von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringstips vid Lilla (Långa) Stamsjön i Lerum. En självkomponerad promenadslinga (ca: 7 - 8 km).

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Lerum, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland Permalink1
Here I go for a wonderful walk. approx. 8 - 9 km on nice paths. (obs unmarked hiking trail)
 
April 2020 
Jag har ju tidigare tipsat om Stamsjöspåret, men den 5,5 km långa rundan är väl inte direkt i min smak då man tillbringar all tid på asfalt och breda grusvägar. Undantaget är västra sidan av sjön där en smalare grusad gångstig slingrar sig fram nära inpå vattnet. Den biten är fin och får vara med även i detta tips. Men resten av vandringen är förlagd ute i den vilda skogen och runt fårskallarnas vackra hage. Jag inbillar mig att ni kommer ha lätt att följa mitt tips. Nedan en karta som visar parkeringsplatsen vid Stamsjöbadet som är startplats, även för Stamsjöspåret
 
Kommer man från Göteborg svänger man av i första avfarten Hulanmotet. Det är sedan skyltat mot Stamsjön vid rondellen där man svänger av Aspenvägen. Man kör helt upp till Badplatsen där det finns en "stor" parkeringsplats, den syns på bilden nedan bortanför badstranden under min vita bil. Det var gratis att parkera. 
 
Första biten är en ren transportsträcka. Man följer Stamsjöspåret motsols tillbaka utmed samma Ljungbackenvägen man nyss kört bil på (eller åkt buss). 
 
Det är bara att följa Stamsjöspårets gula markeringar. Stamsjöspåret är märkt motsols, vilket passar utmärkt. Jag lämnade bostadsområdet och 2 fågelholkar i Gais och IFK färger bakom mig och fortsatte på en grusstig in i skogen. Efter ca: 400 meter kommer man fram till en lite större grusväg. Här finns möjligheter till ett första stigval, se kartan nedan. 
 
Vill man ha lite tuffare = mer uppför. Då går man som jag markerat med rött. Det vill säga, man svänger höger och följer grus"vägen" upp till toppen. Strax ser man en tydlig och fin skogsstig in till vänster. Följ den över höga brännåsen och hela vägen fram till kalhygget, där jag placerat en vit punkt på kartan. Det är en mycket trevlig stig genom härligt mossig och högstammig granskog. Detta är ett självklart val om du går med någon som du önskar extra motion, t.ex. om du släpat med dig ett vandringsgäng 🤣😂😎✌
 
Men nu tillbaka till vägval 1, som jag hittils och en liten bit till markerat med gult (Stamsjöspårets färg). Man följer Stamsjöspåret förbi första stora villan intill sjön och strax därefter ser man dom små rödbruna stugorna på bilden nedan. När man befinner sig precis i det läge där jag tog bilden så har man en stig bakom ryggen som försvinner in i skogen. Den stigen skall man följa vidare. 
 
Till en början följer stigen bergsidan utmed sjön och man har lite utsikt, t.ex. över gångbanan rakt nedanför. Men sedan svänger stigen av upp mot rasbranterna och lite halvvackra vyer ersätts av lite halvdramatisk omgivning.  
 
Snart ersattes dom högstammiga granarna av...
 
...kalhygget. Alla fällda träd här har bidragit till att man nu har fått lite utsikt över Stamsjön. Var jag inte positiv nu?😁. Nu fortsatte jag från den vita punkten vid kalhygget till nästa vita punkt på kartan vid bro 2. I bortre änden av hygget svängde jag höger in på en annan gammel avverkningsväg/stig som fortsatte norrut ned i dalen och in i granskogen, se kartan nedan. 
 
Nere i dalen stötte jag ihop med Alebäcken, som stilla flöt fram norrut. Jag gjorde den sällskap, vi skulle ju åt samma håll. Var observant här, missa inte att ta av in på stigen som följer tätt intill bäcken, det är fint. 
 
Bild ovan: Här befann jag mig på första bron och här kan man gena över, som jag markerat på kartan. Men varför gena när det är så fint att följa bäcken vidare fram till nästa bro. Stigen krymper något och det blev lite lerigt och halt, men jösses, vad gjorde väl det. 
 
Bild ovan: Här har jag just passerat över den nybyggda bron. Den såg i alla fall ut att vara nybyggd. Även den grusade gångvägen var nylagd. Hoppas inte den sprider sig vidare in i naturområdet. Nu fortsatte jag vidare söderut genom skogen ned till Trollskogen, se kartan nedan. 
 
Det låg vissa hinder i vägen och det var ganska lerigt och blött här, så som det ofta kan bli efter mycket regn. Det betyder INTE att man behöver ersätta den här stigen med en grusad gångväg 😁.  Ja ja, jag tog mig i alla fall fram torrskodd i mina "löparskor". 
 
Som mossan på träd och mark skvallrar om är detta ett fuktigt parti dit inte mycket solljus hittar. Men visst är det väl lite tjusigt?
 
Och så stod jag där med den framför mig, mossigt grön, något mörk och dyster, men samtidigt sagolik och full av vacker fågelsång. Men Trollskogen skall naturligtvis upplevas i fullmånens sken då alla spretiga grenar ser ut som armar som försöker greppa tag i dig. Men även dagtid kan vissa träd se lite skumma ut. Jag undrar hur lång tid man egentligen skall behöva vänta innan man erbjuds ett öppet och fint kalhygge även här, fullt av stubbar?  
 
