von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Återbesök i Assbergs raviner vid Viskan i Skene

Övrigt Västra Götaland Bilder, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink0
En mycket vacker promenad på ca: 4 km (2 + 2 fram och tillbaka). A very beautiful walk of about 4 km (back and forth)
 
2013 var jag här med far. Då klev vi ut genom grinden till vänster om informationstavlan vid parkeringsplatsen, bild ovan. Därifrån hade vi sedan en mycket lerig och hal upplevelse när vi tog oss genom ravinen och ned till Viskan. Att sedan försöka följa Viskan i någon riktning var i det närmaste stört omöjligt, utan risk att hamna i vattnet. Vi gjorde ändå ett halvhjärtat försök i knappt 10 meter, men gav upp när "stigen" övergick i en brant lerig slänt ned mot älven. 
 
Och nu befann jag mig här igen, men denna gång skulle det gå bättre. Det visste jag, det hade några av er läsare berättat för mig. Naturreservatet har blivit upprusta med "nya" spångar, broar och trappor. Så nu är det lätt att ta sig från parkeringsplatsen och bort till den gamla stenbron, Skebro. Se hur jag markerat med gult på kartan nedan ungefär hur den gulmarkerade leden går. 
 
Ovan en översiktskarta. Skene räknas sedan 1970 som en del av tätorten Kinna och ligger i Marks kommun några mil sydväst om Borås. 
 
Dimman låg tät över ravinen och ned mot Viskan när jag parkerade på naturreservatets parkeringsplats. Klockan hade precis passerar 05 och jag var ensam människa på parkeringen och gissningsvis i hela reservatet. Men kossor stod och glodde på mig ute i dimman. 
 
Kartan ovan satt på informationstavlan. Den har väl passerat bäst före datum, t,ex saknas den nya sträckan med trapporna och bron. Men annars verkar kartan stämma ganska bra. Den är i alla fall klart mycket vettigare att ha vid starten än kartan i den gamla foldern, som låg knökade i en låda. Den kartan visade mest stigar som inte är i bruk längre. 
 
Den första biten går man på en tillgänglighetsanpassad gångstig. Det finns några bänkar utmed stigen där man kan sitta och njuta av utsikten över ravindalen. 
 
Ravinerna är rester av när inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan. På våren när vildaplarna står i blom är ravinerna kanske som allra vackrast, skriver upplevmark.com. Attans, jag missade med någon månad. 
 
Bild ovan: Bänkar och bord och en soptunna att lägga sitt skräp i. Hit leder den 430 meter långa tillgänglighetsanpassade stigen. Jag tror det är denna plats man kallar för Ekarna. 
 
Nu väntade långa trappor och en bro över en bäck som rinner genom den leriga ravinarmen där jag och far hade 1👹☠️ att ta oss över. Men nu var det lätt som en plätt och nere i ravinen står bänkar med bord, se bild nedan. Detta fina arbete har gjorts av Naturvårdslaget i Mark. Jag har kunnat läsa mig till att "Naturvårdslaget sätter upp skyltar med en QR-kod på alla ställen laget sköter och rustat upp. Med QR-koden kan du enkelt nå kommunens hemsida, för att få information om reservat, badplatser, fornvård samt om naturvårdslaget"
  
Bild ovan: Tillbakablick mot bron och trapporna. Bakom ryggen hade jag bänkar med bord. Jag befann mig vid Ängen, bild nedan. Det var blött i gräset på grund av dimman och morgondaggen. 
 
Så hade jag tagit mig ned till Viskan, där fåglarna sjöng och kvittrade för full hals. Bild nedan = nostalgi. Den raserade bron låg på ungefär samma ställe som sist när jag och far gick här = att vi inte kunde ta oss vidare längs Viskan västerut. 
 
Det var helt ljuvligt att vandra längs älven, där dimman drev fram över vattnet. Det kändes lite som att befinna sig i ett sagolandskap och om drygt en timma skulle tuppen gala. 
 
Bänken som fastnat på bilden ovan har hängt med ett bra tag och var den enda bänken jag såg längs älven. 
 
Det krävs ett fortlöpande underhållsarbete för att få stigen att ligga kvar i älvstrandens leriga slänt. Man får vara lite försiktig och observant med vart man sätter ned fötterna, på några ställen var det mycket lerigt och halt och här och var låg även fullt av komockor som kunde skapa extra vasst glid. Luktar gott efteråt gör det också. 
 
Så var jag framme vid Skebro, en gammel trevalvsbro från slutet av 1800-talet. Men det är tydligen ingen som säkert vet vilket år den byggdes, enligt den här sidan. 
 
På ena sidan av bron är Viskan lugn och på den andra ganska livlig. Bilden ovan är tagen i riktning nedströms (väster), där älven strömmar på ganska livligt. 
 
Här vid bron kom jag att prata med en inföding. Han berättade att upprustningen av leden/stigen längs Viskan gjordes för 4 eller 5 år sedan. Attlså den sträckan jag gått. Jag fick också reda på att det skall vara minst lika fint på södra sidan av älven. Men jag skulle få svårt att få till en rundslinga eftersom bron över Viskan vid kraftverket i östra delen av naturreservatet är stängd. Så jag valde gå samma härliga stig tillbaka = favorit i repris. 
 
Detta är en mycket trevlig promenad i vacker natur. Synd att man inte kan inkludera södra delen av naturreservatet i en rundslinga. Men men, man kan inte få allt här i livet. 
 
Vill ni veta mer om naturreservat Assbergs raviner. Här kan ni läsa vad Länsstyrelsen skriver, t.ex vilka blommor och växter man kan få se. 
 
Film från den här promenaden. Movie from this walk,. Sorry I speak swedish. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, bara dom första 430 meterna. (som tur är).  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top