von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En upplevelserik kajpromenad i Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göta älv, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Säveån, adventure, aktivitet, culture, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, strandpromenad, tourism, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, västra Götaland Permalink2
An interesting walk along the quays of Gothenburg. From bus stop Vassgatan to Järntorget. Length about 4,5 km.
 
30 oktober 2018

Jag tog plats i buss 59 vid Nils Ericsom terminalen och åkte med till Vassgatan, som är ändstation för linjen. Sedan promenerade jag tillbaka över Säveåns och vidare längs Gullbergskajen, Packhuskajen, ut på Stenpiren och fram till Järntorget. Sträckan är ca: 4,5 km, och då inkluderar det även en klättring  upp på Götaälvbron (i trappa), där man får en fin utsikt..  
 
Ovan karta som visar min promenadväg från Vassgatan till Järntorget. 
 
Här promenerade jag över Säveån, vars 13 mil långa och ringliga färd från sjön Säven slutar just här där den rinner ut i Götaälv. 
 
Några meter efter Säveån kom jag fram till Drömmarnas Kaj, som båtfolket här gärna vill kalla sin kaj. Det klingar bättre i deras öron än "De döda skeppens kaj", som också är ett vanigt namn på kajen.
  
Gullbergskajen blev på 1960-talet omskriven i media som en sista förtöjningsplats innan skutorna gick till upphuggning, försåldes eller som några gick till Västindien. Av pressen började den kallas "De döda skeppens kaj". Läs mer här om Gullbergskajens historia, en intressant läsning av Fartygsföreningen Gullbergskajen. Där står bl.a. "Vi i vår förening har olika målsättning med våra fartyg. En del planerar Västindienfärder andra vill bevara en gammal fartygstyp i så ursprungligt skick som möjligt, billig(?)semesterbåt och några är fascinerade av bogserbåtar mm. Men gemensamt kan vi ha som mål att bevara våra fartyg och hålla dem i sjödugligt skick".
 
Drömarnas Kaj är nog ett passande namn. Jag tror det finns mycket känslor kopplade till dom gamla skutorna. 
 
Om jag har förstått det hela rätt så bor det människor på flera av båtarna, något som väl brevlådorna skvallrar om. Många av skeppen ser ut som rena Hemsnickerier. 
 
Här låg några gamla bogserbåtar förtöjda. Dom såg ut att trivas där dom låg och guppade lite lätt i vågorna, men jag gissar att båtarna trots sin höga ålder ändå längtar efter nya uppdrag där dom kan göra hjältemässiga insatser. Jag har ju läst Kalle Anka och den spännande serien om bogserbåtarna Lilla och stora Tråget, så jag vet hur dom där tänker. 
 
Bild ovan: Hemtrevligt värre, det står t.o.m. en motionscykel till vänster om blommorna.
Och så lämnade jag Drömmarnas Kaj och kom istället fram till ett #¤%  virrvarr av maskiner, kranar och allsköns bråte.  
 
Det byggs nämligen om mycket här runt Lilla Bommen nu, så det gick inte att följa kajen fram till Läppstiftet. Istället fick jag gå på Gullbergs Strandgata sista biten. Strax intill Läppstiftet finns en trappa upp på Götaälvbron. Jag tog mig upp för att få lite utsikt. 
 
Det 22 våningar och 86 meter höga Läppstiftet är ett landmärke som syns från stora delar av staden. Läppstiftet invigdes officiellt 1989. Barken Viking och Göteborgs Operan som ni också ser på bilderna skulle jag strax vara framme vid. 
 
Bild ovan: Vy mot Göteborgs Operan.  
 
 
Bild ovan: Här borde jag låtit min ljuvliga sångröst skräna fram låten "Jag går på stigen som går till Evert". 
 
Jag och Evert.
 
Det finns flertalet mysiga restauranger längs kajen där man kan få i sig god föda. Så t.ex. ombord på S/S Marieholm. 
 
Göteborgs maritima upplevelsecentrum består av en hel armada av unika fartyg och museiföremål som hör fartyg till. 
 
Tut tut sade båten åsså gick bryggan. Ett av min mormors alla roliga uttryck jag minns med ett leende inombords.
Här fanns många museiföremål att leka med och läsa om. 
 
Bild ovan: Här är jag tillfälligt uppspelt över att Göteborgshjulet fortfarande är utmärkt på kartan. Hjulet flyttades ju till Liseberg 2012 och döptes då om till Lisebergshjulet. Har dom inget tippex?
 
Nu hade jag knatat förbi Casino Cosmopol (bild ovan) och klev ut på Stenpiren.  
 
Här från Stenpiren kan man ta färja över till Hising Island. Jag är ganska säker på att färjan ovan kom dit förr eller senare. 
 
Bild ovan: Kranar på Götaverken och Ramberget skymtar i bakgrunden. Nu lämnade jag vattnet och tog mig fram till Järntorget.  
 
Bild ovan: Järntorgsbrunnen från 1927. Tyvärr inget vatten i fontänen. 
 
Nu hade jag nått mitt mål. Vill man avsluta med ett mål mat så rekommenderar jag en tur in i Haga. Längs haga nygata som man hittar ca: 100 meter söder om Järntorget finns många mysiga place. Besöker man Haga på vintern kan man få uppleva snö, se bilder nedan. 
 
Det var allt för denna gång. Jag filmade inget, men senare kanske. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
 
 
#1 - - Inger:

Häftiga bilder på skeppskyrkogården.

Svar: Drömmarnas Kaj utgår jag från att du menar 😊
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Patrik:

Inspirerande promenadsträckor i city. Har bott i Gbg i 5 år och har inte insett var häftig det kan vara att promenera eller vandra i dessa trakter. Tack så hemskt mycket för er arbete och inspiration. Fortsätt gärna med er äventyr!!

Svar: Tack för dom orden Patrik. Hoppas du finner flera tips att testa.
Ronny von Frank-Einstein

Till top