von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringslederna kring Björsjöås i östra delen av Vättlefjäll

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Gothenburg, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
 
Detta vandringstips är ca: 7 km, men med möjlighet att gå kortare eller längre. (This hiking tip is about 7 km, but with the possibility to go longer or shorter.)
 
Mars 2019
Det var länge sedan, mycket länge sedan jag vandrade i östra delen av Vättlefjäll, och då menar jag närmare bestämt terrängen öster om där Vättlefjällsleden går. Jag fick ett tips av en som heter Maria här på bloggen att vandringslederna kring Björsjöås skulle vara riktigt fina. Så nu har jag varit där med kamera och vandrat två gånger, båda gånger med den 6,7 km långa gula vandringsleden runt St. Björsjön som öh, bas. Men vandringslederna kring Björsjöås är tre till antalet, så det finns bra möjligheter till variation. Dock följer dom två andra lederna blå och grön samma stigar, men blå led är kortare, 2,6 km mot grön som är 4,1 km. Det finns en karta som visar lederna några scroll ned. 
 
För mig är det självklart att detta vandringstips skall inkludera ruinerna efter den gamla gården uppe på Björsjöås. Men dit upp följer man den gröna leden (och blåa). Jag återkommer till detta lite längre ned.
 
Ovan en översiktskarta som visar var jag befann mig och nedan en karta som visar där jag parkerade vid Skrapekärr, det större röda p:et, som är utgångspunkt för detta vandringstips. Det mindre p:et visar den södra parkeringsplatsen strax intill Björsjöås, där går också utmärkt att parkera med nära anslutning till vandringslederna.  
 
Bild ovan: Nu befann jag mig i Vättlefjälls naturreservat, det visste jag redan innan skylten skvallrade om det. Även kartan hade jag på förhand särskådat mycket väl. En likadan karta ser ni nedan, fast där visar jag bara aktuellt område. 
 
Kartan ovan: Från parkeringsplatsen följde jag gul led mot Björsjöbacka medsols.
 
Bild ovan: Efter några hundra meter gick jag förbi denna fina plats vigd åt att fika på, och kanske vila benen om man är dåligt tränad. Om man nu inte har startat från en annan punkt och redan har traskat en bra bit.
Bild nedan: Här kom jag fram till Björsjöbacka och behövde inte längre känna mig ensam.
Det gula bostadshuset är från 1800-talets första hälft och ladugården blev uppförd cirka 1900.
 
Fårskallar och tre minst lika nyfikna men lite blyga tjurkalvar välkomnade mig till gården. Nedan en bild tagen bara för några dagar sedan (19 mars) när far var med mig till gården. Då dök plötsligt en lama upp framför oss, oj vad hög den var. 
 
Bild ovan: Här hade jag lämnat gården Roten bakom mig och hade 600 meter kvar till Björsjöås, se stor röd punkt på kartan nedan. När man kommer fram till grön och blå led svänger man vänster ut i djurhagen mot Björsjöås. 
 
Nu kommer jag ge 2 tips. Först skall jag visa hur det ser ut när jag går upp till ruinerna på Björsjöås och sedan vidare på grön vandringsled över berget ned till Trollsjön och via Lysevattnet fram till stigskiljet öster om Björsjön, liten röd punkt på kartan ovan.  
 
Bild ovan: Som jag visar i filmen kan man också gå via parkeringsplatsen vid vägen in till Björsjöås. Jag har petat in den lilla stigen på kartan ovan. Detta är väl främst käckt om man tänkt att gå tillbaka ned igen till gul led från Björsjöås (tips 2 längre ned). Då slipper man gå samma väg en liten bit i alla fall. 
 
Bild ovan: Här kom jag upp på Björsjöås, gårdens "nya" hus ser ni bakom mig nedanför åsen. Gården som låg här uppe på åsen har åtminstone medeltida ursprung, Björsjöås nämns första gången i källorna redan 1388
 
Bild ovan: Här stod jag och tittade på en husgrund (E på tavlan) som tydligen hade en okänd funktion. Bilden nedan visar fårhuset. 
 
