von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Kåsjörundan, en fin vildmarksupplevelse i Partille

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern Permalink1
(Beautiful hikingtrail, length about 8 km)
 
Vandringsleden Kåsjörundan är en mycket fin och trevlig vandringsled som går på mestadels små skogsstigar genom vacker natur. Vandringsleden är bra underhållen och det är lätt att följa ledens röda markeringar på träd och stenar. Kåsjörundans märke (logga) är annars lila. Bitvis är leden lite lätt småkuperad, främst längs södra sidan av sjön. Men jag vill ändå placera Kåsjörundan i facket för ganska lätta vandringsleder.  
 
Jag har markerat Kåsjörundan med lila prickar ovan. Den röda märkningen är ett tips från mig på en alternativ sträcka den första biten om man går leden motsols, annars i slutet. För själv tycker jag att den första biten när leden följer dom stora gångvägarna är tråkig. Men går man som jag markerat med rött och följer den lilla stigen runt Näset så är det enligt mig en mycket finare naturupplevelse. Men det är något längre runt Näset och stigen är ganska liten och knixig. Det tar därför lite längre tid än om man följer ordinarie led. 
 
Hur lång är Kåsjörundan? Tja a, det kan man verkligen fråga sig för längs leden sitter det informationskartor som visar både 9,5 och 7,6, se kartor nedan. Jag tog därför kontakt med Partille kommun och kom där att prata med dam som heter Sigbritt. Hon har vandrat och sprungit mycket på Kåsjörundan och blev nu själv intresserad av hur lång leden är. Hon mätte därför Kåsjörundan med ett litet mäthjul på aktuell vandringskarta som är i skala 1:11 000. Sigbritt fick då fram att leden var ca: 7, 6 km, alltså samma som den ena informationskartan visar. Men vi resonerades oss fram till att leden bör vara ca: 8 km eftersom mäthjulet inte tar hänsyn till höjdskillnad och kan inte heller följa stigen exakt när 1 cm på kartan motsvarar 110 meter i verkligheten. Men Sigbritt är inte ansvarig för Kåsjörundan så det är mitt eget beslut att skriva ut att Kåsjörundan är ca: 8 km lång. 
 
Min vän Janne Ekman, ni vet han jag skrev om tidigare som markerat och upprustat alla vandringsleder i skogen norr om Partille har nu också engagerat sig i Kåsjörundans längd. Janne har gått Kåsjörundan med sin gps och även han fick fram att leden är 7,6 km. Partille kommun kommer att ändra på sina kartor. Men jag håller fast vid ca: 8 km som jag tror är nära den faktiska längden man går. Men några hundra meter hit eller dit spelar inte så stor roll, det är värre när det skiljer 2 kilometer på en vandringsled som är under 10 km.  
 
Kartan ovan tror jag en privatperson ligger bakom och jag tror även att denna person driver Facebooksidan Kåsjörundan. Kanske är det samma person som underhåller leden med rep, spångar och märkning. 
 
15 oktober 2018
Jag utgick ifrån busshållplatsen vid Kåsjöbadet och gick sedan Kåsjörundan medsols, men jag filmade mig som att jag gick motsols. Det hade att göra med ljuset och solens läge, nämligen se. Tror inte vi behöver gå in mer på det. Men det betyder i alla fall att den första bilden är tagen sist. 
 
Bilden ovan och nedan är tagna ute på Näset.  
 
Bild ovan: Kåsjörundans lila märke, i övrigt är leden som sagt märkt med röd färg. Det är inget snabbt väderomslag som drabbade mig utan bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle då jag gick här med far. 
 
Bild ovan: Här befann jag mig vid vindskyddet på norra sidan av Kåsjön, se kartorna.  
 
Bilden ovan har far tagit vid ett tidigare tillfälle.
 
Och så hade jag kommit fram till en fin plats som lämpar sig väl att fika på eftersom ett fikabord är placerat här. 
Se kartan, (bord & bänkar).  
 
Nu befann jag mig i brant backe med rep, se kartan nedan (Nu står du här).
 
Här hade jag kommit fram till en timmerstuga med grillplats, se kartan. Här var det stilla och rofyllt och vansinnigt vackert. Men det var i och för sig inget ovanligt längs denna vandringsled. 
 
Det finns rep, spångar och små träbyggen som underlättar framkomligheten. 
 
Det finns  finns gott om uddar och bergknallar att ta sig ut på.  
 
Och så bilder från Kåsjöbadet där jag startade och kom i "mål". Här höll man på med ett större arbete. 
 
Notera att Kåsjörundan kan bli blöt och lerig bitvis.   
 
Film Kåsjörundan på 6 minuter. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Närmaste busshållplats Kåsjön. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Inger:

En sån fin tur. Naturen runt Kåsjön är verkligen vacker och sevärd.

Till top