von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Friluftsled Hästen i Smögen. Härlig vandring på västkusten i Bohuslän

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink3
Friluftsled Hästen är ca: 3 km lång och går att kortas ned.
Very nice hiking trail, about 3 km long, but can be shortened. Cliffs, sea and views in plenty.
 
Detta tips fick jag av min vän Karina från Tyskland. Hon har inte själv gått leden, men funnit information om den och tyckte att den verkade väldigt intressant. Och till Karina vill jag säga, tack för tipset, ut hit skall du absolut styra din resa nästa gång du besöker Sverige. 
 
Bild ovan: När jag satt här på bänken före promenaden och tittade ut över det landskap Friluftsled Hästen skulle visa upp för mig förstod jag att detta inte skulle bli någon granskogsvandring, det fanns ju inga träd. Och , jag hade inte väntat mig det heller. Nu såg jag fram mot en klippvandring i ett karg men vackert naturområde. Ser ni den lilla pricken som sticker upp på toppen av berget längst upp till vänster i bilden? Det är ett kummel och dit ut och upp hade jag "snart" tagit mig. 
 
Friluftsled Hästen har tydligen funnits sedan 2013, enligt vad jag kunde läsa mig till. Det var invigning med pompa och ståt den 9 maj 2013.
 
Jag parkerade vid det röda p:et på kartan och för att ta sig dit kör man så här. Från Smögenbron fortsätter man "raka" vägen fram till torget, där svänger man höger in på Brunnsgatan, som senare blir Klevenvägen. Plötsligt ser man klippor, hav och på vänster sida parkeringsplatsen. Härifrån är det en mycket kort promenad ned till Vallevik, en härlig badplats med hopptorn och en naturpool för barnen. Detta är en av startplatserna för Friluftsled Hästen, se vita markeringar på kartan nedan. Men först tittade jag till dom gamla sjöbodarna (se längst ned på kartan). En gångtunnel leder dit. 
 
Parkeringsplatsen ser man längst ned på kartan ovan. Jag valde att gå leden medsols och som kartan visar kan man korta ned leden på flera ställen. Nedan en bild på vad man skall hålla koll efter för att följa leden. 
 
Bilden ovan visar parkeringsplatsen, där fick min bil stå och vänta på mig. Nere i vänster hörn av bilden ser man gångbanan mot badet och leden. Man ser även lite av gångtunneln ned mot sjöbodarna och Smögenbryggan.  
 
Bild nedan: Naturpoolen och vandringsleden utmed den branta klippan. Kanske är det fler än barn som badar i poolen när vindarna piskar upp havet. 
 
Det är ett stort arbete som ligger bakom den här leden. Med broar, trappor, bryggor och spänger har man lyckats göra det möjligt att ta sig fram på omöjliga partier och trots att terrängen är ganska kuperad krävs ingen större ansträngning för att ta sig runt leden, om ens fysik är okey vill säga. Och dem som skall ha full cred för detta fina arbete är Smögens kommun och Örådet, som tillsammans fått till en mycket trevlig vandringsled.  
  
Det skulle varit stört "omöjligt" att ta sig fram här om inte bron fanns. Några meter senare befann jag mig i en grön dal som kallas holländarebacken, bild nedan. Här kan man fortsätta åt tre håll, jag valde att följa stigen till vänster söderut mot kumlen. 
 
Från holländarebacken går leden genom en bergsklyfta som är hundratalet meter lång, bild nedan. Som ni ser av satelitbilden ovan går den klyftan rakt över halvön men öppnar sig vid gräsytorna i holländarebacken. 
 
Efter klyftan klättrar leden upp till kumlen på toppen av berget. Det är en lätt klättring, som mestadels går i trappor. Nu får man vyer åt alla håll och kanter. 
 
Så där ja, här är jag och kumlen i samma bild igen. Den verkade mycket mindre när såg den från bänken. Kumlen såg nästan ut som en stor markeringsstolpe för friluftsleden. Jag funderade på varför leden fått namnet Hästen. Kanske finns här en bergsformation som ser ut som en häst eller ett hästhuvud. Jag såg dock aldrig något här ute som liknade någon häst jag sett tidigare. Men nu i efterhand har jag fått veta. Leif Johansson i Smögens öråd gav mig svar på den frågan + några till. ""Försvaret hade tidigare sjömärken för “krigsleder” som på Holländareberget liknade en schackpjäs “Hästen”. Dessa togs bort på 70- talet". 
 