Här är fint att fika, om man inte är fler än sex personer, och det var inte jag.  
 
Nu följde en fin skogspromenad där granen dominerade. 
 
Det var blött som bara den bitvis, tur att spången låg här. Det gjorde den inte en vecka tidigare när jag gick här. Efter samatal med Västkuststiftelsen fick jag reda på att dom har hjälp av markägaren till Björsjöbacka att underhålla lederna. Bra jobbat här med nät på spången. Det var det förresten på dom flesta spångar. 
 
Bild ovan vid Trollsjön. Fler bilder hade jag inte från tips 1. Nu tillbaka till Björsjöås och tips 2. 
 
 
Från Björsjöås går jag tillbaka ned igen och genom djurhagen fram till gul led.  
 
Bild ovan: Jag i djurhagen och i bakgrunden "nya" Björsjöås. Nedan Ronny och fåren. 
 
Bild ovan: Trevlig granskog på väg ned mot Björsjön. Nedan bild på grillplats, som jag markerat på kartan. 
 
Nu lämnade jag gul led och fortsatte norrut på grön led.  
 
Detta är ett lite knixigt parti och leden är inte helt bra markerad första biten. Men följ bara en av stigarna, du kommer rätt till slut, det vill säga till branten på bilden ovan. Man uppfattar det dock som lite brantare och högre i verkligheten. Men det är inte särskilt vanskligt, och det gör bara ont om man ramlar ned.  
 
Bild ovan: Nu var jag inne på gul led igen och den följde jag fram till bilen. Det är en mycket fin och trevlig sträckning fram till där grusvägen tar vid. 
 
Bild ovan: Promenad på en drygt 100 meter lång vinklad vall av jord och sten. Vattnet i sjön kan regleras. 
 
Bild ovan: Bra sprutt på den lilla forsen.  
 
Bild ovan; Ytterligare en vall som ger närhet till sjön.  
 
Och så var jag ute på grusvägen eller rättare sagt, jag var nästan klar med den. Bilden ovan var sista bilden jag tog, strax var jag ju framme.
 
Den gula vandringsleden är mycket trevlig och bjuder på underbar natur med mycket närhet till vatten. Det samma gäller den gröna leden. 
 
                                                                                                  En nästan 10 minuter lååång film som visar detta vandringstips. 
 
I april skall jag gå här med mitt vandringsgäng. Vi kommer då att starta från parkeringen vid Rördalen längst ut i väster på kartan (vänster). Dit kommer man från Jennylund i Bohus. 
 
Bild ovan: Lerig parkeringsplats vid Rördalen. 
 
Vi kommer att följa Vättlefjällsleden norrut till vi stöter ihop med gul led vid Lysevattnet. 

Mot slutet kommer vi att vandra på östra sidan av Trollsjön, på en omarkerad stig som inte underhålls. Det kan bli blött det, he he. 
 
Bild ovan: Vy från Scoutkårens lägerplatsen i södra änden av Trollsjön. 
 
Förutom bilder har jag även tänkt att filma vår promenad denna gång. Så jag hoppas av hela mitt hjärta att lamadjuret retar upp sig på någon av er så jag får till en bra filmscene. 
 
Se här hur det såg ut när jag gick med vandringsgänget. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ, men från Skrapekärr till Björsjöås kan man nog rulla en barnvagn om den rätta viljan finns. Men efter Roten gör man nog klokast i att följa grusvägen istället för leden. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Inger:

Många fina vandringsleder i närheten av Göteborg.

#2 - - Maria:

Hej. Kul att du kom ut och vandrade mitt tips ! Nu blir jag sugen på att ta en sväng där igen.

Svar: Ja, tack, det var verkligen ett fint tips du gav mig. Och som du kunde läsa skall jag dit med vandringsgänget på söndag.
Ronny von Frank-Einstein

Till top