von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Svartvit vandringsled i Gunnilseskogen öster om Bergsjön i Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Gothenburg, Göteborg, Nature reserve, Partille, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink7
Nice and "relatively" easy hiking trail (marked black and white) about: 11 km long in the Gunnilse forest. Eastern Gothenburg
 
Trevlig vandringsled på ca: 11 km i varierad terräng och lite lätt kuperad bitvis. Men i det stora hela bjuder den inte så mycket motstånd. Men lite lerigt och blött kan det bli på sina ställen om vädret har ställt till det och skapat förutsättningar för det.  
 
Första gången jag gick den här vandringsleden var för länge länge sedan. I början på nittiotalet någon gång säger minnet mig, kanske tidigare. Funderar på om jag inte sprang runt första gången, tillsammans med en ungdomskamrat. Vet inte om leden den gången följde exakt samma stigar som idag, men nära nog i alla fall. 
 
23 mars 2020.
Bild ovan: Jag parkerade här längs Ögärdesvägen. Några meter norrut går stigen upp i skogen och där finns en karta, bild nedan. Här är utgångspunkten för svartvit vandringsled och även den kortare gula. Kartan visar dock ingen av dessa leder, men det kan bli ändring på det. Vi får se vad man kommer fram till på Göteborg och Partille kommun. Ni läste väl mitt inlägg nyss. Nu har min kamrat Janne Ekman gjort sitt och markerat upp där det behövdes. Som vanligt tog Janne ett stort ansvar över "sin" skog och vandringslederna. 
 
Det finns inte många platser där man kan parkera direkt intill vandringsleden. Det är här på Ögärdesvägen och på  Äspereds Skogsväg, där det finns en liten parkeringsplats (ej skyltad). Enligt Janne skall det även gå att parkera vid Smörvattnets badplats.
 
Jag valde att gå Vandringsleden medsols, se kartan nedan. 
 
Det är lite lätt uppför till en början när leden klättrar upp i berget och det blir det oavsett vilket håll man väljer att gå leden. För som ni kan se på kartan går man samma stig fram och tillbaka första biten. 
 
Mitt i stigningen inne vid berget stod två bänkar som passerat bäst före datum och det blev väl inte bättre av att någon försökt elda upp den ena bänken. 
 
Bild ovan: Märkningen man följer. Svartvitt är en bra kammoflagefärg mot en björkstam och har dessutom markeringen suttit ett tag och tappat färg så....... osynlig. Men här syns den fint. 
 
Härligt mjuk skogsstig i trollsk granskog. Det gäller för trädbjässarna att hålla i sig när det stormar. 
 
Framme vid första bron och då var jag framme vid rundslingan, nr 1 på kartan nedan. Nu fortsatte jag över "fjället" fram till bostadsområdet och Äspereds Skogsväg, nr 2 på kartan. Uppe på "fjället" tappar man den gula leden. Den gula leden går i en kortare rundslinga och jag har markerat hur den "genar". I övrigt går den som den svartvita.
 
Och så kom jag fram till nr 2 på kartan. Sträckan mellan Äspereds Skogsväg fram till Bredvattnet saknade jag svartvita markeringar där dom som mest hade behövts. Men men, det är ju som sagt historia nu. Tänk på det och ha Janne i tankarna när ni inte går vilse. 
 
Vid Bredvattnet är det fint som bara den. Här kan man sitta och slappa på en klippa. 
 
Bild ovan: Båtbyggsats till utlåning? Bild nedan: Mycket av terrängen man går i ser ut så här, lite halvöppen. 
 
Ett stycke norrut kom jag fram till nästa lilla glittrande skogstjärn, Stora Dämmet. Här får ni användning av er kamera. 
 
Efter Stora Dämmet blir det lite bergochdalbana i någon kilometer. Men dom backiga upplevelserna kommer inte särskilt tätt. Nu dyker också Bohusledens markeringar upp längs med stigen. Orange plastband runt trädstammar och dom vanliga målningarna. Bohusleden slår följe med svartvit led fram till Surketjärnsvägen. 
 
Här bättrade Västkuststiftelsen på Bohusleden med flertalet nya spänger och ny märkning. 
 
Efter man passerat kommungränsen mellan Göteborg och Partille (stolpe skvallrar) blir resten lätt vandring fram till Berghalla. Bilden ovan är tagen vid röd punkt på kartan nedan. Snart var jag ute på Surketjärnsvägen och ett långt parti grusväg. En känsla av "fy för den lede" smög sig på. Det var dax att bälja i sig en uppiggande dryck med 200 mg koffein.  
 
