von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En vandring i Haverdals naturreservat, Halmstads kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Friluftsliv, Halland, Hallandskusten, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornborg Ruddalen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern, äventyr Permalink1
In the nature reserve Haverdal there are several hiking trails, see map below
 
När man gogglar på Haverdals naturreservat och väljer bilder så ser man att många har dokumenterat sitt besök med bilder på den långa stranden och dom höga sanddynerna. Men flest är nog bilderna på trollskogen med snurriga tallar.
 
För ca: 400 år sedan efter att  den ursprungliga skogen hade huggits med blev detta ett öppet trädlöst flygsandfält med blommande sandhedar som länge användes som betesmarker av traktens bönder. Men efterhand fick man allt större bekymmer med flygande sand. Så för att lösa problemet planterade man i början av 1900-talet gräs, tall, björk, al och bergtall på sandfältet. Idag är naturen här varierad och på en promenad genom naturreservatet får man uppleva flera olika naturtyper så som t.ex. tallhedar, lövskog, sanddyner och strandhed. Det myllrar av stigar kors och tvärs, några av dem är märkta för att man tryggt skall kunna finna fram i området. Det finns i dagsläget 4 vandringsleder och några förbindelsestigar (övriga stigar), se kartan nedan. Har man en häst med sig så finns det även en ridstig att nyttja.
Haverdal är ett av Hallands äldsta naturreservat, läs mer om Haverdals naturreservat här. (Click here to find a link to English (engelsk) and German (tysk) information about the nature reserve)
 
Juli och september 2018
Det här vandringstipset bygger på två promenader jag gått i naturreservatet. Jag gick här själv i slutet av juli och sedan fick jag med far i september. 
 
Se kartan ovan. När jag gick här med far höll vi oss norr om bäcken Skintan, som delar området på tvärs. Vi parkerade i norra delen av naturreservatet vid den röda punkten. Själv parkerade jag vid Lynga (röd punkt), och jag höll mig söder om bäcken på min promenad. 
 
Vi/jag kom att gå en bra bit på den gröna leden och det mest av den blå och orange.  
 
Vi startade med att gå svart stig ned till blå led, som vi sedan följde medsols ned till bänkar & bord (se liten röd punkt på kartan). Här fanns dock bara en sliten gammel bänk nu när vi gick. 
 
När vi kom ned till Skintan lämnade vi efter ett tag blå led och fortsatte stigen utmed bäcken ned mot stranden och dess mynning. Bäcken kantas av lövträd som björk, al och närmast stranden asp. Tycker man att en promenad på knappt 5 kilometer är lagom så går man enbart den sträcka som jag och far gick. Jag återkommer längre ned med hur vi gick vidare.
Men om man vill gå längre, säg upp emot 10 km. Då fortsätter man nu istället mot Lynga (grön led) och sedan vidare så som jag gick när jag var här själv. 
 
Från Lynga parkeringsplats utgår naturstigen, 3,3 km lång och markerad med en hermelinsymbol. Följer man naturstigen och läser noga dom 15 informationsskyltarna har man förhoppningsvis lärt sig något om Haverdal när man kommer i "mål". 
Jag gick först till Lynga sanddyna, skyltat Dynen.
 
Bild ovan: Bänkar och bord vid Lynga. Det finns fler om den här skulle vara upptagen eller inte duger. 
 
Här var jag på väg upp på den ca: 36 meter höga Lynga sanddyna eller Stora Sandkullen som den också kallas för. Detta skall vara en av Skandinaviens högsta sanddyner. Det skryts mycket om utsikten från toppen, men, hm, den har varit bättre förr. Nu har träden nedanför vuxit sig för höga.
 
Bild ovan: fossila sanddyner i tallskog? 
 
Från Lynga sanddyna fortsatte jag orange led medsols ned till stranden. Men den första biten var väl inget särskilt att ta av sig kepsen för. Men det blev finare och trevligare efter hand och jag blev mycket belåten med upplevelsen när jag följde en liten bäck genom en grön djungel av lövträd utmot sanddynerna och stranden.
 
