von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ronny tipsar om några fina utsiktsplatser i Götet.

Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info, Vandringar kring Göteborg Bilder, Göta älv, Göteborg, Hisingen, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, västra Götaland Permalink5
Some nice viewpoints over Gothenburg.
 
Jag har varit ute på några långknat på jakt efter fina utsiktsplatser runt staden. Jag fann dock ingen utsikt värd namnet som jag inte redan kände till. Men det gav mig i alla fall lite motion att leta utsiktsplatser eftersom man ju oftast finner dem ganska så högt upp. Jag har endast valt utsiktsplatser som är gratis att beträda och som är relativt enkla att ta sig till. Jag har valt att beskriva vägen från en buss eller spårvagnshållplats. Från hållplatsen är det i några fall en hel del stigning upp till utsikten. Det går att rulla med sig en barnvagn till alla platserna om man är ägare av ett par starka armar och ben + vilja. 
 
Dom 10 tipsen i detta inlägg är utsiktsplatser jag rekommenderar och en av dom utsiktsplatserna är inte från Kvarnberget i Färjenäsparken, bild ovan. Men före dom höga betongschabraken restes var detta en fin utsiktsplats. Visst, jag såg en hel del även nu, t.ex. några som satt och åt frukost i sitt kök.
 
På Gråberget kan man piska mattor med utsikt mot Älvsborgsbron, bild nedan. Men utsikten från Gråberget tyckte jag annars inte var mycket att skryta om. Om man nu inte ringer på hos någon och ber om att få titta från deras balkong. Många av de boende på Gråberget har en riktigt fin utsikt. 
 
På Gråberget hittade jag den här "utsikten" över hustaken i Majorna och Kungsladugård. Utsikten på bilden nedan var lite bättre för den visar mot utsiktstips 6 Södhallsberget på andra sidan älven, till vänster i bilden. 
 
Bild ovan: Boende på Älghagsgatan har en fin uteplats. Dock mest tråkiga hus i förgrunden. 
 
Nä, nu till dom riktiga tipsen.
 
Tips 1. Landala vattentorn
 
Jag knatade från Wavrinskys plats. Det är en ganska lätt promenad och lämpar sig bäst om man rullar med sig en barnvagn. Det borgliknande vattentornet togs i bruk 1894. Sätter man sig högst upp i trappan har man fin utsikt över Linnéstaden, Masthuggskyrkan och Skansen Kronan, som jag skulle komma att vara vid en timma senare. 
Jag såg att det var populärt att dricka starköl i trappan. Sedan kan man tydligen slänga ned tomburkarna på marken vid sidan av trappan. Det är väl någon annan som kommer och plockar upp dem senare någon gång. Bra system. 
 
Jag gick som jag markerat med rött, och den vägen bör man välja om man rullar på en barnvagn. Närmast är väl annars från Brunnsgatan eller Kapellplatsen. 
 
Tips 2. Skansen Kronan på Skansberget
 
Utsikten från Skansberget är inte lika fin idag som den var förr i tiden när man även hade utsikt över västra delen av staden med hamninloppet. Idag skymmer träd mycket av den vyn. Utsikten åt öster är dock storslagen, bild nedan.
 
Karta och information om Skansen Kronan. Från tavlan på plats. 
 
Stora fina träd skymmer en del av utsikten västerut. Men man ser i alla fall Oscar Fredriks kyrka och längre bort Masthuggs kyrkan. 
 
Imorgon söndag skall jag inte till Skansen Kronan. Nedan bild på Våffelcafé Soldattorpet där spektaklet kommer att utspela sig. 
 
Jag har markerat lättaste vägen upp till Skansen Kronan. Detta är också bästa vägen med barnvagn. Men det går även att rulla upp en barnvagn från Skanstorget, men det är lite brantare. Från Haga i norr är det trappor upp.
 
Tips 3. Masthuggskyrkan på Stigberget
 
Kortaste vägen upp till Masthuggskyrkan är från hållplats Stigbergstorget. Men man får gå en bit i trappa, se bilden ovan. Strax ser man den stora körka framför sig. Masthuggskyrkan invigdes 1914. 
 
Från toppen ser man åt väster, norr och öster. Man får knata runt lite, se kartan nedan. Barnvagn rullas lättast uppför Kjellmansgatan och Storebackegatan. Göteborgs finaste utsikt tycker jag annars att man har uppifrån Sjömanstornet. till höger i bilden ovan. Men tornet har nu mer bara öppet för guidade grupper vid några tillfällen under sommaren. 
 
 
 Tips 4. Slottsskogen
 
Härifrån har man utsikt österut över staden. Man ser den stora Nordenhemsskolan och bakom den Skansen Kronan. Man kan även se dom högsta leksakerna på Liseberg. Dock mest tråkigt i förgrunden. 
 
