von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Utflykt till Vargö, en idyll i Göteborgs södra skärgård.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink0
Nice excursion on island Vargö in Gothenburg's southern archipelago. You have to take a ferry from Saltholmen. Search Saltholmen - Vargö on this page.
 
Vargö är ett populärt utflyktsmål med fina bad & strövområden. Ön är ganska så kuperad med flertalet parallella sprickdalar som på många håll mynnar ut i flikiga vikar. Det skall tydligen vara populärt att fiska från klipporna, har jag läst. Jag läste också att Vargö endast har 2 invånare (2015), så att ön saknar affär kanske är förståligt. Så det är klokt att ta med egen vätska att släcka törsten med, om man inte gillar saltvatten.  
Vargö blev skyddad som naturreservat 1986 och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Läs mer här på Länsstyrelsens sida, där hittar man också en länk till informationsfoldern om Vargö. 
 
Styrsöbolagets baljor trafikerar öarna i Göteborgs södra skärgård. Det är dock fåtalet turer som går inom Vargö (utanför säsong) och man måste säga till däcksman när man kliver ombord på färjan i Saltholmen att man vill gå av på Vargö. Man måste dessutom ringa den aktuella färjan man skall resa tillbaka med och meddela att man önskar bli upphämtad. 
 
9 maj 2018
Det var vackert, rofullt och känslosamt när jag helt ensam klev iland på bryggan i Stjärnvik vid 15:30 tiden. Jag hade läst en hel del om Vargö på nätet och länge haft tankarna på en utflykt hit och nu stod jag här på ön för första gången. Många skriver att det skall finnas gott om huggorm på Vargö, men inte ¤%# såg jag någon orm = besvikelse. 
 
Det finns en informationstavla strax intill bryggan, det var dock tomt på foldrar i lådan. Jag hade redan tidigare spanat in kartan nedan och bestämt mig för att följa stigen via Bälviken och västerut, den enda stigen på ön enligt kartan. Jag har markerat med en röd punkt där jag sedan fick vända om för att hinna med sista färjan tillbaka vid 18:30 tiden. 
 
En liten smal grusad stig leder ned till sandstranden i Bälviken. Jösses va vitsippor här va längs med stigen. 
 
Bild ovan: Här hade jag följt den lilla stigen längs den steniga stranden och sedan tagit mig upp på en bergknalle strax ovanför stigen och kikade tillbaka in mot den så populära och folktomma sandstranden i Bälviken. Nu var det ju tidigt i maj och vardag, så att det var folktomt är kanske inte så konstigt. Från bergknölen hade jag även en fin vy utåt mot det stora blåa. 
 
Så kom jag ned till natursköna Minkviken och Vargö sund. Någon kunskap om varför viken heter som den heter besitter jag inte någon kunskap om (och jag känner mig just nu för lat för att ta reda på det). Rakt över vattnet ser man stora Känsö som är ett militärt skyddsobjekt. Känsö tornet är ett statligt byggnadsminne sedan 10 november 1939.
 
Det finns många fina platser längs Minkvikens strand. 
 
Bild nedan: Vy över Vargö sund och stora Känsö från bergstoppen där jag kom att vända om. Nedan en vy västerut. När jag tittat mig mätt på allt det vackra och kände mig hjälpligt nöjd med bilder och film gick jag i sakta takt tillbaka ungefär samma väg. 
 
Bild ovan: Här kom färjan för att hämta upp mig. Men för en stund kändes det inte som en självklarhet att så skulle ske. Jag hade nämligen fått telefonnumret till fel färja. Personen jag pratade med lovade dock att föra informationen vidare till besättningen på rätt färja. Men när jag sedan stod där på bryggan och fick se färjan styra åt helt fel håll bort från mig fick jag negativa vibbar. Jag började feppla med mobilen samtidigt som jag fick se hur färjan stannande upp och sedan låg länge och guppade ute på böljan den blå. Och så..... nosen svängde runt och pekade rakt emot mig. Färjan anlände långt efter utsatt tid, men man kom och hämtade upp mig som lovat så jag slapp att sova bland huggormarna på Vargö. Utifrån mina upplevelser av att resa med Styrsöbolagets färjor har jag enbart positivt att säga om personalen, alltid trevlig och hjälpsam. 
 
När jag på Västtrafiks reseplaneraren knappar in Saltholmen - Vargö så ser det ut som att under högsäsongen 2019 (1 maj - 1 september) så går färjorna oftare + att man inte behöver meddela att man skall av på Vargö, eller på. Men klokast är att kolla upp. 
 
 
Film från denna fina utflykt. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ned till Bälviken går det bra, men annars NEJ! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
Till top