När man gått ett litet stycke in i Trollskogen skall man hålla koll på höger sida efter mossklädda trappsteg upp i berget. Upp där skulle jag nu. Vill man gena fortsätter man rakt fram som jag markerat med vitt, fram till en grusväg i bortre änden av kalhygget, se kartan. 
 
Trappstigen blir ganska brant när man närmar sig toppen. Många trappsteg sitter löst eller fattas, så tag det försiktigt upp här. När man når toppen håller man vänster och kommer strax in på en större stig som man följer bort över åsryggen.  
 
Oj va jag kände mig välkommen till den här grillplatsen 😉
 
Jag knatade förbi ännu fler trappor. Vad har alla dessa trappor tjänat för syfte, annat än för att ta sig upp och ned. Jag tog med mig den frågan när jag gick här senare med vandringsgänget i maj, och nu vet jag. "Stigarna och trapporna anlade Dickson på Kolboryd, troligen i slutet av 1800-talet, för att kunna promenera i naturen. Landskapet runt åsen bestod på den tiden mer av ängar, hagar och öppna utsikter". 

 

När jag kom ned till stenmuren (bild ovan) följde jag den åt vänster, ut ur skogen, ut på typ en traktorstig. Traktorstigen följde jag sedan åt höger längs med fårhagen, bild nedan. Men det går lika bra att svänga höger vid stenmuren och följa stigen genom granskogen bort till villorna. Fortsätt förbi stentrappan som svänger upp till höger (gå inte upp i den). Sedan sväng vänster och följ stigen ut till "traktorstigen". 
 
Enkelt förklarat så gick jag nu runt hela fårhagen med det lilla vattnet. Hela varvet runt. 
 
När jag kom fram till första villan svängde jag vänster in på en fin skogsstig. Strax kantades stigen av ett bergvägg. Marken var full av vitsippor, dom syns dock lite dåligt på bilderna. 
 
På västra sidan av vattnet kom jag upp på en liten höjd och fick fin utsikt. Även denna utsikt har tillkommit efter att man avlägsnat dom flesta träden = kalhygge  ❤❤❤
 
Nu skall ni läsa mycket noga kära läsare. Uppe på kalhygget kommer man fram till en något större stig och där skall ni kolla åt höger. Stigen leder nämligen bort till en stor sten med en trappa i. Det var en chans jag inte kunde missa. 
 
Trappstenen var en avstickare, åt det hållet skall man inte fortsätta. 
 
Bild ovan: Här stötte jag på Alebäcken igen. Bäcken är Lilla Stamsjöns avflöde och slingrar sig ned till Aspen vid Lerum. 
 
Nu följde jag grusstigen (Stamsjöspåret) tillbaka mot Stamsjöbadet och bilen. Men naturligtvis kunde jag inte motstå frestelsen att ta nostalgistigen vid sidan om, bild ovan och nedan. Här fick jag uppleva tidens vingslag och dela samma känsla och upplevelse som människorna som gick här förr i tiden, före 2015, eller när det nu var som grusstigen anlades på västra sidan av sjön. 
 
Det är en trevlig sträcka utmed sjön, här hittar man fina solklippor. 
 
När jag passerat dom små rödbruna stugorna var cirkeln sluten. Nu hade jag att gå samma väg tillbaka som jag börjat med = görtråkig grusväg i repris. Vill man uppleva lite annat kan man vika av in i kärrträsket till höger, där grusvägen lämnar vattnet. Det går fint, men kan vara lite blött. Sedan får man välja en av stigarna till vänster för att komma tillbaka in på grusslingan. 
 
Så småningom var jag tillbaka vid badplatsen. 
 
Bild ovan: På denna bänk satt jag inte det minsta skönt, det blåste som F#N. 
 
Jag intygar på heder och samvete att detta är en kanonfin vandring. Och sträckan beräknar jag till omkring 8 - 9 km beroende på vägval. Längden har jag uppdaterat sedan inlägget skrevs och det efter att jag gick här med Vandringsgänget en månad senare då en av dem mätte sträckan med GPS. I filmen säger jag 7 - 8 km
 
 
Film från denna vandring. My film from the walk. But sorry, I speak Swedish.
 
Några kommentarer om filmen på min youtubesida: 
Jennie Johansson - Tack för dina fina och välgjorda filmer med vandringstips! Trollskogen med de vackra stentrapporna såg helt magisk ut.
PierreifiedMakalöst bra tips rakt igenom från dig. Följer dig och din hemsida med glädje och kollar alltid dina guider innan vi ger oss ut på en ny promenad. Vi bockar av dem en efter en :)
LindstenfotoGrymt i början med rotvältan, kreativt.
Turistkanalensekvensen med rotvältan är briljant!
 
Närmaste busshållplats är Lilla Stamsjön = vid parkeringsplatsen vid badet. Bra va?
 
Se när jag gick här med Vandringsgänget i maj 2020. Då startade vi lite annorlunda
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, nej, nej. nej. nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
#1 - - Inger:

En sån fin vandringsled. Härliga och ibland lite trollska bilder och film. Här har vi promenerat flera gånger efter vad jag minns.

Svar: Tack mor. Ja det är riktigt fint, men minnet tar dig till fel plats. Jag hade inte varit vid Stamsjön före 2016. men vi har ju varit på andra ställen i närheten av Lerum.
Ronny Frank Sveum

Till top