von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Min favoritplats att vandra på i Sandsjöbacka naturreservat.

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Friluftsliv, Halland, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Sandsjöbacka, Sandsjöbackaleden, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern Permalink2
In this hike which I marked with red on the map below, we follow green, blue and red hiking trails. We started from the red P. Length approx: 7 km.
 
Augusti 2018
I detta vandringstips följer vi vandringslederna över ljungheden "Bräckan" och runt Sandsjön och Mellsjön. Sträckan blir ca: 7 km i ganska lätt terräng. 
 
Det finns 2 parkeringsplatser att välja mellan när man skall gå det här vandringstipset. Vi startade vid bensinstationen ute vid E6:an, rött p på kartan ovan (och bild på parkeringsplatsen nedan). Men det fåniga med att parkera här är att man sedan måste köra helt ned till Kungsbacka innan man kan vända tillbaka mot Göteborg. Det är inte alls lika illa om man kommer från Kungsbackahållet, då kan man vända tillbaka vid Lindomemotet, som ni ser högst upp på kartan. Man kan också välja att starta från parkeringsplatsen vid Långås närmare Sandsjön, svart p på kartan. Röda punkter visar vandringstipset. 
 
Bild ovan: informationstavla med karta vid parkeringsplatsen. Grön vandringsled börjar på andra sidan grinden "snurran". Som ni kan se på kartan nedan finns det gott om vandringsleder i södra delen av Sandsjöbacka naturreservat. Med andra ord är det lätt att få ihop en längre vandring.
 
 I detta vandringstips följde vi först grön vandringsled medsols upp till Bräckan. Sedan fortsatte vi in på blå led som vi också följde medsols över högsta delen av Bräckan. Här har man fin utsikt. Därefter gällde röd vandringsled, också medsols, runt Mellsjön och Sandsjön fram till parkeringsplatsen vid Långås. Grön led ledde oss sedan tillbaka till den röda punkten där vår bil stod parkerad. 
 
Vandringslederna är i stort mycket bra underhållna, det är bara en liten bit längst ned i söder på röd led som man kan önska sig bättre. 
 
Efter ett tag bar det iväg upp på Bräckan och den uttorkade ljungheden. Här fanns gott om björnbär. Vi svängde vi in på blå led som strax bjöd på fin utsikt. 
 
Bild ovan: informationstavla och bänk med bord uppe på bräckan.  Bild nedan, Inte mycket kvar av det gamla trädet som en gång i tiden var så stort och mäktigt. 
 
Bild ovan: Fin utsikt från ljungheden över Sandsjön. Vill man hellre se motorvägen så vrider man på huvudet ett halft varv. Men se upp, vrider man på huvudet snabbt så snurrar det. 
 
Lugna kossor betade på ljungheden. 
 
Bild ovan: Nu hade vi följt röd led ned från Bräckan och gick nu norrut. Den här stäckan följer Sandsjöbackaleden (orange märkning)  samma stigar. 
 
Mycket arbete har lagts ned på den här sträckan. För några år sedan var det nästan omöjligt att ta sig förbi detta parti när det var blött i terrängen. Men bro och spångar gör det lätt idag. Se min gamla film från 2011 längst ned i detta vandringstips. Där kan ni se hur det kunde se ut här förr.  
 
Bild ovan: Här lämnade vi Sandsjöbackaleden som fortsatte norrut. Röd led och vi vek av österut längs norra sidan av Mellsjön och Sandsjön. 
 
Stora klippblock nedanför en rasbrant. Detta parti utmed Sandsjön är vilt och häftigt. 
 
Bild ovan: Badbrygga vid Sandsjö. 
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen vid Långås. Nu fortsatte vi in på grön led som bjöd på härligt gröna färger. 
 
Snart befann vi oss uppe på en trevlig liten ekkulle.   
 
Efter ekkullen är det inte långa biten kvar. Man går bl.a.på en lång spång övar ett blötområde. Men jag tog inga fler bilder så det får bli en överraskning för er hur det ser ut där. 
 
 
OBS OBS OBS, detta är en gammal film från 2011. Den är filmad något år före jag bestämde mig för att lägga ut filmer på youtube. Den är alltså inte gjord för en större publik, det får man ha i åtanke. Den är faktiskt ganska seg och lång. Men om du vill se hur blött och svårt det var att ta sig fram längs Sandsjöbackaleden 2011 så sätt på filmen från 3:08. Idag ser det som sagt annorlunda ut. Men där vi mötte cyklisten kan det bli lika blött idag. Det är längst ned i söder på röd led. Där bör det göras något. 
 
This is an old bad movie from 2011. But if you want to see how wet it could be east of Mellsjö then look from 3:08 in the movie. Today it looks different with bridge and nice footpaths.
 
Kanske gör jag en ny film från detta vandringstips vad det lider. Fattas bara annat när det är en favoritvandring. Jag skall även sätta ihop ett vandringstips från hela Sandsjöbackaleden. Men först vill jag se hur det går med artikel 13 och ett nytt upphovsrättsdirektiv som jag skrev om i senste inlägget. 
 
Detta vandringstips är INTE Barnvagnsvänligt
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Inger:

Fina bilder och film från en bekant vandringsled. Tror vi gick den för sådär 15 till 20 år sedan, om jag minns rätt. Dock var det inte så vått då som det är på filmen.

Svar: Tja, det var ca: 27 år sedan. Tiden har gått fort.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Lohla-Marie:

Fin blogg

Svar: Tack!
Ronny von Frank-Einstein

Till top