von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

På utflykt till 6 vackra forsar "i vårat närområde", bl.a. Ramhultafallet.

3. Mina utvalda favoriter, vandringstips, utflyktstips, bokskogstips, bra blåsippeställen + Göteborgs finaste utsiktsberg Bilder, Bohuslän, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, inspiration, kultur, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, promenadguide, promenadstråk, sevärt, tourism, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, waterfall Permalink4
6 beautiful rapids/waterfalls "near" Gothenburg, (after a very rainy winter)
 
Ingen kan väl ha undgått att lägga märke till hur mycket det regnat här i Västsverige i vinter. I stort sett har det regnat något varje dygn, med start redan någon gång i oktober. Jo jo jag vet, det regnade tidigare än det också, men inte lika jä#¤a mycket. Så nu i slutet av februari hade det eviga regnandet (och blåsten) resulterat i mycket höga vattenflöden med översvämningar lite varstans längs dom stora vattendragen. Naturligtvis ett elände för alla drabbade men guld för dem som vill se fina forsar, öh, som jag. Jag räknade med (och hoppades) att dom finaste forsarna jag känner till i Göteborgs närområde skulle impa stort på mig nu. Närområdet = 1 timmas körtid från Göteborg (på ett ungefär) och på 1 timma hinner man inte köra till Njupeskär, Tännforsen eller Ristafallet, som typ är några av Sveriges finaste forsar. Så inbilla er inte att det är forsar i världsklass som jag visar upp här. Men lite tjusiga är dom allt, tycker jag. 
 
Nu var den stora frågan, hur mycket vatten forsade det i forsarna? Jag bestämde mig för att utforska detta och gav mig ut på forsutflykt tillsammans med en granne. Det blev två daxutflykter där vi han med att kolla in 6 forsar. Alla 6 forsar hade jag besökt tidigare tillsammans med far och då naturligtvis även tipsat om dom här på bloggen. 
 
Första stopp blev 64 meter höga Ramhultafallet som dock blev lite av en besvikelse denna gång. Men grannen blev mycket nöjd med upplevelsen. Det var helt klart finare när jag och far besökte fallen senhösten 2012. Då var det mer vatten i fallen och den fina lövskogen runt fallen var klädd i vackra höstfärger. Se filmen från 2012 här. Nedan en karta som visar vart man hittar Ramhultafallet. Det är bra skyltat från Sätilavägen (väg 1609)
 
"Ramhultafallen" skapas av att vattnet kastar sig utför ett antal "terrasser" på sin väg ned mot Lygnern. Det forsade vatten lite överallt i den skogsklädda branten. Så kloka jag hade tagit på mig gummistövlarna så att jag kunde plaska omkring utan att bli blöt. Bilderna ger dock ingen rättvis bild av upplevelsen. Jag vågar satsa en krona på att fallen gör sig bättre i filmen. 
 
Man får inte direkt ståpäls av dessa bilder från Ramhultafallet. Fallet gjorde sig bättre i verkligheten, det samma får gälla min mössa. 
 
Efter Ramhultafallet bar det av på slingriga vägar mot Borås och vidare upp till Molla där nästa fors väntade. 
 
Det 40 meter höga Fluxfallet "Brudslöjan" var lite finare nu än när jag och far var här = lite mer vatten nu. Men det måste tydligen till en rejäl snösmältning för att forsen skall täcka hela bergsidan och verkligen se ut som en brudslöja. Se mitt tidigare tips från Fluxfallet här för mer info. 
 
Nästa dag, nästa fors. Forsen hittar man ett litet stycke norr om Kungälv. Vi hade flax, vi fick en fin vinterdag med strålande sol. 
 
I Lysegårens naturreservat vid golfbanan kastar sig Vallerån utför ett 38 meter högt vattenfall. Det var halt att ta sig in mot vattenfallet, men oj va fint med isen. Men det var faktiskt mer vatten i fallet när jag och far var här. Se mitt tidigare tips här för mer info om detta vattenfall.
 
