von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Lexby kulturstig & vandringsleder, en natur och kulturupplevelse i Partille

Vandringar kring Göteborg Bilder, Gothenburg, Gravrösen, Göteborg, Partille, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink3
Lexby cultural trail in Partille. Nice and interesting cultural trail. Length about 3 km, but goes from point a to b. There are  also 3 short hiking trails here, 2.8 km or shorter.   
 
I detta vandringstips följde vi första delen av kulturstigen genom Lexby by, sedan fortsätte  vi runt 2 av vandringslederna, men inte vid samma tillfälle. 
 
Lexby kulturstig  ingår i EU-projektet Levande Lexby. Lexby by har anor från 1500-talet. Partille kommun äger jordbruksmarken i Lexby sedan 1960-70 talet. Kommunen började röja området 2006 efter att den gamla fägatan och stengärdesgårdarna höll på att växa igen av allt sly. Den ideela föreningen Leader Göteborgs Insjörike verkade för att finansiera projektet, som höll på mellan 2007 - 2013. Ett stort arbete har gjorts av häst- och fårbonden Leif Gustavsson som driver Lexby gård och som med hjälp av bl.a. får har öppnat upp dom gamla fägatorna. Se Västarvets filmklipp där Leif Gustavsson berättar.
 
Vi parkerade intill Lexby skola och fotbollsplanerna. Titta på bilden nedan. Om man följer gångstigen rakt upp mot branta Brattefjäll så stöter man på Lexby kulturstig vid foten av berget, nästan där den börjar i väst. Det visste vi inte när vi var här och letade efter kulturstigen första gången hösten 2018. Då visste jag bara att den gick förbi Lexby Gård, och om dom 3 vandringslederna visste jag noll. 
 
Kartan ovan är klippt så att jag bara visar den del av kartan där vi gick. Kulturstigen ska knyta samman det gamla bondesamhället i Lexby med Jonsereds industrihistoria.
I detta vandringstips följer jag och far kulturstigen från startpunkten strax intill Lexby skola fram till Intakevägen (nr 6 på kartan). Tror sträckan kan var lite drygt 1 km. Sedan gick vi också det mesta av blå och grön vandringsled, men vid 2 olika tillfällen, höst och vår + att jag var här en gång själv också nu i vår. Så det är blandat höst och vårbilder.  
 
Bild ovan: Mellangården med Brattefjälls mäktiga stup i bakgrunden.  
 
Framme vid Lexby Gård väntade nyfikna får. 
 
Bild ovan: Så här ser det ut om man kikar sig om över axeln när man passerat genom Lexby Gård. 
 
Bild ovan: Här följde vi den gamla fägatan. 
 
Från nr 2 på kartan följde vi blå led ned till gamal lexbyvägen och där fann vi just denna karta med kulturstigen och vandringslederna. Här fick vi också träffa många lamm nu i maj 2019. 
 
Bild ovan: Jag tyckte att märkningen var något märklig här vid kartan på gamla Lexbyvägen. Som ni kan se, här började nämligen märkningen av alla tre lederna, blå, grön och röd. Men enligt kartan går ju bara blå led upp här. Men men, man kanske bara vill visa att man är på rätt väg om man vill gå röd och grön led. vad vet jag. Dock tror jag att mätningen av lederna räknas från just här. Befann oss nu vid röda punkten på kartan nedan. 
 
Så knatade vi vidare på kulturstigen mot nya upplevelser. Här vid Hagabacke skulle vi komma att komma ned senare när vi genade ned från berget och den blå vandringsleden. 
 
Fägatan var bitvis ganska så blöt när vi gick här i början på november 2018. 
Från bänken hade vi utsikt över dalgången bort mot Jonsered. Det var lite kallt och surt, men jag tvingad far att sitta kvar så länge att jag fick tagit en bild. 
 
Vid Intakevägen (nr 6 på kartan) vek vi av kulturstigen och förtsatte på blå vandringsled uppåt berget. Vi ville ju få till en rundpromenad och detta verkade lovande. 
 
Vi fick fina vyer över fårskallar och landskapet. Men det började kvällas, solen går ju ned så tidigt i november. Därför kom vi att gena på slutet av promenaden. Vi följde en vitmarkerad stig ned längs ängen till Hagabacke, som jag skrev om tidigare. 
 
Vi var båda förtjusta i rundpromenaden vi fick till på kulturstigen och blå vandringsled. Det är trevligt med en blandning av natur och kultur. 
 