 
Tips 5. Utsiktsplats Lunden
 
Fin utsikt över bl.a Gårda och Ullevi. 
 
 Bild nedan på väl använda ljugarbänkar i ljugargropen. Det är en fin promenad om man följer berget norrut längs husen mot Redbergsplatsen. Utsikt, utsikt och utsikt.
 
Det är någon som skrivit bais på bänken, lite omoget tycker jag.  
 
Kortast väg är det från hållplats Överåsvallen. Dock en del trappor i vägen om man rullar på en barnvagn. Kliv istället av på nästa hållplats Ingeborgsgatan. 
 
 
 Tips 6. Södhallsberget, Hisingen
 
På höger (västra) sidan av den gamla Sannegårdshamnen ser man Södhallsberget, bild ovan. 
 
Tar man färja i från "Göteborgs sidan", så kliver man av vid Eriksbergs färjeläger. 
 
Det är en trevlig promenad upp på berget.
 
Samlingspunkt, snart framme vid utsikten. En utsikt jag gillar skarpt, den är finast av dem alla, tycker jag. 
 
Kliv av på Nordviksgatan och promenera förbi lekplatsen och genom den lilla parken upp på berget. Funkar med barnvagn. Man kan också ta färja till Eriksbergs färjeläger. Då får man gå som jag markerat med mindre prickar (ej barnvagn). 
 
Tips 7. Överåsparken
 
En promenad upp till Utsiktsberget i Överåsparken bjuder också på fin bokskog (funkar ej med barnvagn)
 
Närmaste hållplats är Sankt Sigfrids Plan. Läs mitt utflyktstips om hur man tar sig upp till utsikten här
 
Tips 8. Göteborgs Botaniska Trädgård. Promenadslingan ”Vandra i det vilda” röd led.
 
Den här trevliga promenadslingan leder förbi en hyfsad utsiktsplats på Håberget. Man bjuds dock inte mycket utsikt över hamninloppet och centrala delen av staden. Bilden ovan visar delar av Änggården och Slottsskogen, och dom som bor där räknar sig som göteborgare dom med. Det är inte långt ifrån nästan att mitt hus syns uppe i vänstra hörnet. Någon kilometer till så.
Promenadslingan ”Vandra i det vilda” är en något småkuperad och knixig led som visar upp dom mer okända delarna av trädgården (okända enligt Göteborgs Botaniska Trädgård).
 
Om man följer den stora gångvägen upp genom trädgården från stora entrén så skall man vakna till när man passerar Roten, huset på bilden ovan. Här startar den rödmarkerade leden Vandra i det vilda. Se kartan nedan. Jag har plåtat kartan och informationen här vid starten. Lägg märke till pilen som visar vilket håll norr är åt. 
 
Bilderna är från två promenader, båda gångerna gick jag promenadslingan motsols. Från Roten bär det iväg "rakt" upp på berget. På bilden ser ni den röda märkning man följer. Det stod vägvisningsskyltar vid stigförgreningar, se bild nedan. Jag hade bara 20 meter kvar till utsikten och stigningen var hanterbar (40 %).
 
Bild ovan: Här från Håberget kan man bl.a. se tornet i Slottsskogen och bort mot Linnéstaden. Det fanns tre bänkar här uppe, jag testsatt två av dem och det var en helt okej upplevelse. 
 
Naturligtvis får man se massor av fina, märkliga och ovanliga växter. 
 
Detta är en trevlig promenadslinga. Jag har försökt att finna hur lång den är, men inte lyckats. Min gissning är ungefär 1 km. Läs mer om Vandra i det vilda
 
Vill man ta en längre promenad i den botaniska trädgården så får du tips av mig här.  
 
Närmaste spårvagnshållplats är Botaniska trädgården. 
 
Tips 9. Sjöbergen vid inloppet till Göteborg.
 
Från Sjöbergen ovanför Röda sten har man fin utsikt över hamninloppet. 
 
Bild ovan: Här är vi på väg upp till utsiktsberget från Röda sten, lite omvänd ordning alltså. 
 
Karta ovan: Vi hade parkerat vid Sjöbergens koloniområde, gult P. Närmaste hållplats är Vagnhallen Majorna, sedan går man som jag markerat med gult upp på Sjöbergen. Från utiksplatsen kan man sedan fortsätta som jag markerat ned till Röda sten (där vi kom upp). Vill man få en lite längre promenad kan man fortsätta längs vattnet förbi Röda sten och väster ut mot Nya varvet, se bilder nedan. 
 
Bild ovan och nedan utsikt från Lilla Billingen. 
 
Kartan ovan visar hur vi gick till utsiktsplatsen från Lilla Billingen. Vill man ta en annan väg tillbaka kan man gå genom skogen över Stora Billingen och Sjöbergen, se mitt gamla vandringstips här.
 
