von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring ut till Salskärs udde på Styrsö, Göteborg södra skärgård

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink1
Hiking to Salskärs udde on Styrsö in Gothenburg's southern archipelago.
 
Maj 2018
Avsikten med mitt besök på Styrsö denna gång var att undersöka naturen på nordvästra delen av ön ut mot Salskärs udde. Kanske skulle jag kunna finna fram en lämplig förlängning av den mycket fina 4,5 km långa grönvita vandringsleden. Naturligtvis fanns det, eller rättare sagt så finns det en baktanke med att förlänga vandringsleden med några kilometer. Jag har ju mitt kära vandringsgäng att tänka på. Stigen från Sandvik ut till Salskärs udde och vidare in till Halsvik tyckte jag såg intressant ut, dit styrde jag stegen. Se kartan nedan. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur jag kom att vandra från Styrsö Bratten via Salskärs udde in till Halsvik. När jag kom fram till Halsvik så hade jag knutit ihop den här vandringen med den grönvita leden, som var mitt mål. Så hur jag sedan gick tillbaka till Bratten är helt ointressant, tycker jag. 
 
Jag klev av färjan vid Styrsö Bratten, sedan vände jag mig om och knäppte bilden ovan. 
 
Från Bratten följde jag Brattenvägen (bilder på sidovägar ovan och nedan). 
 
Styrsö kyrka ovan. Den här bilden tog jag mycket senare på dagen när jag var på väg tillbaka till färjan, därför går jag åt "fel" håll.
 
Jag svängde inom Konsumbutiken i avsikt att köpa lite nyttigheter, om jag nu inte kommer ihåg fel. Det finns även en ICA affär på ön, som jag passerade förbi en stund senare.  
 
Kolla in lussekatten på kartan som är markerad på Styrsö Tångenvägen. Där finner man dessa gamla kulturbyggnader. 
 
Bild ovan: Här befann jag mig högst upp på Styrsö Valenvägen. Även här går jag åt "fel" håll. Ni får lossas att ni ser mitt tryne istället så blir allt rätt. 
 
Bild ovan: Fikatajm vid Sandviks fiskehamn. Hit hade jag tagit mig på tråkiga asfaltsvägar, men nu förväntade jag mig "stig" över till Salskärs udde och vidare in till Halsvik, så som kartan visar. 
 
Och stig fick jag precis som jag hoppats på. Från toppen av berget där bilvägen tog slut vid sista villan följde jag en stig ned genom en dal, över ett litet klapperstensfällt och ned till vattnet nästan längst ut i viken. 
 
Det var dock en liten bit kvar ut till Salskärs udde. Redan tidigt såg jag siluetten av fikabordet ute på udden. Det är lite lätt småknöligt att ta sig dit ut, stigen går upp i rök och sedan får man försöka ta sig fram över och mellan stora stenar efter bästa förmåga. Men se det som en kul liten strappats där belöningen är att få fika med den här storslagna naturen omkring dig. Den sista biten upp till fikabordet är dock lätt (som en plätt). 
 
Bild ovan: Långt där ute i horisonten syntes stora skepp i en lång rad. 
 
Det var fint här ute på Salskärs udde. För att NI kära läsare skall få en känsla av den stillhet och ro som vilar över den här platsen och som får besökare att slappna av så placerade jag arslet 2 gånger på bänken = 2 bilder (den längst upp också). Ser det inte härligt ut så säg?
 
När jag var klar ute på udden tog jag mig tillbaka till stigen som jag sedan följde ned mot Uttervik, så som kartan visar. Det var dock inte helt lätt att följa stigen, för den fanns inte. Istället fick jag ta mig fram över klipporna på ren känsla.  
 
Bild ovan: Jag tog mig ned till vattnet strax efter ön till höger i bild. Sedan blev det att följa en stenstig, se bild nedan. Det måste ha gått åt en hel del arbetskraft till att skapa detta byggnadsverk. Att man lyckats finna så många stenar med en hyfsat jämn plan yta. Bra arbetat 😊.
 
Bild ovan: På plats längst in i Halsvik. Här satt jag en liten stund och njöt av vyn och lugnet. Sedan knatade jag vidare längs stranden bort mot Amneviksvallen och den grönvita vandringsleden.  
 
Jag filmade inget eftersom jag inte visste riktigt vad jag skulle få ut av vandringen. Men detta blev en fin upplevelse och ut till Salskärs udde blir en bra förlängning av den grönvita vandringsleden. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top