringsleden (nu blå) upprustad och håller mycket god standard. Det samma gäller den "nya" gula leden som håller sig inne i den fina skogen. I Vandringstipset från 2014 går vi knappt 5 km. Nedan ganska många nytagna bilder från maj 2018. Men men, Särö Västerskog är ju fint.
 
En annan glad nyhet är att Särö Nordanskog skall bli naturreservat. Det är förresten en fin extraslinga att förlänga promenaden med någon kilometer genom att runda just Nordanskog och få med sig några fina kulturbyggnader och ett fint parti genom skogen. Förslagsvis går man då från naturreservat Särö Västerskogs parkeringsplats väster om Stallbacken och upp just Stallbacken förbi t.ex. Stolpboden, som jag tagit bild av nedan. 
Sedan svänger man vänster in på Drottningvägen som man följer nästan ända fram till gamla Säröbanan, nu mer cykelväg. Där svänger man vänster in på en trevlig skogsstig som leder förbi Carl XV:s sten och fram mot Säröhus och den gamal tågstationen Blomstermåla.
 
Det är populärt att fika/äta på Blomstermåla och samtidigt njuta av utsikten. Budgetvarianten är bänkarna strax intill och egen massäck. Utsikten är gratis. Men Blomstermåla kan jag rekommendera, där har jag suttit flera gånger och tuggat på läcker föda. 
 
Strax intill Blomstermåla vid "Här är du" hittar man kartan nedan och ett äventyr i Särö Västerskog väntar. 
 
Man får uppleva en skog av förvridna träd. 
 
Så många vackra vyer.
 
Bild ovan: Nu mer är det lätt att ta sig över detta blöta parti. 
  
 
Jättefin varierad vandringsled med storslagna vyer. Längd ca: 4,5 km. För min del känner jag att utflykten börjar redan när jag kliver på färjan vid Saltholmen. Då kan man njuta av naturen och koppla av. Nedan några överblivna bilder. 
 
 
 
Spännande lite småkupread vandring i storslagen natur, en riktig pärla. Det har lagts ned ett jättejobb på dessa vandringsleder, med t.ex. trappor och broar. Det finns 3 vandringsleder, den svarta är finast och är ca: 5 km. Vill man gå längre så förlänger man den med förslagsvis den blå leden. 
Nedan några överblivna bilder. 
 
 
 4. Tjolöholms halvön. Vandringsleder i Storeskog och Tjolöholms Slottsstigar
 
 Här finns flertalet mycket trevliga vandringsleder i en mycket vacker natur. Detta är en riktig höjdare och ett område jag ofta återkommer till. Man kan promenera allt ifrån någon kilometer till uppemot en mil om man utnyttjar båda områdena. 
Nedan några överblivna bilder.
 
 
5. Utflyktstips Ramhultafallet och Borrås skåra.
 
En tidigare arbetskamrat frågade om jag kunde tipsa om någon sevärdhet eller vacker naturupplevelse. Han skulle få gäster från utlandet. Javisst kunde jag det, kolla in Ramhultafallet och Borrås skåra sade jag. Det blir en lagom dagsutflykt. Han och hans gäster blev supernöjda. Men det fanns en gnutta tur inblandat också. Han fick besöket i början på november när det var mycket vatten i forsen och ädellövsskogen vid forsen hade dom finaste höstfärger. Ungefär som när jag och far besökte forsen, bild nedan (från filmen). Ramhultafallet hittar man vid Lygnerns nordvästra strand inte långt från Sätila.
 
Det blir en fin utflykt att sedan köra ned till Borrås Skåra öster om Väröbacka för att titta på ett häftigt naturfenomen. En promenad genom en ca: 10 meter djup och 100 meter lång berksklyfta, som på det smalaste är smal. Läs mer om utflyktstips Borrås Skåra  HÄR.
Nedan en tidigare använd bild från Borrås Skåra.. 
 
 
 
Man har underbar utsikt uppifrån den 60 meter höga Fjärås bräckan, som är en gammel grus- och moränvall. Här finns en naturstig som mäter ca: 1,5 km + flertalet andra stigar som vi nyttjade några av. 
 
Bild ovan och nedan: Utsikt över den långsmala sjön Lygnern. 
 
Bilder från Lygnerns strand. 
 
Bild ovan: Limmahögarna som härstammar från bronsåldern. Dessa hittar man en bit öster om naturstigen och mitt promenadtips. 
 
Islandshästar finns det gott om på Fjärås bräckan. Men jag fann inte en enda en som var intresserad av mig. 
 
Naturum med café.
 
 
Underbar naturslinga på 6 km (som kan kortas ned) som visar öns storslagna natur. 
 
 
Det finns mycket spännande som flutit iland. 
 
Det var det det. 
 

   
#1 - - Mamma:

Oj, så mycket vacker och spännande natur det finns i storstadens närhet.

Till top