Det är barnvagnsvänligt från parkeringsplatsen vid Sjöbergens koloniområde och även från Vagnhallen Majorna så som jag markerat med gult. Dock blir det lite mer spännande ned till Röda sten, det går, men man bör kanske vara två, och då räknar jag inte med den lilla människan uppe i vagnen.
 
Tips 10. Utsiktsplats Storeberg i Gamlestaden
 
Fin utsikt över gamlestaden och in mot Göteborg. 
 
Från spårvagnshållplats SKF gick jag som jag markerat med rött på kartan ovan. . 
 
Nylöseskolan är man tvungen att runda medsols i skrivandets stund (oktober 2018). Detta pågrund av ett arbete på kyrkogården intill. . 
 
Man följer skyltar som pekar mot Kortedala norra. Det blir en hel del knatande uppför. Sist jag var här, det var för länge läääänge sedan. Då fanns enligt mitt minns ingen trappa, bara en liten slingrig brant stig som letade sig upp på berget. Men mitt minne har haft fel tidigare, så.... 
 
Liten skylt pekar mot utsikten när man nått toppen på backen. 
 
Kolla även in labyrinten till höger om gångstigen, alltså mitt emot utsikten (skylt fanns). Labyrinten skall tydligen skall det allra intressantaste som är kvar från Gamlestadens historiska gryning, enligt vad Ingrid Altestam skriver i boken Gamlestaden - historik och arkitekturguide. Labyrinten på Storeberg ligger ovanligt långt in i landet och dessutom finns förmodligen ett forntida gravfält i dess omedelbara närhet. John Kraft som återupptäckte labyrinten 1982 drar därför slutsatsen att den kan vara från tiden före Kristi födelse. 
 
Här har man en förstklassig utsikt över östra delen av Göteborg, men jag hade ínte förstklassigt väder. Det regnade inne i götet. Jag hade dock turen på min sida och slapp regnet. 
 
Det går inte att rulla med sig en barnvagn hit, även om man är en kämpe. Trappan blir för besvärlig, om man nu inte är två envetna som hjälps åt. 
 
Tips 11. Ramberget på Hisingen.
  
Bild ovan (1): Utsikt mot Älvsborgsbron och hamninloppet. 
 
På kartan har jag markerat vart jag tagit dom 2 bilderna. Men hela Ramberget är en utsiktsplats. 
 
Klicka på namnet Ramberget för att komma till promenadtipset.
 
Det var allt för nu, hej då. 
 

#1 - - Mamma:

Fina utsiktsplatser. En hel del kände jag igen från våra promenader innan Aurlandsdalen.

Svar: Okey, var jag med då?
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mamma:

Ja.

Svar: Vi hade liknade vyer men inte så centralt. Det finns inte så mycket till grönområde runt dessa utsikter. Men vi hade också fina utsikter.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Anders:

I Kortedala på åsen väster om Kortedala som sträcker sig från kvibergs kyrkogård och upp till burmabacken, finns flera fina utsiktsplatser. Vandringsleden Pilgrimsleden går första etappen från nya Lödöse kyrka tills den ansluter till lärjeleden över nämnda ås. Den promenaden får du spana in!
Fin utsikt finns även i Bergsjön/utbybergen. "Borgen" i Partille är inte Göteborg, men utsikten är fin, och nog ser man Göteborg.

Svar: Tack för tipsen. Ja den åsen skall jag spana in. Det var länge sedan jag gick från Lärjeån vid Hammarkullen över berget till Kvibergs kyrkogård. Det var mycket, mycket länge sedan. Säkerligen är mycket ändrat. Bergsjön och Utbybergen har jag vandringstips från i bloggen. Även Lexbybergen och Kåhög i Jonsered har fin utsikt och finns i bloggen, men som vandringstips. Men just dom här utsiktstipsen vill jag skall vara runt Göteborgs närområde "kärnan". Men utsikten från berget vid Kvibergskyrkogård har ju Gamlestaden vid sina fötter och är mycket intressant, både som utsiktstips och promenadtips. Det skall finnas ett litet berg strax söder om också, vid Heliga korsets kapell. Vet dock inte hur lätt det är att ta sig upp denna knöl. Att det skall vara lätt (om än kuperat) är ett av några kriterier som måste uppfyllas för utsiktstipsen. Men jag tar glatt emot tips, jag kommer att tipsa om ytterligare utsiktsplatser i oktober. Tack igen Anders.
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - Annika Johansson:

Tack för trevlig blogg.
Ps. Tror det står GAIS på bänken inte Bajs🤣

Svar: Tack Annika, kul att du gillar bloggen. Jo, jag vet att det står GAIS på bänken, men jag ville skriva något omoget 🙂
Ronny von Frank-Einstein

#5 - - Trvlr:

Härligt engagemang, massa fina bilder!

Svar: Tack 😀🌞
Ronny Frank Sveum

Till top