von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Upplevelser längs Hyssnaleden del 4, naturreservat Liagärdet & Stora Hålsjön. Marks kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
Detta vandringstips är ca: 2000 - 2750 meter beroende på hur man väljer att knalla.  (Nice walk in beautiful nature at lake Stora Hålsjön. Length about: 2000 - 2750 meters, depending on how you choose to walk).
 
Den 4 mil långa Hyssnaleden kommer jag som sagt aldrig att gå, och detta på grund av att jag skulle få genomlida lite för många och långa transportsträckor på grus och asfaltsvägar. Därför har jag istället bestämt att jag skall titta till några av dom sevärdheter som finns längs leden.
Naturreservat Liagärde och Stora Hålsjön är sevärdhet nr 8 längs Hyssnaleden, se kartan nedan (hämtad från hyssna.se).
Naturreservat Liagärdet bildades 2003 och Naturvårdsförvaltare är Marks kommun.
 
 
Hysnaleden är svartmarkerad på kartan ovan, men orange i terrängen. 
 
25 juli 2018
När jag anlände till parkeringsplatsen vid 16 tiden var det 32 grader varmt i skuggan och det blev ju inte precis svalare i solen där jag sedan befann mig allt som oftast under promenaden. Jag är ingen person som direkt skriker av glädje när temperaturen når + 25 grader eller mer. 
 
Jag startade med att knalla upp på Liagärdesberget och utsikten, dit hade jag 125 meter enligt skissen. Första bilden i detta inlägg tog jag direkt när jag kom fram. Men jag fick tack och lov anledning att snabbt skynda därifrån när plötsligt människor uppenbarade sig runt om mig. Jag knallade vidare utför berget ned till skuggan vid ättestupan, ett stup på 32 meter rakt ned i Stora Hålsjön.
 
Det har växt igen något vid den här utsikten, och det var ju bra, då fick jag skugga. 
 
När jag kom fram till Stenåldersstigen hade jag gått 450 meter från parkeringsplatsen, enligt skissen. Stenåldersstigen skall komma från en forntida boplats nere vid sjön. Det bar av brant uppåt genom en bergsravin. 
 
När jag kom tillbaka upp till parkeringsplatsen hade jag gått en led som mäter 750 meter och som är mycket kuperad enligt, ja just det, skissen. Och jovisst, den beskrivningen kan jag väl dela. Det gick ju i princip rakt ned och sedan rakt upp igen. Nedan har jag kluddat in leden på kartan och även den led jag nu skulle ge mig ut på ned till badplatsen vid Stora Hålsjön. Den mäter ca: 2 km.  
 
Om man bortser från utsikten uppe på Liagärdesberget  så var väl den första slingan/leden inte så värst mycket att hänga i julgranen, enligt mitt tycke. Men vill man få lite extra motion så varför inte. Vandringsleden ned till sjön var däremot en ren njutning för ögat och själen. Hm, själen.... ja ja. Det var i alla fall trevlig lövskog och natursköna ängs- och hagmarker som stod på menyn. Det är Hyssnaleden man följer i stort sett hela rundan. 
 
Skuggan hade så sakta börjat inta udden nere vid sjön, men solen gassade fortfarande på den yttre delen. När jag befann mig uppe vid Ättestupan låg hela udden i sol. Med andra ord hade jag tagit mig hit ned lite för fort. Men visst, en tröst var ju att naturbilder och film i lite solljus blir något roligare att titta på. 
 
Bild ovan: En övergång från den då djurlösa beteshagen in på badplatsen. Och naturligtvis har jag varit duktig och fått med en bit av sandstranden i bild så att ni kan se hur den ser ut. Allra längst ned till vänster i bilden ser ni en bit av den. Jösses va nära jag var att bada här, bara två meter skillde på ett ungefär. På bilden nedan har jag lyckats att få med fikabordet. Det fanns även en grillplats strax intill. 
 
Jag lämnade badplatsen och dom sju personer som just då befann sig där. Och som ni kan se, det går att köra bil helt fram. Nu blev det en del uppför på traktorstig och mindre grusväg. Har man ögon i nacken eller vänder sig om får man se fina vyer tillbaka över sjön. Eller i alla fall vyer. 
 
Bild ovan: Här kunde jag fortfarande se lite av Stora Hålsjön, fast jag letade efter vandringsleden. Jag fick hjälp av en markägare att komma in på rätt väg igen. 
 
Snart var jag inne på samma stig som jag hade gått ned på. Nu fortsatte jag helt upp till utsikten på Liagärdesberget, igen. Nu skulle jag få till några filmscener.som avslutning på den här fina men ack så varma dagen.  
   
Jag blev kvar vid utsikten till solen hade gått ned, först då började temperaturen bli behaglig för Ronny. Inte ens myggorna verkade ha klarat den här varma sommaren, men dom var inte saknade. I alla fall inte av mig. 
 
Jag styrde kärran hem mot kära götet, nöjd och glad med vad jag fått uppleva. (Och ett tips till alla er som vill gå längre än 2750 meter. Ta med en filmkamera och filma dig själv när du går 😊). 
 
Film från den här vandringen. (Movie from this hike, but sorry I speak Swedish)
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ, tack och lov 😊
 
Att Liagärdet blev en av dom platser jag besökte längst Hyssnaleden får jag nog i första hand tillskriva Anna Fransson och hennes blogg "Nya Ögon Upptäcker Mark"  som var ett projekt vars syfte var att fokusera på allt det positiva som finns i Marks kommun. Projektet sträckte sig över sommaren 2010 och den sommaren kom Anna att bl.a.vandra en hel del i sin hemkommun. Den 31 augusti 2010 skrev Anna sitt sista inlägget i bloggen, något som hon beskrev så här "Känns lite som en begravning samtidigt som en början på något nytt. ". 
 
Anna besökte även Hökås utsiktsplats, nr 9 på karta Hyssnaleden. Jag får se om det blir en tur dit, och kanske Torkels gömma. Så mycket mer tid tror jag inte att jag kommer lägga på Hyssnaleden. Jag skulle naturligtvis vilja gå alla sträckor som inte är asfalt eller grusvägar. Men det är ju inte möjligt att genomföra på ett vettigt sätt. 
 
Fler av mina upplevelser längs Hyssnaleden:  
 
Det var allt för denna gång. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Inger:

Ser ut som en fin,men något varm promenad.

#2 - - Inger:

Du verkar haft en fin, men varm promenad.

Svar: Ja, det var för varmt varje dag sommaren 2018.😊
Ronny Frank Sveum

Till top