von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring på Björkö - Gula slingan bjuder på bedårande vacker natur.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohus Björkö, Bohuslän, Bovik, Gothenburg, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
Very beautiful hiking trail in Gothenburg's northern archipelago. There are 5 hiking trails here, I follow the yellow one which is 11 km long.
 
Den cirka 11 km långa slingan är bitvis lite småknixig och rakt igenom görtrevlig. Här får man uppleva skog, hagmark, klippor och berg med storslagna vyer över Göteborgs norra skärgård. I norr ser man siluetten av fästningen på Marsstrandsön. Jag kan inte annat än att ösa superlativ över den gula vandringsleden öh, slingan. Så mycket stig och klippterräng, så lite grusade gångsstigar 🤩😍
 
Startplatsen är vid utegymmet intill Joy Gym. Där rekommenderas inte att man parkerar då parkeringen är reserverad för besökare till fastigheten. Parkera istället vid gästhamnen i Skarvik, i backen strax ovanför eller där samhället tar slut och vägen ut mot Bovik börjar, se kartan ett litet scroll ned. Väljer man alternativ 3 är det knappast klokt att starta vid gymmet då slingan passerar över Boviksvägen "några" meter norrut. 
 
Från utegymmet startar 5 motionsslingor. Här finns en karta över slingorna, med den var inte helt överensstämmande med verkligheten. Slingorna har ändrats något sedan kartan ritades. Det är Björkö Outdoor som skapat och underhåller slingorna. Jag tog kontakt med Owe Gissleholm (Björkö Outdoor) för att få mer information.
 
Owe skriver och berättar om slingorna och historien bakom dessa: Förr i tiden fanns det en hel del upptrampade stigar runt om på Björkö, men dessa har växt igen och vi ville röja upp dessa stigar och även markera upp dom så att fler kan ta sig ut i den vackra naturen på Björkö. 
Det har även varit ett stort område på norra Björkö som varit inhängnat militärt område lång tid, men när taggtråden togs bort för många år sedan öppnade sig ett stort område som har en otroligt fin natur.
Det fina med våra markerade leder är att dessa är så variationsrika med lövskog, granskog, vackra dungar, klippor, kullar med utsikt och när vädrets makter blåser med hårda västliga vindar kan man gå/springa på östra sidan av Björkö utan känna av vinden.
 
Arbetet med slingorna startades i början på 2019 och invigdes i Juni 2019. Angående kartan, så kommer vi att korrigera den, så att slingorna blir korrekta.
 
I detta vandringstips koncentrerar jag mig som sagt på den gula slingan, den längsta. På kartan ovan har jag markerat den gula slingan efter eget huvud (och förstånd) och den är i stora drag väldigt riktig 😁. Slingan är markerad motsols, så är det första gången man går den bör man gå motsols om man har för avsikt att hitta fram. Jag kommer även ge tips på hur man kan korta ned vandringen, om någon skulle känna behov av det. Det krävdes bra på fötterna, bitvis var det rejält blött och lerigt. Men det är ju blött lite varstans nu efter den regniga höst/vinter vi haft. 
 
Första biten ut mot Timmervik går man på en grusstig som bl.a. passerar genom lite av ett träskområde. Men på grusstigen höll jag mig torr 😏 
 
Framme vid Timmervik, en naturskön badplats. 
 
Jag funderade på alla pärlor man ser den första biten längs stigen.  Owe berättade att pärlorna är en Pilgrimsled som har skapatas av Equmeniakyrkan och som löper längs med promenadstigen Slingan. Läs mer om Pilgrimsleden här
 
När jag kom ut mot Björkö huvud ersattes grusstigen av riktiga upptrampade stigar, Hurra!!!!
 
När man passerat en konstgjord damm, ett par gårdar och kommer ned till en t-korsning fick  jag tänka till, röd punkt på kartan. Till vänster en bit bort i vägen syntes en gul markering. Men här svänger gul led höger och går i en slinga längst ut på Björkö huvud. Röd och blå slinga har slått följe med gul slinga hit fram, men nu lämnar blå slinga när den "genar" vänster. I brist på ork eller tid kan man gena, men hm 🤔 då missar man ju slingan längst ute på huvudet, med bl.a. en fin fikaplats 😁
 
Passage genom en smal bergskåra. Detta var av någon märklig anledning den enda bilden kameran tog längst ute på huvudet.😥 Men filmen visar mer. 
 
Bilden nedan visar när gul, röd och blå slinga samlats igen, men bara för några meter. Strax svänger gul slinga vänster upp i skogen.  
 
