von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Anny håller rent och snyggt ute på Stora Amundön så att besökare skall trivas.

6. Friluftsentusiaster bjuder på tips, idéer och information + presentation av vandringsbloggar/sidor & kanaler Bad, Bilder, Göteborg, Ronny Sveum, Västkusten, aktivitet, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, motion, natur, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, strandpromenad, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink3
Anny älskar naturen, så jobbet som badplatsvärd passar henne utmärkt. Jag besökte Anny ute på Stora Amundön tidigt en morgon nu i juli 2020. Jag fick följa med henne på ett arbetspass där hon visade runt och förklarade vad man gör som badplatsvärd och varför hon trivs så bra. Vi träffades vid det röda huset vid bron över till Stora Amundön. Det är här vi håller till sade Anny när hon visade in mig i fikarummet där en radio stod å pratade för sig själv. 
 
Anny berättade att detta är tredje sommaren hon jobbar för Park & naturförvaltningen i Göteborg och det är den andra sommaren på Stora Amundön. Jobbet sträcker sig från maj till september, men det finns bara heltidsarbete från juni till augusti. Vi är ett team som tillsammans har hand om Stora Amundön, Billdalsbadet och Hovåsbadet.
 
Anny är även anställd som timmis på Landvetters flygplats, där Anny och jag är arbetskollegor. Nu finns det dock inget för oss att göra på flygplatsen på grund av covid-19.  
 
Jag frågade vad som är det bästa med att jobba på Stora Amundön? Svaret kom snabbt: Man kan ju inte direkt klaga på arbetsmiljön he he. Det vi gör kanske inte låter så spännande men det känns väldigt viktigt att hålla rent i naturen och speciellt i den här miljön. Det är så fint här, sade Anny samtidigt som hon slängde upp en sopsäck på moppeflaket. 
 
Det finns 9 platser med soptunnor och dom är ofta fulla på morgonen efter soliga dagar. Då har man en stor hög på flaket. För att tömma soptunnorna borta vid nakenbadet använder vi båt. Det är lite för riskfyllt att bära sopsäckar över berget, terrängen är så knölig och det kan finnas vassa föremål i säckarna. 
 
Jag frågade vad man mer gör som badplatsvärd? Jo, sade Anny: Jag kollar så att allt ser ok ut. Vi gör en kontroll av livbojarna varje dag. Häng med så skall jag visa. Vi tog oss ut till en av livbojarna, bild nedan. Vi kontrollerar så att all utrustning finns på plats, livbojen, stegen + en räddningspinne och att allt ser helt ut och inte är slitet.  
 
Idag hade vi med en toasitts som skulle bytas ut. Allt som är trasigt måste åtgärdas eller rapporteras. Anny fyllde på tvål och toalettpapper i dassen. Under sommaren är alla 11 "holkar" tillgängliga. Jag tänkte fråga Anny om hon även håller räkningen på antalet spindlar, men jag lät bli. 
 
Anny fortsatte sin arbetsbeskrivning: I övrigt blir det lite gräsklippning och ibland kollar jag även nedskräpning längs den jättefina naturleden? Det är grym utsikt från toppröset. Blir jag svettig kan jag ta ett svalkande dopp i havet. 
 
Och så ställde jag den oundvikliga frågan i dessa coronatider, med tanke på allt man hört och läst om massinvasion av besökare på badplatser och naturreservat? Ja ni vet..... 
Anny suckade: Jo i år har det varit värre med nedskräpning och stök. I vanliga fall är våra besökare måna om att det skall vara snyggt och rent, man är rädd om sin vackra ö. Stora Amundön är ju skyddat som naturreservat, hit kommer man för att uppleva den fina naturen. Många av dem pratar jag med dagligen. Men i år har ett annat klienter av människor hittat ut hit, personer med helt andra värderingar /egoister flek jag in?/  Ja EGOISTER som slänger skräpet bredvid soptunnarna så att måsarna kan sprida ut skräpet. Konstiga typer som tar med bergsprängare hit där människor vill koppla av och njuta av den fridfulla miljön. Är det inte väldigt egoistiskt att dra på sin egna musik på det högsta utan tanke på att man delar platsen med andra människor som vill kopplar av och ha det skönt, som kanske ligger och läser. Då kan man ju lika gärna sitta inne i stan. 
 
