von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hängesten, ett utflyktstips vid Näset i sydvästra Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västra Frölunda, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, kultur, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, strandpromenad, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandringsblogg, västra Götaland Permalink1
An excursion tip to a hanging stone, west Gothenburg. Nice place to swim and enjoy nature. There was a military radio station here between 1942 and 1962. Today you can see several mast mounts on top.
 
En kort promenad ut till bad, båtar och militära lämningar. Åsså hängestenen förstås, en sevärdhet där den hänger på sniskan i berget. 
 
En liten parkeringsplats finner man längst ut på Hängestensvägen in till höger, bild nedan. Från parkeringsplatsen leder en stig (bitvis betong) ned till havet och ut på den lilla ön Hängesten. Eller är det mer riktigt att säga halvön då det inte finns något vatten mellan fastlandet och ön efter man anlade vägen.
 
Det är bilder från 2 besök på Hängesten i mars 2019, båda på samma dag faktiskt. Jag tog mig en tur dit igen själv senare på kvällen. Det tar bara fem minuter i bilen. 
 
Efter en promenad på ca: 400 meter, och efter att en skylt hälsat välkommen befinner man sig ute på Hängesten där båt- och badbryggor trängs på den läiga nordöstra sidan. Det är Hängestens Båtförening som arrenderar mark här nere i Hängestensviken. Och självklart skall man följa deras uppmaning på skylten "ta med dig skräpet hem". Tyvärr har föreningens medlemmar drabbats av en hel del stölder, t.ex. blivit av med båtmotorer. Det är bedrövligt men inte unikt för den här båtplatsen. Det fanns gott om skyltar som skvallrar om Securitas närvaro. 
 
Bild ovan: ¤#%#" va det var vackert och stilla här. Om vi hade haft med oss fika så hade detta varit platsen att avnjuta den. 
 
Stigen fortsätter utmed norra sidan, och där hänger den, stenen. Ser ut som att den skulle kunna tippa över när som helst, bilder nedan. 
 
Bild ovan: Här satt, hm, låg jag skönt. Det militära bergrummet bakom mig var helt och hållet igenmurat. 
 
Bild ovan: En gång i tiden ledde nog denna trappa någonstans. 
 
Stigen leder helt upp till toppen där utsikten är formidabel. Bild nedan: Hängestenen från ovan.
 
Här på Hängesten fanns en militär radiostation mellan 1942 och 1962. På Hängesten och Hängestensskäret strax utanför fanns några höga radiomaster. Idag finns bara betongfundamenten kvar.
 
Bild ovan: Här hade jag tagit plats uppe på ett mastfäste.  
 
Den här utflykten kan jag varmt rekommendera, om man nu inte råkar vara rädd för havet. 

Jag filmande inget från Hängesten, ännu. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Jajamen, dock inte sista biten upp på toppen.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Inger:

Spännande bilder. Har aldrig hört talas om hängestenen ute vid näset, trots att jag varit vid näset och badat många gånger.

Svar: Jag hade inte heller hört talas om den innan vi var där jag och far. Jag var helt ovetande, hade bara sett på en karta att det fanns ett LITET naturområde där man kunde följa en stig ut på "ön" Hängesten. Näsetbadet ligger längre söder ut på Näsethalvön.
Ronny von Frank-Einstein

Till top