Detta blev en mycket varierad vandring, där skogen utgör en stor del av upplevelsen. Mossklädda stenar i skogen är la vackert? Längre norrut går man genom delar av Ryds skog som är den största sammanhängande skogen i kommunen.
 
Vid röd punkt kan man gena om behov finns för det. Man följer då den blå slingan västerut (vänster). Förutom en kort bit på bilvägen bjuds man en härlig promenad i skog.
 
Nu befann jag mig vid röd punkt på kartan nedan. Det hade verkligen inte varit lätt att följa leden hit. Jag fick traskat runt en hel del extra, men efter många om och men hade jag fått rätsida på hur leden gick. Problemet var att en markeringsstolpe med en vägvisningspil var borta. Owe bekräftade att så var fallet och att det var ytterligare en stolpe som dragits upp ur marken och fått ny adress. "Det är en marodör som förstör för oss och river ned stolparna. Men stolparna är på plats igen nu".
Då hoppas vi att dom får vara kvar. 
 
Så här är det, vi backar vandringen några hundra meter. När man följt den långa rakan på "traktorstigen", bild ovan, och passerat förbi en bom skall man ta vänster mitt emot backen upp till masten. Det är där jag ritat pilarna på kartan. 
 
Bild nedan, på väg upp mot utsiktspunkten Röseberget. Håll höger när du kommer upp på berget. Det saknades markeringar men man ser toppen tydligt, den ligger nämligen högst upp. 
 
Utsikten från toppen av Röseberget är milsvid. Röseberget tronar drygt  50 meter över havet = Öckerö kommuns högsta punkt. Rakt ut i väster ser man Källö-Knippla. Det måste vara många som bor där eftersom det är så många hus på ön. 
 
Det finns bänkar med bord på toppen, syns tydligt i filmen. 
 
Bild ovan: Här kom jag ned till Svarte Mosse. Sjön fungerade som en vatten-reservoar för militärens försvarsanläggning som fram till 1990-talet omfattade hela norra Björkö.
 
Bilden nedan är tagen från bryggan i Bovik. Går man gula slingan i blåsippstider så är man inte långt från ett blåsippeställe av klass nu. Blåsipporna vid Pjonken
 
Kolla bilden ovan. Stora gamla ekar sträcker sig mot mig. Här skulle man tagit bilder i månljus 😱
Gula markeringar visar vägen över det nästan stiglösa berget och upp mot nästa utsiktsplats. 
 
Vilken härlig utsikt man har här. Närmast ligger Källö-Knippla och längre ut till höger Rörö. Vid röda punkten befann jag mig (kartan). 
 
Efter en kort promenad var jag ute på den större stigen/traktorvägen som jag följde helt ned till Näckrosdammarna. Detta skall tydligen vara en historisk utmarksväg, men även militären skall ha varit inblandade i vägen som norrut leder helt fram till Bovik. 
 
Bild ovan: Bänkar med bord vid Gamla Bovik. 
 
Fint fikaplace vid Näckrosdammarna. Dammarna är fyra till antalet och här bor både ovanliga grodor och salamandrar, har jag fått veta. 
 
Strax efter Näckrosdammarna svänger gul slinga vänster in på en stig som leder österut. Här har man ett ypperligt läge att förlänga vandringen genom att blanda in den mycket vackra Strömskärsleden. Det förlänger vandringen med cirka 3 - 3,5 km beronde på hur man väljer att binda ihop lederna igen och vart man har parkerat. Låter detta lockande så följer man grön led fram till samhället, kolla kartan något scroll upp. 
 
Det är en hel del trevlig skogspromenad sista biten innan man får hus omkring sig och några minuter senare kan man gymma.   
 
Bild nedan: Jag och katten skulle samma väg, en liten bit. Katten såg förskräckt ut när jag försökte korsa vägen framför den. Kanske var kissen lite skrockfull 😎
 
Hytta att hyra?
 
Det var alla bilder jag hade att bjuda på. Då är det väl dax för Er att kolla filmen?
 
 
Cyklister är också välkomna att bruka slingorna, visa bara hänsyn 😀
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
#1 - - Inger:

Oj, så mycket spännande och vackert det finns att se på Björkö.🐸🦎🦈🦗

Svar: Ja där är det fint 🌞
Ronny Frank Sveum

#2 - - Peter Lindh:

Hej
Härlig beskrivning av vår fina slinga!
Här kommer en länk till texter och annat som hör till pärlorna.
https://pilgrimsleden.equmeniakyrkanbjorko.se/
Har du funderingar och frågor om det kan du kontakta mig.
Mvh Peter

Svar: Tack Peter, då är den informationen inkluderad i tipset 😀
Ronny Frank Sveum

Till top