Bild ovan: Fin utsikt från hög sanddyna vid stranden. 
 
Orange led gör bara ett kort besök ute vid sanddynerna innan det bär av in bland träden igen. Jag vek sedan in på grön led som ledde mig tillbaka ut på strandheden, bild nedan.
 
35 grader varmt i skuggan och slirig sand. Det var bara flugorna som saknades för att fullborda upplevelsen. Jag drack upp 6,5 liter vatten under promenaden. Inte konstigt att jag behövde en stor ryggsäck till en så här kort promenad. 
 
Bild ovan: Ljungen såg ut att trivas i sanden, trots att det varit en ihållande stekhet värme sedan maj.
 
Mitt tips är att följa grön led över bäcken Skintan, och där träffar vi nu på mig och far igen. 
  
Bild ovan: Vi var ju på väg ned till bäckens mynning, Närmast strandheden skapar knotiga och satta aspar ett lövtak. 
 
Se kartan ovan: Från Skintans mynning tog vi oss tillbaka upp till blå led som vi sedan följde fram till nästa rastplats, röd punkt. Här finns bänkar och bord, här kom vi att fika. 
  
På väg mot smaskig fika kom vi att knata genom en trollskog av snurriga tallar. Det var galet snurrigt på många håll. Tallarna såg ut att vrida sig i plågor eller skrattkramper. Här skulle jag vilja gå när dimman ligger tät i skogen, eller på natten med pannlampa. Att filma eller ta bilder på en trollskog i fullt soljus är lagom upphetsande. Men oavsett är tallarna en häftig upplevese. Men en fråga säkerligen många ställer sig är "Varför ser tallarna så konstiga ut? Tja, det kom jag bara ihåg att försöka svara på i filmen. 
 
Bild ovan: Trädkramare eller kamp i grekisk romersk? Nedan en korkskruv. 
 
Bild ovan: Tror att detta är marviol. 
 
Bild ovan: Här satt vi nu och hade det bra. Se vad festliga spår vinden och gräset skapat i sanden, bild nedan. 
 
Från fikaplatsen styrde vi stegen rakt ut på stranden som vi följde norrut fram till parkeringsplatsen och bilen. Det blev en jättefin avslutning. Och vi fick hjälp av en varm skön vind från söder som putte oss lite lätt framåt. 
 
Bild nedan: Konst på stranden. 
 
Jag avslutar med en rofylld bild efter avklarad promenad.  Detta är ett mycket fint naturområde med trevliga vandringsleder. En promenad här rekommenderas varmt. 
 
Men riktigt slut är inte detta vandringstips. Jag och far hade nämligen gjort ett besök uppe på Skallen tidigare på dagen. Skallen hittar man strax norr om Haverdals naturreservat, se kartan ovan. 
 
Vi besökte främst Skallen för utsikten. Men Skallen bär också på kraftiga sår från stenhuggarepoken. Bild nedan på Skallens härjade hjässa. Verksamheten lades ned på 1920-talet. Labyrinten som syns på bilden ovan är gjord på senare dagar av en Haverdalsbo och hans barnbarn. 
 
Utsiktsplatån har skapats av skärv från stenhuggarepoken. Stenstolen jag sitter i har huggits ut av en annan Haverdalsbo, läs mer här. 
 
Film från detta vandringstips.
 
Barnvagnsvänlig promenad, Nej!
 
För att ta sig till Haverdals naturreservat med buss. Kliv av på hållplats Vilshärads camping strax söder om reservatet eller hållplats Tångvägen strax norr om reservatet.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Inger:

Så fina bilder och film på en riktigt häftig natur. Är det dessa sanddyner som havet så sakta kommer att ta tillbaka? Läste i tidningen att försäkringsbolag inte vill försäkra hus i dessa områden.

Svar: Tack, ja det är fint i Haverdal. Nej, det är inte just här som land äts upp, jag har för mig att det är söder om Halmstad.
Ronny von Frank-Einstein

Till top