Ja ja, det blir inte roligare än man gör sig. Jag använde tiden på grusvägen till att fundera på vart jag skulle ta med vandringsgänget nästa gång. Bra idéer haglade in, det var nog koffeinet som slog till.  
 
Det skyltas tidigt mot vindskyddet vid Flatevattnet, bild nedan. Kanske för att folk skall hålla modet uppe. 
 
Så var jag äntligen framme vid Flatevattnet och vindskyddet där jag invaderade fikabordet. Nu var det dax att få i mig lite föda. Diverse nyttigheter hade dock inte hittat ner i ryggsäcken, men....... gott var det i alla fall. 
 
Det är ett fint "nybyggt" vindskydd, som det står Partille kommun på. Det var rent och fint här, fortfarande. Min gissning är att detta vindskydd ofta är upptaget eftersom det är så lätt att ta sig hit. Framförallt på helger. 
 
Ett stycke grusväg återstod, men "snart" så, stig.   
 
Bild ovan: Rastbord vid grusvägen. 
 
Äntligen gick jag på en stig igen. I bakgrunden syns Surketjärn, bild ovan. Det var full fart i myrstacken, bild nedan. Det om något är väl ett säkert vårtecken? Kolla björken som står med foten mitt i stacken, måste ju kittla som tusan.   
 
Bild ovan: Snart var jag tillbaka vid Berghalla. Rundslingan var avklarad och nu gick jag på samma stig och genom samma fina granskog som jag gjorde i början.
 
Detta är en fin vandringsled som ger mycket vildmarkskänsla. Och utbudet av vandringsleder här i området öppnar ju möjligheter för betydligt längre promenader. Förslagsvis kan man förlänga vandringen genom att inkludera grönvit vandringsled som utgår från Paradiset.
 
     
Film från den här vandringen
 
Närmaste busshållplats är Bergsjödalen, se H:et på kartan överst. Därifrån kort promenad till starten. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
#1 - - Mats Persson:

Tusen tack Ronny för alla dina underbara tips genom åren. Vi har hittat mängder av fina turer tack vare dig och kollar alltid på din sida efter nya ställen att ta sig till. Tack!!!

Svar: Tack Mats, det glädjer mig att höra. Kul att ni hittat ut till ny natur och att bloggen inspirerar.Ha det gått👍
Ronny Frank Sveum

#2 - - Janne:

Vilken fin beskrivning och film om den svart-vita leden. Kan tillägga att den nya markeringen gör det svårt att gå vilse.

Ha det "gått"!

Svar: Tack Janne, det låter bra 😎
Ronny Frank Sveum

#3 - - LottaJ:

Hej

TACK för alla dina fina beskrivningar av vandringar, verkligen inspirerande.
Nu undrar jag om vägen som går precis förbi Flatenvattnet och vindskyddet, går det köra bil på den, kan man/får man det? Såg du om det gick?

tack på förhand.
MVH LottaJ

Svar: Tack Lotta. Nej, för att få köra bil till Flatevattnet är jag ganska säker på att man måste jobba som typ naturvårdsförvaltare. Jag har aldrig sett någon privat bil på den vägen.
Ronny Frank Sveum

#4 - - David Nilsson:

Vilken trevlig guide :)
Då jag älskar trail running så är jag ständigt på jakt efter nya stiga att springa på.

Svar: Tack David. Jojomen, där man kan vandra kan man springa. Hoppas du finner nya trevliga rundor.
Ronny Frank Sveum

#5 - - LottaJ:

Det slutade med att vi gick till vindskyddet ;-)
Och det var ju tur.
Och vad fint det var!

Ha det gått!

Svar: Javisst är det och vilket väder ni fick. Om ni gick idag. Själv har jag vartpå Rörö. Inte så illa det heller😃🌼
Ha det gått ni också.
Ronny Frank Sveum

#6 - - Maria:

Hej Ronny. Tack för ett fint vandringstips. Grusvägen var väl inte så kul och aldeles för lång. Men det kanske går att trampa upp en stig bredvid så småningom. Verkade som många läst din blogg för vi träffade flera vandrare på slingan i lördags.

Svar: Hej och tack Maria. Nja, det är många som redan känner till vandringsleden. Men kanske kan bloggen locka dit några nya😉
Ronny Frank Sveum

#7 - - Inger:

Härliga bilder och film. I dessa trakter har vi gått flera gånger efter vad jag minns.

Svar: Tack mor. Japp i dessa skogar har vi gått flertalet gånger och även stora delar av denna vandringsled.
Ronny Frank Sveum

Till top