von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Trankärrsslingan, natur & kultur i Kungälvs kommun

Vandringar kring Göteborg Bilder, Ekhagar,, Friluftsliv, Kungälv, Kungälvs kommun, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Den här vandringsleden går genom en varierad och vacker natur. Betesmarker, jordbrukslandskap, lövskog och granskog. Längd cirka 4 km och ganska flack. 
 
This hiking trail goes through a varied and beautiful nature. Pastures, agricultural landscapes, deciduous and spruce forests. Length about 4 km and quite flat. 
 
Det har gått några år sedan jag och far gick den här slingan och tog dessa bilder + ett gäng filmscener. Drygt fem och ett halvt år lite närmare bestämt. Det var en fin höstdag i september 2015, alltså långt före pandemin slog till. Men redan då var parkeringsplatsen vid Listen knökfull.på helgerna.
 
Det får nog plats max 10 bilar om man knökar på bra. Vi fick ställa oss ute i gräset, men vi fick i alla fall plats. Nästa bil fick vända.
 
Märkligt förresten att det inte finns någon riktig parkeringsplats i närheten av startplatsen eller målet, se kartan nedan. Visst, det finns en parkeringsplats vid Trankärrsgården, men den är ju avsedd för gårdens besökare, så dom har någonstans att parkera. Jag har sett att folk parkerar vid startplatsen, men där får bara plats ett par bilar vid sidan av infarten till traktorvägen. 
 
Jag blev inte nöjd med filmscenerna, eller rättare sagt fick jag tagit för få, fars scener inräknade, därför har detta vandringstips fått ligga på is. Men när jag nu bestämde mig för att ta tag i tipset så blev dom 5 och 1/2 år som förlupit ett problem för mitt minne. Tur då att jag behövde filmscener så att jag fick gått slingan igen den 24 maj 2021. Jag samlade på mig en hel massa filmscener = dom gamla scenerna blev förpassade direkt till 🗑 utan att passare gå. 
 
Är det första gången man skall gå Trankärrsslingan är det bekvämast att gå medsols, då kan man lätt se Trankärrsslingans markeringar. Går man motsols ser man bara baksidan av stolpen. Därför gick vi medsols. Så från parkeringsplatsen vid Listen gick vi mot målet vid Trankärrsgården. Minnet skulle visa sig vara ganska grumligt. Kan förklaras med att jag inte hade en enda bild eller filmscen från den här biten. Minnet skvallrade om halvöppna ängsytor och betesmark. Men det jättefina lövskogspartiet strax efter start hade inte fastnat i minnet. Märkligt, så vackert som det är där, kolla bilden nedan, som är tagen nu i maj. Det samma gäller bilden därunder. 
 
Nu hade vi kommit fram till Trankärrsgården, infopunkt nr 9. Här gick vi i mål, enligt kartan. På Trankärrsgården kan man äta gått. Men det blev ingen finmat för mig och far, vi knatade istället vidare längs landsvägen till starten. Den här biten ingår inte i Trankärrsslingan, men...hm 
 
Bild ovan (och nedan): Ekekullen, nr 1 på kartan. Jag har fört en djup diskussion med mig själv om jag inte borde tagit någon bild uppe vid ekarna. Tur då att filmen finns.
 
Ifall det är tjurar vid ekekullen och ifall du går med en hund som dom händelsevis inte skulle uppskatta. Tjura inte, gå istället rakt fram på utsidan deras beteshage.  
 
Bild ovan: Fin liten bokskog strax före vi kom fram till ruinerna efter Staregårdarna, nr 2 & 3. Bild nedan: En jordkällare. 
 
Det är omväxlande betesmark och lövkullar. Man bjuds en mycket trevlig vandring. Men det kan bitvis vara lite blött ett bra tag efter regn och snö. 
 
Nu kom vi fram till ett typ av vindskydd och grillplats, nr 4 på kartan. Man har en ganska fin vy från bänken under taket. 
 
Bild ovan: I bildens högra del syns ekekullen. 
 
Bilden ovan är den sista bilden från vår vandring, Resterande bilder är tagna under vandring nu i maj. Efter vindskyddet blir det en annan typ av natur, beteshagar och odlingslandskap ersätts av skog, bl.a. ett trollskt granskogsparti.   
 
Bild ovan: Högstammig granskog, mysfaktor hög. Det syns kanske inte helt tydligt på bilden, men jag har precis hjälpt en skalbagge runt på fötter igen.   
 
Den här trevliga stigen leder så småningom ut på ett motionsspår, tyvärr. 
 
Några meter in på motionsspåret hittar man ett fikabord med bänkar, nr 6 på kartan, Utsiktsplatsen. Men så värst mycket till utsikt är det inte efter lövsprickningen.
 
Motionsspåret/grusspåret leder fram till Trankärret, som fått äran att ge namn åt slingan. 
 
Efter Trankärret är det inte långa biten fram till parkeringsplatsen vid Listen och målet för oss som parkerat där. 
 
Det här är en mycket trevlig vandringsled. Det var blött på några ställen, men med några känguruhopp höll jag fötterna torra. Jag har för mig att jag och far gick torrskodda också. Men som sagt, tidvis och bitvis kan det vara lite lurigt. 
 
 Film som visar när jag gick Trankärrsslingan nu i maj.  
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
#1 - - Inger:

Fin vandringsled med vackra ekar. Tror vi har gått där, iallafall kände jag igen jordkällaren.

Svar: Nej, här har du inte gått. Men ruiner efter jordkällare ser ju i stort sett lika ut.
Ronny Frank Sveum

Till top