Anny fortsatte: Det brukar var lugnt här ute på midsommar, men i år var det helt..... Det var så tjockt med människor att jag hade svårt att komma fram med flakmoppen. Det var inte många som verkade tänka på smittorisken och vi är inga ordningsvakter, vi har inga befogenheter att säga till folk att hålla avstånd. Sedan lät folk sitt skräp ligga kvar överallt, det var tråkigt att se. Jag menar, det man släpat hit borde ju rimligtvis vara något lättare när man skall hem igen och det finns en container vid parkeringsplatsen. Tur att regnet kom redan vid 17-tiden 😂.
 
Jo, jag kunde inte sagt det bättre själv. Nu styrde jag in frågorna på vandring som jag vet är ett stort intresse för Anny. Jag bad henne nämna i några punkter vad vandring betyder för henne, vad är det bästa med att vandra i natur? : 
 
.Jag är nyfiken på att upptäcka nya naturområden och gillar alla naturtyper, jag är allätare. (spännande fortsättning nedanför bilden).
 
.Att vandra i naturen gör mig lugn, jag är lite rastlös, i benen. Då är det skönt att gå en promenad. 
Och jag kan var lite av en grubblare. Men så ger jag mig ut på en promenad och så känns det inte så farligt längre, det jag grubblade över. 
 
.Jag bryr mig inte så mycket om väder, men det är trevligt om det inte ösregnar. Men...hm.. det är ganska häftigt på Amundön när det regnar och blåser, det blir ganska dramatiskt hav. Men jag lägger mig kanske inte i och badar den dagen. 

.Man kan gå mer avancerade upplägg, eller bara ta med sig en kaffekanna och gå ut. Vandring skall vara okonstlat och inte så tillrättalagt.

Och med dom orden kom vi in på den coronasatsning som kommuner och Länstyrelsen håller på med för att locka ut fler i naturen. På gott och ont var vi rörande överrens om. Ett naturområde kan bli för tillgängligt och locka dit "fel" personer som egentligen inte har något intresse eller ser det stora i att vara i naturen. Varför inte motivera människor till att anpassa sig till naturen, istället för tvärt om. Varför inte inspirera folk att att skaffa lämplig klädsel och skor och förbereda sig att möta naturen på naturens villkor (då kanske vi slipper evakuering av blåbär i foppatofflor i Sarek 🙄 ). Anny tillägger: Jag har sett intryckta vodkaflaskor i grillen, nedskräpning och förstörelse. Dom personerna som ägnar sig åt liknande kanske passar bättre på en uteservering i stan. 

Vi...släpper det ämnet där, jag får nog snart anledning att återkomma. 

 
Anny har hängt med oss i Vandringsgänget sedan maj i år. På bilden ovan poserar hon med gänget ute vid Utbybergens läbbiga stup.  
 
Och som avslutning bad jag Anny om 3 vandringstips. Här är hennes 3 tips till Er.
 
Galterö = en fantastisk frihetskänsla med de öppna ängarna och havet (ett litet plus om man tagit för liten matsäck med sig så kan man avsluta vandringen med en löjrom pizza på varvet på brännö). 
 
Vättlefjäll= utan att behöva åka speciellt långt från stan så får man ändå en liten fjällkänsla och jag har en extra förkärlek för alla små sjöar( eller kärl) som man möter på vägen perfekt för ett dopp om vandringen blir svettig. 
 
Fjärås bräcka = en riktigt härlig landsbygskänsla med skog, åkrar och lite landsväg perfekt för en fin vandring utan för tuff terräng. 
 
Därmed får jag tacka Anny för att hon ställde upp och bjöd på sig själv i detta inlägg. Nu hoppas jag ni tänker på Anny nästan gång ni besöker Stora Amundön och inte låter något.... öh..... skräp...... 
 
 Här kan ni läsa mitt vandringstips från Stora Amundön (2014).
 
#1 - - Per:

Hej Ronny ! Ett sånt trevligt reportage om den glada & käcka tjejen Anny.

Svar: Tack Per 🌞
Ronny Frank Sveum

#2 - - Tony:

Trevligt inlägg.

Svar: Tack Tony 😃
Ronny Frank Sveum

#3 - - Inger:

En sån fantastisk tjej, heder åt henne.

Svar: 😃
Ronny Frank Sveum

Till top