von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Munkåleden i Munkåns dalgång i Fristad. Borås kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Borås, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Nice hiking trail along the river Munkån. Length about 2,2 - 2,5 km (one way)  
 
Vandringsleden Munkåns dalgång invigdes 17 maj 2014. Den är ca: 2,2 km lång från söder till norr (eller tvärt om). Munkåleden går genom Munkåns dalgång som skär rakt igenom Fristad. Här vandrar du i en tät "djungel" av lövskog. Det sista står att läsa i Borås friluftsguide, en trevlig liten bok som Kjell Johansson på Borås kommun skickade hem till mig. Något som jag gissar att han gjorde för att jag skulle få upp ögonen för fler naturområden i Borås kommun. Kjell har varit med att ta fram friluftsguiden. Den innehåller många vackra bilder med informativ text (av Kjell Johansson och Anna Karlsson) + riktigt skapliga kartor. Boken är i pocketstorlek (om man har stora fickor). Friluftsguiden finnns just nu att hämta på Borås Turistbyrå och Borås Stadsbibliote. Vet dock inte hur det blir på turistbyrån nästa år, enligt infometion jag  fått skall dom inte ha öppet för allmänheten på samma sätt.  Läs mer om Borås friluftsguide och på den här sidan hittar du mer infromation om Munkån och Munkåleden, bl.a en detaljerad karta över leden som också visar busshållplatserna i ledens närhet. 
 
 
September 2018
Vi parkerade vid sporthallen, se karta ovan. Vi gick sedan så vi kom in på leden vid bron över Munkån på Asklandavägen, röd punkt, även på kartan nedan.  
 
Vi började med att gå övre delen, (norr om Asklandavägen). Munkåleden är ingen rundvandring, så man får gå samma väg tillbaka igen, om man nu inte hittar en alternativ väg, vilket vi delvis gjorde. 
 
Det är en snårig och tät lövskog  som möter en när man kliver ned i dalgången. Bitvis är det riktigt risigt längs med ån. Men det var inga problem att ta sig fram på stigen, med det kan tydligen bli rejält blött här. Längs ån finns en naturtyp som kallas alsumpskog, och här är översvämningar vanliga. För att man skall slippa att simma över ån där stigen fortsätter på andra sidan har man anlagt fina broar. I ån skall det finnas gott om öringar, och visst såg vi mängder av småfisk som flydde till skuggiga partier när vi kom traskande. 
 
Ovan ser ni en bild på en bänk man inte gärna vill sitta på.  
 
När vi kom fram till ledens norra ände fanns där en informationsskylt. Strax före skylten fanns en bro över ån, man ser skylten från bron. Vi chansade på att sticka över den bron och sedan följa stigen upp ur dalgången. Det blev ett lyckat projekt, se mina röda prickar på kartan ovan. Efter ett lite tag kom vi fram till en gång och cykelväg som ledde ned till ån igen. Vi höll oss sedan på Munkåleden "hela" vägen ned till Asklandsvägen. Den övre delen av Munkåleden var nu avklarad, nu gav vi oss i kast med den nedre delen.
 
Etapp nedre delen började med att vi gick förbi Munkagården, bild ovan. Nu kom vi in i en helt annan naturtyp, här var det granskogen som dominerade (men även en del tall), i alla fall fram till Sikabäcken. Det var en stor kontrast mot det vi hittils upplevt. 
 
Skönare stigar än en torr skogsstig genom granskog går inte att finna. Det är en alldeles speciell känsla att trampa fram på det mjuka underlaget och höra och känna hur trädgrenar knäcks under skorna. Nä ¤#%, det är ju på kalhygge. 
 
Så var vi framme vid vandringsledens södra ände, nedre delen var därmed avklarad och det betydde att vi nu fått sett hela Munkåleden. Och det går väl inte att säga annat än att det är en trevlig och fin vandringsled, men jag skulle gärna gå här när det är mer sprutt på ån. 
 
Vi ville gå lite längre och när vi såg den fina stigen som fortsatte vidare söderut bestämde vi oss för att gå ned till Asklandabadet, det är inte långa biten. Vi kom att prata med en dam och fick av henne reda på att det är fint att promenera helt ned till fågeltornet, se kartan överst i vandringstipset. Då befinner man sig inte så värst långt från örebro, den gamla trevalvsbron. Läs mitt vandringstips från Mölarps naturreservat och den gamla stenbron örebro. Men vi fick nöja oss med att gå ned till Asklandabadet, klockan hade sprungit iväg liksom. 
 
Stabil bro vid Munkåns mynning.   
 
Det var blåsigt på Asklandabadet, så det blev inte att vi fikade här. Men om inte blåsten varit så..., det är ju fint här vid Öresjö. 
 
På kartan ovan har jag rödprickat hur vi gick ned till Asklandabadet och tillbaka upp till Munkåleden. Vi hittade sedan en alternativ stig så vi "slapp" följa Munkåleden "hela" vägen tillbaka upp till Munkagården, se kartan. Efter att vi passerat över Sikabäcken och gått förbi "sommarstugorna"  så valde vi att följa stigen rakt fram vid skylten ni ser nedan. Den stigen gick inte ned i dalgången som Munkåleden utan höll sig uppe på kanten. Detta medförde att vi tyvärr missade en uppförsbacke. 😊
 
 Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Inger:

Sån fin promenad på härliga skogsstigar.

Till top