von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Varlaskogen i Kungsbacka, Sveriges största skog, det är det inte, men oj va fint det är

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bilder, Ekskog, Halland, Kungsbacka, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natural, nature, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark Permalink1
(Detta promenadtips är ca: 2,5 km på märkt led)
 
Här har Kungsbackaborna ett fint rekreationsområde. Inklämd mellan motorvägen, industrier och bostadshus bjuder Varlaskogen, sin litenhet till trots, på en riktig vildmarksupplevelse och ger besökaren en fridfull avkoppling i vacker natur. En perfekt plats att stressa ned och samla tankarna efter avklarat arbetspass, eller kanske före, vad vet jag. Det är i alla fall en underbar plats att promenera på, genom skogen slingrar sig ett nätverk av sköna mjuka skogsstigar.
 
Men Varlaskogen har under väldigt många år hotats att bebyggas och Varlaskogens Vänner som vårdar och sköter om skogen har hittills framgångsrikt stoppat detta. Hoppas skogen får förbli orörd.  
 
Jag har besökt Varlaskogen 5 gånger nu under april - juni. Jag passerar förbi Varlaskogen på väg till jobbet om jag kör en jättestor omväg. Kartan ovan visar hur jag har brukat gå från parkeringsplatsen vid kyrkan fram till den södra entréen till skogen, röd punkt på kartan nedan. Blå pilar visar alla stigar som leder in i Varlaskogen. 
 
Varlaskogens Vänner har märkt upp en ca: 2,5 km lång vandringsled som visar upp det finaste och mest intressanta. Vandringsleden är markerad med små gula brickor på trädstammar. Se kartan nedan. 
Jag rekommenderar att man följer vandringsleden vid första besöket, då får man en fin guidning runt. Sedan kan man vidga sina vyer och ge sig ut på övriga stigar. Här finns enbart härliga mjuka skogsstigar som ger en fin naturupplevelse. Man slipper tråkiga breda anlagda grusvägar, hoppas det kommer gälla även i framtiden. Men det finns utrymme för fundering. På Varlaskogens Vänners hemsida kan jag läsa att deras målsättning är  "Promenadvägar och stigar ses över så att Varlaskogen, Tingbergsområdet och Kungsbackasskogen tillsammans kan erbjuda ett större sammanhängande system av motions- och rekreations- och promenadvägar". 
Hoppas inte denna satsning innebär att det kommer bli grusade stigar och gångvägar genom skogen istället. 
Den här kartan fick jag syn på av en ren slump när jag googlade (vet inte på vad). Varlaskogen hade jag funderat på tidigare, men då har jag endast haft tillgång till habbalabba kartor som googles och Lantmäteriets kartor som är mycket sparsamma med att visa stigar. När jag fick syn på den här orienteringskartan över Varlaskogen tror jag nästan att jag log. 
 
Bild ovan: Märkningen man följer. 
  
I detta promenadtips går jag vandringsleden motsols. Jag valde att gå uppom södra ängen och utsikten, nr 10 och 11 på kartan. 
 
Bild ovan och nedan: Södra ängen med en liten grillplats. Från grillplatsen leder en stig ut till södra utsikten på Varlaberget, 
  
Bild ovan: Södra utsikten bjuder en vy över Kungsbacka, och det är ju alltid något.
Bild nedan: Här har man lagt nät på brädorna för att minska halkrisken. Förr brukades hönsnät för detta ändamål, men nu mer används som här det mer slitstarka armeringsnätet. 
 
Utsikt mot Tölö med Tölö kyrka mitt i bild. Nedan bänk som bjuder utsikt över Lillemossen.
  
Bild ovan: Norra utsikten tycker jag är finast, nr 7 på kartan. Men jag kunde tyvärr inte se hem, 2 mil av skog och berg i Sandsjöbacka naturreservat skymde sikten. 
 
Kaprifolen skapar lite av en djungelkänsla. 
 
 Mitt i skogen hittar man Varlalyckan, en samligsplats med fikabord och grillplats. 
 
Det var ofta lugnt på mötesplatsen när jag var där. 
Bild nedan: En informationstavla strax intill ängen.
 
Bild ovan: Ingen har eldat här på länge. Vandringsleden fortsätter sedan runt ett alkärr. 
 
Här stod jag nu vid ruinen efter Lill-Annas Stuga (nr 6 på kartan) och läste om vem hon var. Tycker ni att texten nedan är svår att läsa? Den är bra mycket lättare att läsa om man är på plats, jag lovar 😊.
 
För att ta sig fram dit där nästa torp låg (nr 5 på kartan) får man ta en avstickare. Håll koll på gula markeringar och när dom leder åt två håll. Följ då den mycket gamla vägen ned till vänster. 
 
På västra och södra sidan av alkärret finns en del stora ekar.  
 
Rotvältor och fallna bjässar finns det gott om i Varlaskogen. Det ser på något ställe ut som att en tromb dragit fram genom skogen. 
 
Jag avslutar detta promenadtips med en bild på en ekorre från filmen. Ekorren var lite lätt nervös av sig, ett par bildrutor senare var den borta. 
 
Filmen från Varlaskogen.
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ, det går inte att följa leden. Ja, om man följer den största stigen förbi Varlalyckan och runt Lillemossen så går det fint.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Inger:

Fin vandringsled. Kan inte påminna mig att vi har gått där tidigare, men vi gick mycket i närheten.

Svar: Det stämmer. Jag hade inte heller varit i skogen före april 2019.
Ronny Frank Sveum

Till top