Promenaden gick vidare över Holländareberget. Holländare ja, det fanns gott om holländska fiskare här på 1500-talet som givit namn åt några platser (tack Leif). Tror det kan passa med kartan igen, så man slipper scrolla.
 
Bild ovan: Den lilla fyren på ön Skarvesätt syns här rakt ut från viken.
 
Det är inte många meter man går på en tydlig stig, för det mesta befinner man sig på berg eller trä. Kan bli halt om det regnat eller vid frost 😌 Tappar man bort ledens markeringsstolpar och inte vet vart man skall gå. Ett råd, ta sikte rakt fram i den riktining du gick, för där leden svänger finns pilar. 
 
Nu befann jag mig där det står "herrbadet" på kartan nedan. Jag sneglade efter en vitmålad markeringsstolpe i riktning söderut upp mot berget, så som kartan visar att leden skall fortsätta tillbaka mot parkeringsplatsen. Jag kunde inte se någon stolpe så långt ögat nådde, men började ändå gå i rätt riktning uppför berget.  
 
Bild ovan: Fortfarande inga vita stolpar, men fästena efter en bänk visade att människor hade varit här före mig. Utsikten gick verkligen inte att klaga på, men man kommer inte in på leden den här vägen. För att ta sig till parkeringsplatsen fungerar det att gå så här, om man håller koll efter bron (bild nedan) borta vid villorna till vänster. Från villorna går det sedan att följa vägen ned till parkeringsplatsen. 
 
Men om man skall gå rätt och följa leden så håller man sig hyfsat nära villorna när man går upp från vattnet. Det fanns inga markeringsstoplar här heller, men kolla husen på bilden ovan. När man ser just dessa två husen och stolpen till vänster om mig viker man in bland träden. Där finner man stigen som leder genom Ku-klövva ned till parkeringsplatsen. 
 
Detta är en otroligt trevlig vandringsled som jag kom att älska. Hur lång är den då, om man går så som jag gick. Tja a, säg det, inte lätt att uppskatta när jag filmar och tar bilder. Men runt 3 kilometer, kanske något kortare, kanske något längre. Leif Johansson skrev så här: Vi har aldrig mätt dess längd. Terrängen är ju mycket kuperad och krokig. Jag uppskattar att gångvägen blir dryga 3 km.
 
Nu i efterhand har jag fått reda på att det finns fler vandringsleder i Smögen, som går att länka ihop med Friluftsled Hästen. Läs här (även om Friluftsled Hästen). Jag vet dock inget om dom andra lederna, men dom verkar intressanta.
 
 
Film från den här vandringen.  My movie from this walk (sorry I speak swedish)
I filmen säger jag att jättegrytan ni ser ovan ser ut som en liten soppslev. Jag funderar fortfarande på dom orden och kommer att göra det länge 😁
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, som tur är.   
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Inger:

Oj, en sån fin vandringsled. Den borde vi ha gått någon gång, men det skulle jag i så fall ha kommit ihåg och det gör jag inte. 🤔🏞🏘

Svar: Nä, inte jag heller 🥴🙄🌪️🙃
Ronny Frank Sveum

#2 - - Karina:

Hej Ronny!
Jag hade bara bilder i huvudet av berättelser ur en svensk deckare som utspelar sig på Smögen och Hästen och tyckte att det skulle passa dig. Verkligheten är rena drömmen och överträffar mina förväntningar och fantasier. Jag ser fram emot vandringsleden Hästen och tack vare ditt inlägg har jag en bra beskrivning.
Hälsningar
Karina

Svar: Ja, det kan vara små frön som sår intresse. För mig var det länken du mejlade om Friluftsleden och dina små ord som fick mig eld och lågor av nyfikenhet. Och som sagt, det går att förlänga promenaden både i söder och norr.
Ronny Frank Sveum

#3 - - Karina:

Hej Ronny!
Idag har jag vandrat samma runda som du. Vilken fin och omväxlande vandringsled över röda klippor och broar. Dessutom blev det en promenad på Smögenbryggan utan trängsel.
Imorgon blir det en vandring på Ramsvikslandet. Det kommer att bli spännande.

Hälsningar
Karina

Svar: Aha, du är i Sverige nu. Verkar som du får fint väder och lagom jättevarmt. Ramsvikslandet kommer du tycka om, jag önskar dig en fin promenad.
Skall svara på ditt mejl också, bara varit väldigt mycket just nu 😷🙃🥴
Ronny Frank Sveum

Till top