von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringsled runt Nötholmen, Strömstads kommun

Vandringar Bohuslän & Västkusten adventure, aktivitet Permalink0
Vandringslederna på Nötholmen bjuder på vacker natur i omväxlande skog och strandnära miljöer. I juli 2016 var jag här med min mor och hennes man för att ta oss runt ön. Vi planerade att gå vandringsleden runt ön medsols och startade med att gå utmed bryggan i riktning mot östra rastplatsen. Vi var osäkra på hur det skulle gå, mor var nämligen kass i sitt ena knä. Så första målet var att ta oss till rastplatsen. 
 
Bild ovan: Saktade knatade vi fram på bryggan med Strömstad Spa bakom ryggen. Nedan en av skyltarna som visar vägen vid stigskiljen.
 
Här vid den östra rastplatsen fick vi avbryta, mor hade för stora smärtor i knät. Vi satt här länge och njöt av äggmackor och utsikten 
 
För två dagar sedan torsdagen den 5 september 2019 var vi tillbaka på Nötholmen för att avsluta promenaden. Nedan informationstavlan på södra sidan av ön. 
 
Bild ovan: Dert var bara att följa blå markering. 
 
Vandringsleden var mycket mer kuperad och ojämn över berget än vad jag hade trott, så det blev tufft för mors knä, som ändå var bättre nu än 2016. 
 
Det är mycket arbete nedlagt på vandringsleden, som t.ex. den här långa branta trappan. Och tummen upp för markeringen, den var lätt att följa även i dom partier där stig saknades. Det är Strömstad kommun som förvaltar naturreservatet. 
 
Bild ovan: Badstranden på västra sidan av ön. Det är skyltat från leden ned till stranden. Strax ovanför stranden finns ett fint vindskydd med grillplats (som vandringsleden går förbi). Där kom vi att fika med utsikt över Strömstads vackra skärgård, tuggandes på var vår äggmacka, förstås. 
 
Vi fick även gått en del på fina skogsstigar i gran och tallskog. Görfint var det. Men vi funderade på varför man lagt en "ny" spång bredvid den gamla, som fortfarande såg ut att må rätt bra. Likadant hade man gjort på flera ställen. 
 
Vi kom runt till sist, men det var kanske inte det bästa underlaget för mors knä. Men annars var detta en grymt fin vandringsled. Jag uppskattar sträckan till 1,5 km på ett ungefär.  
 
Läs mer om naturreservat Nötholmen här på Länsstyrelsens sida. 
 
Det blev inget filmat från vår promenad. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? NEJ! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top