Vi var tillbaka i Lexby igen nu i början av maj 2019. Då gick vi den gröna vandringsleden. Men från Intakevägen (nr 6 på kartan) följer den asfaltsvägen ett bra stycke, eller rättare sagrt ett dåligt stycke. Därför valde vi istället att följa röd led (syns bara blå första biten på kartan)  så vi slapp asfaltsvägen. 
 
Ett stycke in på röd led (som vi gick medsols) slappade vi en stund med ganska fin utsikt bort mot Partille.  
 
Bild ovan: På väg ned genom skogen mot grusvägen. Där kom vi in på grön led som följde grusvägen bort till höghöjdsbanan High Adventure
 
Vi funderade på varför det körde så många bilar på den smala grusvägen, vi hade ju ingen aning om att höghöjdsbanan var så populär. En ledare berättade att man har ca: 160 "gäster" per dag nu. Men jag förstod på henne att hon hade plats för 2 människor till uppe i träden. Nu hade ju vi den gröna leden att koncentrera oss på, men en annan gång så....
 
Vid höghöjdsbanan möttes vi av en lång, slirig, lerig, grisig backe. Det var nog en gammal kalhyggesväg vi gick på. Inte heller denna del av leden var särskilt fin eller intressant, om man bortser från alla dem som klättrade runt uppe bland träden. Men sedan blev det en ok vandring tillbaka ned genom skogen.  
 
Bild ovan: Här passerade vi genom grinden och var strax tillbaka nere på blå led.  
 
Grön led kan jag bara rekommendera om man vill gå lite längre och få lite mer motion. Men då finns ju också röd led att välja på. Den vet jag dock inget om., mer än den korta bit vi följde den. 
 
Jag avslutar detta promenadtips med att visa när jag följde kulturstigen fram till den punkt där skyltningen upphör. I filmen svamlar jag något om att vi nog sett det finaste och mest intressanta när vi vek av kulturstigen vid Intakevägen, nr 6 på kartan. Men det fanns mycket intressant och fint på resterande biten också. Nedan bilder som visar  hur det såg ut. Den första biten följer även röd vandringsled samma sträcka.
Tack för denna gång.  
 
 
     
Film från detta promenadtips. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja bitvis, det går nog fint att följa fägatan. Det skulle jag ha gjort om jag fick fatt i en barnvagn. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Lohla-Marie:


Följer din blogg från andra sidan av landet med stort nöje och låter mig inspireras.

Imponerad av ditt tekniska kunnande att rita in rutter på kartor mm.

Mycket fin blogg du har!

Hälsningar
lohlamarie.blogspot.se samt bloggen ovan

Svar: Tack igen, Lohla-Marie. Du har själv 2 mycket trevliga bloggar med många fina bilder från olika naturområden och platser. Dom flesta har jag aldrig besökt, kanske för att många är från just andra sidan av landet. Men jag har promenerat runt bland bilvraken på Bilkyrkogårn 😊 Jag skulle vilja se mycket mer av vår östra sida av landet.
Ha det bra och hoppas du får se mycket fin natur i sommar.

Mvh Ronny
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Fina bilder och film som alltid. Här gick vi väl för sådär 25 - 30 år sedan med Leif och Britt och även med Susanne?

Svar: Tack. Nej faktiskt inte, men inte långt därifrån Vi gick bl.a. i terrängen runt paradiset.
Ronny Frank Sveum

#3 - - Janne:

Fint reportage om Lexby. Kulturstigen eller Fägatan restaurerades för några år sedan med hjälp av pengar ur Leader Göteborgs insjörike. Jag har funderat på att märka upp stigen, ovanför High Adv., som leder till Lättjärn.

Svar: Tack Janne. Javisst, det låter väl som en trevlig idé att märka upp stigen in till Lättjärn.
Jo, jag hade med Leader Göteborgs Insjörike i texten, även en länk till deras sida. Men där stod det att det fanns en vision om att kulturstigen skulle bli en rundslinga på 10 km, med en karta som visade rundslingan. Men efter samtal med Leader Göteborgs Insjörike + Partille kommun fick jag reda på att detta inte blir av. I alla fall finns inga planer på det i nuläget. Därför tog jag bort texten med länken för att informationen var fel. Det går att promenera runt, men då går man inte längre på kulturstigen. Jag skall klämma in någon rad om att det var den ideela föreningen Leader Göteborgs Insjörike som verkade för att finansiera projektet.
Ronny Frank Sveum

Till top