von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En solig och varm eftermiddagspromenad i Kungälv

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Kungälv, Kungälvs kommun, Nature reserve, Park, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, Viewpoint, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, fågeltorn, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, västra Götaland Permalink2
Nice nature and cultural walk in Kungälv. Several nice viewpoints.
 
Vilka dagar vi har, 21 grader varmt i skuggan den 13 oktober. När hände det senast? Jag ångrade nästan att jag inte bar shorts. 
 
Vi passade på att ta oss upp till Kungälv i det fina vädret. Vi parkerade på pendelparkeringen vid Vikingagrillen på Hisingssidan, se kartan nedan. Dom röda prickarna visar i vanlig ordning hur vi gick. 
 
Vi kom att gå en mycket fin promenad runt fästningsholmen och vidare upp på utsiktsberget Vite Klint ovanför gamla stan. Men först tittade vi till fågeltornet vid pendelparkeringen. 
 
Det satt en fågel uppe i tornet, men den flög sin väg när vi kom. I övrigt såg vi inga fåglar, men några kossor gick och betade en bit bort. 
 
Nu knatade vi bort till ävlen, Nordre älv. Folk satt och slappade ute på fästningsholmen. 
 
Sedan knatade vi över Bohus bron och kom på andra sidan in på natur- och kulturstigen runt Fästningsholmen. Nedan vy från bron. 10 minuter tidigare hade en säl simmat nedanför bron, enligt en tjej vi kom att prata med. 
 
     
Vi gick motsols runt Fästningsholmen och vid nr 12 på kartan vek vi av stigen och tog oss upp mot fästningen. Här var det grönt och fint. Området kallas Fästningsparken och här betar får under sommaren, men nu var dom borta. Här uppifrån fick vi fin utsikt över älvdalen. Vi fick även uppleva vackra höstfärger och far fick besök av 3 fästingar.   
 
Just nu har lönnarna vackra höstfärger. men tänk så fula dom blir snart. 
 
Nu hade vi tagit oss ned på gångstigen igen. Det finns ett par bänkar intill stigen som bjuder fin utsikt. Promenaden gick vidare längs kanalen förbi småbåtshamnen och in till Gamla torget. 
 
Fint elskåp intill Gamla torget. 
 
Nu blev det en del uppför när vi tog oss upp på berget Vite Klint.  
 
Bild ovan: Utsikt från Vite Klint. 
 
Nu fortsatte vi in på Kärlekstigen och längs den finns flera fina utsiktsplatser. Nu befann vi oss också i Fontins naturreservat. 
 
Här befann vi oss ute på en utsiktsramp, det var inte första gången jag var här. Det är en perfekt plats att fika på. 
 
Vi knatade vidare på Kärlekstigen, förbi fler utsiktplatser. Fikabordet på bilden nedan är lite svårt att hitta till. Jag fann det av en tillfällighet när jag letade efter en bra fotoplats upp i berget. 
 
Här kom vi ned till Västra gatan i gamla stan. Här finns många gamla hus att titta på. Vi följde gatan ned mot Gamla torget. 
 
Här hade vi kommit fram till en grön och lummig plats. Vi hade funnit Bergfeltska trädgården. Trädgården låg helt i skugga, så det blev inte många bilder tagna. 
 
Bild ovan: Cederträd med snabel. 
 
Vi gick tillbaka en bit på Västra gatan och sedan vek vi av ned till det fina Strandstråket längs älven. Det här blev mycket av en stads- och parkpromenad på grus och asfaltvägar/stigar. Men ibland tycker jag inte det gör något om promenaden bjuder på så här mycket fint och intressant att titta på. 
 
Bild ovan: Vy bort mot Gamla torget och Kungälvs kyrka. Uppe i berget bakom kyrkan syns utsiktsrampen.
 
Bild ovan: Bohus fästning i kvällssolen. 
 
Den här trevliga promenaden avslutades med att vi följde bilvägen över Bohus bron och så var vi tillbaka på pendelparkeringen.
Hur långt gick vi? Tja a, svårt att säga eftersom vi strosade lite runtomkring i Fästningsparken och uppe på berget Vite Klint. Så lite beroende på hur man väljer att gå blir sträckan någonstans mellan 2 - 3 km, skulle jag tro. 
 
Jag filmade inget denna dag.  
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, men inte stigarna upp och ned från berget Vite Klint. Skall man rulla en barnvagn på Kärlekstigen så tar man sig in på stigen från norr. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Inger:

Att Kungälv har mycket som är sevärt förstår man när man ser alla fina foton du har tagit.

#2 - - Lohla-Marie:

Mycket fin blogg

Svar: Tack 😊
Ronny von Frank-Einstein

Till top