von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

2 lagbrytare? på promenad vid Björlanda Kile, Hisingen, Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Björlanda, Bohuslän, Friluftsliv, Gothenburg, Göta älv, Göteborg, Hisingen, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, blommor, culture, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, sevärt, strandpromenad, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandringsblogg, vildmark, västra Götaland Permalink1
En lätt men lite småknixig promenad på någon kilometer.
 
Den 24:e maj 2018 tog vi oss ut till Björlanda Kile och den stora småbåtshamnen. Jag blev lockad hit efter att ha inspekterat kartan nedan. Stora delar av halvön är nämligen naturreservat. Från den gröna linjen och ut mot vattnet ingår i Nordre älvs estuariums naturreservat. Inom området finns många fornminnen (R). 
 
Vi parkerade på småbåtshamnens parkeringsplats längst bort i nordväst. Sedan var det menat att vi skulle följa halvön längs vattnet ut till det som ser ut som huvudet på en gammel gumma, helt ut till hennes vårtiga hakan där det står välkommen. Kan en plats låta mer inbjudande? Nedan en översiktskarta så ni vet vart vi var någonstans på jordklotet.
  
Ganska omgående stötte vi dock på patrull när vi kom fram till Försvarsmaktens varningsskyltar. Vi såg inga anslag om när förbudet gällde, vi fick intycket av att det var totalförbud att beträda området innanför skyltarna. Vi såg att varningsskyltarna följde strandlinjen utmed halvön. Men det var grönt att ta sig bort till berghällen i mitten av bilden ovan. Där kom vi att prata en stund med en familj som bodde i Björlanda och som hade badat och solat. Pappan berättade att han redan på 70-talet som barn hade lekt uppe i bergen innanför "avspärrningen".  Han berättade att det inte varit någon militär aktivitet i området på många många är. 
 
Jag tittade på far och sade "Bra, då går vi".  
 
Men nu är det kanske inte att rekommendera att springa runt och leka när man befinner sig innanför skyltatarna. Jag har sökt runt på nätet efter information och kunnat läsa mig till följande vad som gäller när man besöker området.  
 
 / Björlanda skjutfält tillhör idag Fortifikationsverket och Försvarsmakten men det är ett s.k. tyst skjutfält där det är förbjudet att genomföra övningar. Allmänheten vistas här på egen risk eftersom det kan finnas farligt militärt material i och på marken. Det inte är förbjudet för allmänheten att besöka området.  / Jag  får hoppas att detta stämmer så jag inte går ut med felaktig information.
 
Vi kom att träffa på ganska många personer på vår promenad, dom flesta verkade vara här för att bada, det finns många fina platser.
Men stigen man följer är inte alltid tydlig, man får använda sin fantasi. Vissa partier kan nog lätt bli lite blöta. Längre ut vill jag påstå att det inte finns någon stig, men berget funger fint att ta sig fram på.  
 
Bild ovan: Några hade funnit stillheten inne i viken. Det var tjusigt värre här, Göteborgs skärgård när den är som vackrast, och långt där bort i bortbort ser man st. Överön, en annan idyll jag kan rekommendera en promenad på. 
 
Vi tog oss tillbaka ned till strandlinjen och alla Försvarsmaktens varningsskyltar. Sedan fortsatte vi ut mot udden. Vi kom att passera förbi många välsvarvade jättegrytor. 
 
Det är en fin samling potthål från istiden, kanske totalt tjugotalet. I bakgrunden på bilden ovan ser man Björlanda småbåtshamn, en av Europas största med ca: 2400 platser.
 
Bilden ovan: Här satt vi nu i lugnan ro och fikade längst ut på gummans haka med en fin utsikt uppifrån en av vårtorna. Nedan en karta som visar ungefär hur vi gick. 
 
Jag gissar att Försvarsmakten inte vill att jag lockar fler besökare till deras minerade område, av säkerhetsskäl. Så jag får väl avsluta med att skriva "kära läsare, här tror jag inte att du kommer finna det vackert för 5 öre 😊".
 
Jag har endast bildbevis från den här promenaden, ingen film.  
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top