Nästa stopp blev Vargö där det finns två fina forsar. 
 
Det var riktigt vintrigt och vackert kring Byklevsfallet. I övrigt blev det ju tyvärr inte så mycket av den varan denna regniga vinter. Visst, än finns lite tid kvar, men snart kära vänner har vi våren här. Våren ja, he he. Kommer ni ihåg när Sven Mellander sade "nu har vi vår i luften tjejer, vart har ni er? 😂  
Byklevsfallets vatten kommer uppifrån Hunneberg. Se mitt tidigare tips från Byklevsfallet här för mer info.
 
Någon kilometer norr om Byklevsfallet hittar man Skäktefallet. Även kallad Brudslöjan
 
Skäktefallet var riktigt fint nu när det forsade vatten utmed hela bergsidan. Men vattenånga som fryst till is gjorde det brutalt halt runt fallet. Jag kände mig som Bambi när jag halkade mig upp genom islandskapet. Jag är visserligen ägare till ett par skor som klarar av is galant, men dom blev kvar hemma. Så nu fick jag röra mig varsamt fram. Även mitt kamerastativ stod på mycket ostadiga ben i den isiga branten. Vid ett tillfälle när fötterna inte ville stanna kvar där jag satte dom försökte jag finna stöd i stativet. Det höll på att sluta med en tur ner i bäcken. Se mitt tidigare tips från Skäktefallet här för mer info (samma som Byklevsfallet).
 
6:e och sista forsen vi besökte hittar man i Skepplanda. 
 
Fallen i Skepplanda "Fallen i Forsån"är vattenmässigt dom kraftfullaste av dom 6 forsarna vi besökte och nu med extra stort vattenflöden var dom riktigt sevärda. Forsån bildar två flöden utför berget. På bilden ovan ser man bara södra fallen. Det norra fallet går man förbi på väg till södra och det är värt en titt.
 
Det var gott om vatten även när jag och far var här, men inte lika möe. 
Se mitt tidigare tips här för mer info.
 
Och så avslutar jag med en bild som min granne tog vid Ramhultafallen, där jag av en ren händelse råkade komma med. Han tog massor av bilder, nämligen se. Det borde väl tyda på att även han gav forsarna tummen upp. 
 
 
Och här kan ni kolla filmen från den här forsturen. Det plaskar och skvätter. 
 
Till syvende och sist vill jag bara säga. Håll er ute i naturen så mycket som möjligt långt bort (1 1/2 meter) från andra människor och coronavirus. Frisk luft stärker och naturen ger avkoppling. Om du har den möjligheten vill säga 😊
 
Hej då.
 
Pst, du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.  
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Masimo:

Så fina bilder, blir inspirerad att vandra själv

Svar: Tack och hoppas du kommer ut på vandring.
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Jättefina forsar, gjorde sig bäst på filmen. Kanske ide att ta sig en titt på Älgåforsen i sommar när Bibbi och Hartmut kommer.

Svar: Det är Nu ni skall kolla in den
Ronny Frank Sveum

#3 - - miu:

Kul tema och fina bilder! Ett tips som du säkert redan besökt är Sumpafallen i Halland. Mer en fors än ett fall men fint ändå.

Svar: Hej!Jo, jag har varit vid Sumpafallen. Det var väldigt fint där, hela omgivningen var fin. Jag var där på sommaren när det var grönt och fint, men ändå mycket vatten. Om du är intresserad av forsar så har jag blåmarkerat alla forsar/vattenfall på min googlekarta.
http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/category/2-alla-mina-vandringstips-pa-google-karta-all-my-hiking-tips-on-google-map.html
Jag tar gärna emot förslag om man vet fler fina vattenfall/forsar som ligger en dagstur från Göteborg.

Mvh Ronny
Ronny Frank Sveum

#4 - - Mia:

Vintrigt och vårigt samtidigt, så härligt.

Svar: 😀
Ronny Frank Sveum

Till top