von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Trevlig,vacker och spännande vandring i Bua, Varbergs kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Halland, Hallandskusten, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Varberg, Varbergs kommun, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, wandern Permalink2
Vandringstips ca: 4 - 4,5 km (småknixigt bitvis). 
 
(I give tips on a nice walk of about 4 to 4.5 km on marked hiking trails and unmarked trails (purple color on the map). There are 3 marked hiking trails in the area.)
 
Hur många känner till dom mycket trevliga och fina vandringslederna ute på den vackra Bua halvön längst ut på Väröhalvön? Få skulle jag gissa på, om man räknar bort dem som bor i närområdet. Fler känner nog till Bua Fiskeläge (populär ställplats) och kanske Krokstad fyr (Krogsta fyr), längst ut på Krokstadsudde. Bild ovan. Och på tal om vad folk känner till i Bua så har vi naturligtvis kärnkraftverket och Värö bruk, områdets två mindre natursköna skapelser.
Men vandringslederna här bjuder som sagt på mycket mer än bara åsynen av Ringhals kärnkraftverk och skorstenarna på Värö bruk. Naturen är nämligen mycket vacker och storslagen. I dagsläget finns 3 vandringsleder som erbjuder precis det jag älskar allra mest, små slingriga stigar eller inga alls, där man får ta sig fram bäst man vill och klara av dom utmaningar som terrängen kräver.(he he).  
 
Men jag hade svårt att finna någon information på datorn om vandringsmöjligheter och naturen på Bua halvön. Men när jag kom på den snillrika idén att googla på bilder "vandringsleder Bua" fick jag till min glädje se kartan nedan med 3 vandringsleder. Jag klickade på den och kom då in på Bua Fiskeläges hemsida och där fann jag lite info om vandringslederna. Läs nedan vad man skriver. 
 
Vill du vandra finns det uppmärkta terrängslingor i närheten av Krokstads Fyr. Blå, gul och röd (se Bua promenader här nedan). Slingorna följer du genom markeringar i marken, träden och ibland via uppsatta band i buskaget. Slingornas sträckning varierar, och underlaget är varierande från skogsstigar, rullstensås till klippor. 

På deras hemsida kan man läsa mer om Bua.  

Jag blev stormförtjust i dom här vandringslederna, framför allt den röda som är lite vild och knixig. Men som kartan skvallrar om är den röda leden tyvärr ingen rundslinga. Detta hänger ihop med att det är flertalet markägare som har sitt att säga till om, och har tydligen så gjort. Man har därför inte möjlighet att märka stigarna så röd led länkas samman. Kunskap jag berikades med efter samtal med Bua Fiskeläge.
Men i detta vandringstips skall jag ge ett förslag på hur man kan gå en fin rundslinga som inkluderar hela eller det mesta av alla tre lederna. Det blir en fin och varierad vandring utmed klipporna och genom trevlig skog med små vatten och tjärnar. Men vi börjar med hur man tar sig hit.
 
Karta ovan: När man kommer ned till Bua hamn svänger man in på Krokstadsvägen som leder ut till en parkeringsplats vid badplatsen. Se även kartan längre ned. 
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen vid badplatsen och kärnkraftverket på andra sidan Båtafjorden. Bilden nedan visar en Lägerplats och badbryggan längst ut på den långa badpiren som man också ser skymta längst ut till höger i bilden ovan. 
 
Bild ovan: Vy från badbryggan mot Krokstad fyr. Det var en jämn ström av människor som knatade ut till fyren. 
 
På kartan ovan har jag ritat in dom tre vandringslederna. Den röda leden upphör vid villaområdet, där ifrån har jag markerat med lila hur man kan gå genom skogen förbi ett vindskydd och Kroksmosse för att få till en fin rundvandring.   
 
I detta vandringstips är det bilder och film från fyra olika tillfällen. Fyra gånger melllan april och oktober 2018 besökte jag Bua för att utforska området. Jag lärde känna vandringsleder och övriga stigar så bra att jag kan säga att detta vandringstips visar upp den finaste promenadrunda jag kan få till här. Far hängde med mig på första promenaden i april. Mitt stora Intresse i att utforska nya naturområden har jag nog med mig från orienteringstiden. Det fanns nog knappt en tävling utan att jag hade utforskat hela naturområdet innan jag till sist sprang i mål 
 
Vandringstipset börjar med att man följer gul led motsols ned mot vattnet. Men man kan också starta med att följa grusvägen och stigen ut till fyren. Det gjorde jag och far, och det var då jag passade på att ta översta bilden i detta vandringstips. Det kan vara klokt att starta med att gå ut till fyren om man tänkt att avsluta vandringen med att följa gul led från Kroksmosse "rakt" tillbaka till parkeringsplatsen.  
 
Bild ovan: När man är klar med fyren och kommer tillbaka till denna bänk svänger man höger in på stigen som leder ned till vattnet, strax före en görstor sten leder en stig över till gul lled, se kartan och filmen.. 
 
Snart ser man ett litet vatten, det skall man gå på höger sida av (utsidan, väster om). Precis före vattnet var det lite tveksamt uppmärkt, men det var bara här det var lite otydligt hur man skall gå, i övrigt är det glasklart om man håller ögonen öppna. 
 
