von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Jag utforskade Ulvåsberget i väntan på att min bil fick sina sommardäck.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göteborg, Ronny Sveum, Välen, Västra Frölunda, aktivitet, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, fågeltorn, hälsa, inspiration, motion, natur, naturguide, naturområde, naturstig, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, vandringsblogg, vandringstips Permalink1
Ja just det, det här pyttelilla bergiga grönområde norr om Välen i Västra Frölunda fick min uppmärksamhet när jag nyligen besökte Reningsborg för däckbyte. I väntan på att bilen fick sommardäck gav jag mig ut på en liten upptäcksfärd. Den skogsklädda knölen höll mig aktiverad under väntetiden och jag fann att här finns en hel del vackert och intressant att titta på.
 
Men det blir inte mycket till promenad. Runt Ulvåsberget via en utsiktstopp tar det bara ca: 20 - 25 minuter. Men ett tips är ju att förlänga Välenpromenaden med 20 - 25 minuter. Jag visar här hur man kan gå från parkering till vindskydd, se kartan nedan. 
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen vid fågeltornet. Här ser man Ulvåsberget i bakgrunden. På toppen skulle jag stå om en stund och jag skall visa en ganska bekväm väg att ta sig dit.  
 
Bild ovan: Här hade jag precis lämnat Opalgatan och följer stigen upp i skogen.  
Jag är supernöjd med min bild på sipporna nedan. Men f#n, någon eller något hade ju norpat minst en sippa.
 
Stora stenblock kantar stigen, lite småvilt får man väl ändå säga att det är? 
 
Mycket mjuk och skön stig. Här har man inte preparerat stigen mer än "nödvändigt". Bänken smälter bra in i naturen. 
 
OBS: Jag kunde inte hålla tillbaka mitt kreativa konstskapande. 
Jag såg många bänkar längs stigen, men jag hittade bara ett mopedvrak, knallert?
 
En färggrann målning pryder en bergvägg. Detta konstverk är gissningsvis daterat till någon gång kring ca: 1000 år efter Vikingatiden.  
 
Nu skulle jag leta mig upp till toppen och utsikten. Jag ville finna en bekväm väg upp, men den fann jag inte vid första försöket, bild ovan.   
 
Men jag gjorde ett nytt försök, och.... Så här kära läsare tog jag mig upp till toppen på ett enkelt sätt. Eller rättare sagt, ganska enkelt sätt. När jag passerat bänken intill berget på höger sida av gångstigen och befann mig mitt framför villan med blå övervåning svängde jag vänster in på en liten stig, se bild ovan.  
 
Långt bak i tiden har det brutits sten här i berget. Jag passerade nu genom ett liten stenbrott.
Bild ovan: Det soffryggsliknande berget tog jag mig runt på vänster sida (ingen stig). 
 
Sedan svängde jag höger och passerade förbi tallarna som fastnat på bild ovan och nedan. Jag fortsatte rakt upp, rakt fram på en mycket liten stig i vänsterkant av stenbrottet. 
 
Jag sökte mig rakt upp mot bergets högsta punkt. Där uppe finner man ett fallet träd, tall har jag för mig, se bild nedan, till höger. Jag svängde här 90 grader höger förbi träden till vänster i bilden nedan och rakt ut mot kala berget och fram till utsikten. 
 
Bild ovan: Tja, detta är vad man ser. Inte alls så pjåkig utsikt om jag får säga det själv.
När man stirrat klart gäller samma väg tillbaka ned till gångstigen.   
 
När jag passerat över Näsetvägen och Åkereds skolväg stack jag snett vänster in på en stig upp i skogen, bild nedan. Efter ett kort stycke kom jag fram till naturreservatet (markeringspinne) och ett stigskilje. Där svängde jag vänster in på stigen som leder över Torstens ås och ned till vindskyddet. 
 
 
Framme vid det det fina vindskyddet. Nedanför skymtar Välenviken och våtmarken. Man kan även se bänkar och bord vid grillplatsen. Strax ovanför (öster om) på knölen tog jag dom sista bilderna. Nu är man inne på tips Välenpromenaden
 
Så där ja, nu vet ni detta om det här. Detta lilla tips kanske inte förändrar er planering av sommarens långvandring, men ändå.
 
Inom kort har jag klart vandringstips i spännade natur i Ersdalen på Hönö och en mysig granskogsvandring vid Nordtorp, Borås. Men jag har även tittat till Kypegårdens (Borås) längsta spår (8700 meter). 
 
Hej så länge. 
 

#1 - - Inger:

Härliga vårbilder. Minns jag rätt har vi gått här flera gånger. Vitsipporna är vackra men det finns fler av dem i Kragenässkogen.

Svar: Nja, jag hade aldrig gått där före däckbyte. Men du kanske menar Välen dit jag kom fram, för där har vi gått.
Ronny Frank Sveum

Till top