von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Maltes Stig, en bensträckare i vacker natur i Munkedal.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland Permalink1
Easy walking path (stroller friendly) 5.5 km around Rödberget (mountain). Start from the resting place Saltkällan next to the road E6. There is also a car park at Saltkällan, in the south.
 
Lättpromenerad halvmil på grusstig runt Rödberget vid Örekilsälvens mynning. 
 
Det var länge sedan jag fick detta tips av en som kallar sig Trolle. Det som hittills har hållit mig borta är att man går på en anlagd grusad gångstig. Att gå på grus och asfalt är ju inte direkt min melodi. Men allt Trolle hittills tipsat om har alltid placerat mig i vacker natur, så....
 
Så här skriver Intresseföreningen Maltes Stig om deras visioner. 
 
👉 Maltes Stig sträcker sig genom en unik del av Bohuslän där Örekilsälven möter Gullmarsfjorden och där omgivningarna är fyllda av höga natur- och kulturvärden. 
Stigen söker sig genom en lagom kuperad terräng och är utformad på sätt som gör den tillgänglig för såväl gammal som ung, vandrare som barnvagn. 
Vår vision är att den som besöker stigen skall få en positiv fysisk ocg mental upplevelse som höjer välbefinnandet och ökar livskvaliteten 👈
 
Den som var initiativtagare till Malte Stigen är Malte Stig Nytorpe. Med hjälp av många intresserade från bygden drog han igång arbetet med att få till en stig enligt visionen ovan. Se bara hur man slet här med att iordningställa stigen. Det fanns en stig här redan tidigare, då i Byalagets regim. Men 2007 blev den Maltes Stig. Gissar att man tidigare tog sig runt Rödberget på mindre stigar, mer i min smak, ha ha ha. 
 
Bild ovan: Jag parkerade här vid Rastplats Saltkällan, röd punkt på kartan nedan. Det finns en till parkering söderut vid Saltkällan, utanför rundslingan. 
 
Det började lite träligt när grusstigen ledde mig bort mot och under E6:an. Men sedan blev det bättre, jag hamnade på en trevlig traktorstig omgärdad av gröna träd som till viss del dämpade bilbullret. 
 
Man känner sig väldigt liten när man går under Munkedalsbron. Eller i alla fall gjorde jag det. Strax därefter blommar Maltes Stig fullt ut när man når fram till Örekilsälven och följer den vidare ut mot Gullmarsfjorden/Saltkällefjorden. Man översköljs av ögongodis. 
 
Två yngre damer pinnade förbi mig i full fart med varsin barnvagn rullandes framför. Jag tänkte, om jag får med dem i bild ser man att det är liv och rörelse på Maltes Stig. Men när jag fått riggat upp kameran och var klar för att börja gå höll tjejerna på att försvinna ut ur bild. Jag knäppte "fort" och nedan ser ni hur det gick. Bara lite av en lila tröja kom med. Kanske tränade dom för Malteloppet, om det nu blir något i år på grund av convid-19. 
 
Bild ovan: Grillplats med vindskydd. Det finns två vindskydd längs Maltes Stig och båda är placerade utmed älven. Bänkar finns det hur många som helst, jag valde att sätta mig på en som man prydit så fint med ett färggrant band. 
 
Det var grönt och frodigt och mängder med blommor smyckade stigkanten. 
 
Bild ovan: Bakom en av dörrarna in till det lilla huset fanns en toastol. Men jag bar för tillfället inte på någon överlast, så istället tog jag sikte på en trappa som leder upp på Nisses kulle med utsikt över Gullmarsfjorden/Saltkällefjorden och Örekilsälvens mynning. Nu ser man inte så mycket av fjorden i bilderna, men i filmen så.... En härlig fikaplats i alla fall. 
 
Man har fin utsikt bort mot Rödbergets stup och sandstranden nedanför. Bilden nedan visar samma sandstrand och knölen jag stod på. Nisses kulle menade jag, eller Lilla Rödberget.   
 
Bild ovan: Vilken tur att trädet stoppade stenens framfart. Det är mäktiga rasbranter nedanför Rödbergets hisnande stup. Titta upp om du vågar. 
 
Bild ovan: Intressant läsning på infotavlan vid båthamnen. Bl.a. om en försvunnen båtdyna. 
 
Stigen mellan båthamnen och Saltkälle bäcken gjordes i ordning 2017, för att man skall slippa gå på bilvägen, bild ovan. Det samma gäller stigen från Saltkälle bäcken och norrut genom "allén" mot rastplats Saltkällan. Den gjordes i ordning 2019. 
 
Bild nedan: En av alla informationstavlor som visar och berättar hur det såg ut förr, då allt var bättre🤓
 
Naturligtvis ville jag följa Maltes Stig ned till parkeringsplatsen vid Saltkällan, se hur den biten såg ut. Blir man varm av promenaden kan man fortsätta ned till Saltkällan badplats, se kartan.  
 
Bild ovan: Båthamnen jag passerade tidigare. Bild nedan: Parkeringsplatsen vid Satlkällan. 
 
Bild ovan: Fram och tillbaka är lika långt. Sedan hade jag inte långt från Saltkälle bäcken upp till rastplats Saltkällan och bilen. 
 
Detta är en trevlig promenadrunda fullproppad med vacker och intressant natur.
 
 
Filmen från den här promenaden. 
 
Tack till Eva och Rolf i Intresseföreningen Maltes Stig för era svar på mina frågor.
För mer info om Maltes Stig läs här.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja.   
 
Nu gick bilfärden vidare mot Smögen och dagens huvudmål, Friluftsled Hästen
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top