Bilden ovan är tagen sent en sommarkväll i juli. Det slutatde med att jag fick använda pannlampan för att finna fram. 
 
Nu lämnar vi gul led och fortsätter vidare in på blå led. Det var lite blött här och var när jag gick med far i april, men övriga gånger var det torrt och fint. Kanske inte så konstigt efter denna stekheta sommar. 
  
Bild ovan: Här hade vi tillfälligt vinkat adjö till havet och det bar iväg österut. 
 
Där man kommer upp på "traktorstigen" länkas blå led samman med röd led, som vi nu väljer att följa  tillbaka ned mot havet. Vill man gå något kortare men ändå följa vandringstipset så kan man gena från blå led över till röd nere vid vattnet tidigare. Man går då lättast på utsidan klapperstensfälltet. Det kortar ned vandringen med ca: 1 km.  Se kartan, eller ändå bättre se filmen.
 
Bild ovan: Här befann jag mig ute vid Skomakarnäsan, längst ut i sydväst. Man får en storslagen utsikt från toppen av berget. 
 
Bild ovan: Ibland är det lite knixigt och trevligt värre. Utsikt har man mest hela tiden längs västra och södra sidan av halvön. 
 
Lederna är mycket bra markerade, framför allt där det inte är självklart hur man skall gå, som bilden ovan visar.  
 
När man kommer fram till villaområdet upphör som sagt röd led. På "hitsidan" av första huset på vänster sida leder en stig utmed tomtgränsen upp i skogen, se röd punkt på kartan ovan. 
När man efter hundratalet meter kommer upp på till en större stig så korsar man rakt över den och fortsätter vidare på en trevlig liten skogsstig. Eller rättare sagt, man får gå ett par steg till höger eller vänster på den större stigen för att hitta in på den mindre stigen.
Nu befinner man sig på stigar som inte är markerade så här får man vara lite uppmärksam. Vid första stigskiljet håller man kurs rakt fram. Vid nästa stigskilje håller man sig på stigen som svänger lätt till vänster, (den andra stigen svänger ganska kraftigt åt höger). Strax därefter svänger man tvärt in på en stig till vänster. Ganska omgående ser man ett litet vatten på vänster sida och efter hundratalet meter kommer man fram till vindskyddet på bilden nedan. Skulle upplevelsen vara någon annan får man evakuera, ta om och göra rätt 😊
 
  
Bild ovan: Mysig plats med vindskydd och grillplats vid vattnet Långan. 
 
Mjuk härlig skogsstig leder vidare bort och utmed Kroksmosse. Skogspromenad när den är som bäst.
 
 
Bild ovan: Det lustiga "Askfatet" i den höga stubben är nu mer borta. Jag och far knallar här i motsatt riktning mot tipset, därför har vi vattnet på vänster sida. Om ni nu har stora funderingar kring det. 
 
Bild ovan: Kroksmosse sedd från norra stranden. (avstickare). 
 
När man kommer ut på traktorstigen så hittar man gul led ett par steg åt vänster. Gul led kan man sedan följa åt vilket håll man vill. Sträckan är kortast om man väljer höger, då går man "rakt" mot parkeringsplatsen. Då knallar man också förbi ett lattjo träd, se nedan. Men man får vara lite vaken om man nu inte är utrustad med ögon i nacken. 
 
Trädet fick mig att tänka på Office Assistant i windovs 95.
 
Bild ovan: Strax före man kommer ned till parkeringsplatsen kan man ta en kort avstickare upp till ett gravröse. 
 
Detta är en kanonfin vandring på ca: 4 till 4,5 km, beroende på hur man väljer att gå i början och slutet. 
 
Bua halvön är inte skyddad som naturreservat, men vi får hoppas att den blir. Jag avslutar med några bilder vid solnedgången ute vid fyren. Krokstad fyr uppfördes 1928 och är sju meter hög. 
 
 Film från detta vandringstips. 
 
 Barnvagnsvänlig promenad, Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Inger :

Fina bilder och film. Spännande natur med festliga trädformationer.

#2 - - Karina:

Hej Ronny

För tre dagar sedan vandrade vi både genom Borrås skåra och i Bua naturreservat. Wow, vad spännande det var att gå genom klyftan och så otroligt fint i Bua. Man måste titta noggrant för att hitta gul led i början eftersom man annars kan missa blå led. Så hamnade vi för sent på den gula leden och missade den blåa leden. Men senare upptäckte vi den blåa leden som vi då gick dubbelt för att inte missa något och kom på rätt spår igen. Men annars var det bra märkt. I slutet av den röda leden tog jag fram mitt papper med din beskrivning och jag kände mig som en skattsökare.😃 Det var roligt och jag kom rätt tack vare din bra beskrivning och så blev det också ett foto på lattjo träden. Tack för det fina vandringstipset.

Många hälsningar
Karina

Svar: Bua rundan är jättefint. Kanske har några markerade stenar vandrat iväg och gjort det svårt att hitta. Borrås skåra hade jag tänkt att ta med dig till, men valet föll på Amundön istället.Jag trodde ni redan var tillbaka i Tyskland, för karantän ens skull. Men oj vad många ställen ni hunnit med att besöka. Det kan man kalla aktiv semester🤠🌞
Ronny Frank Sveum

Till top