von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Natur & kulturstigen i Baggeryr / Björkås. Trollhättans kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Gravrösen, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Trollhättan, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornborg, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Natur & kulturstigen är ca: 7 km lång, men kan kortas ned på flera ställen. Härlig vandringsled genom skog och kulturlandskap.
Very nice nature & cultural trail of about: 7 km, but which can be shortened. Lovely paths through forest and cultural lands.
 
Gärdhems Hembygdsförening invigde sin natur och kulturled den 9 september 2017. Det är bögdens eldsjälar som sett till att drömmen om vandringsleden blev verklighet. Här får man uppleva härligt omväxlande natur kryddat med en dos kultur. Föreningen skriver: Tanken är att vandringen skall leda till eftertanke och reflektion, gärna på någon av de många bänkar som finns utsatta. Man vandrar inte på tid utan i tiden!  Läs mer om deras stig här på föreningens sida. 
 
Det är främst den vackra och omväxlande naturen, landskapet, jag fastnade för. Dom mjuka härliga stigarna som leden följer är en njutning att vandra på. Här har man inte preparerat stigarna mer än nödvändigt. Föreningen skriver: Vi försöker hålla stigen i sådant skick, att man kan vandra i kraftiga lågskor. 
Men visst uppskattade jag även dom historiska stoppen. Jag räknade inte informationsskyltarna, men det skall finnas 34 stycken som på 4 språk berättar om sådant jag inte skulle sett eller fattat om inte skylten fanns där och att vissa "sevärdheter" även var utmarkerade i terrängen. Jo, vissa saker skulle jag nog sett och till och med fattat, som t.ex "stora eken" och jättegrytan😏 
 
På kartan ovan har jag skrivit "1:a rondellen" över första rondellen vid infarten till Trollhättan när man kommer från Göteborgshållet. Kartan visar annars var man bör parkera (Björkås) och var man absolut inte bör parkera, vid det röda x:et. Jag parkerade där man absolut inte bör parkera. Men där fanns faktiskt en parkeringsplats från början. Men föreningen tyckte att traktorvägen fram till parkeringsplatsen var för smal, att det blev terrängkörning och det ville man inte utsätta besökare för. Så där skall man inte parkera längre. Jag hade dock en gammal versionen av kartan och där fanns parkeringsplatsen utmarkerad med ett p. På den nya kartan, se nedan, har p:et ersatts av en "stor" vit prick.
  
 
Vid Björkås (längst upp i norr på kartan) får ca: 20 bilar plats. Om det skulle vara fullt där kan man parkera vid badplatsen väster om Vårhaga Café, se kartorna ovan. Vid badplatsen finns gott om parkeringsplatser. Men den ligger ett litet stycke från leden.
 
22 maj 2020
Bild ovan: Här parkerade jag, halvvägs ute i åkern, halvvägs inne på en sommarstugetomt. Det kändes helt fel men jag fick ok av en grävmaskinist. Men det var inte här man parkerade förr, då parkerade man bortanför den gamla ladan. Dit var jag på väg nu, bild nedan. 
 
Här finns en informationstavla med en karta. Kartan visar hur den 7 km långa natur & kulturstigen går. 
 
Jag gick leden medsols, men sträckan upp till Björkås måste man gå fram och tillbaka, nästan hela vägen, se kartan. Vid röd punkt befann jag mig. Men det är en fin sträcka och starta man från Björkås så blir det ju ingen repris förrän i slutet på vandringen. Kartan förresten, den som jag använder här i vandringstipset äger OK Flundrehof upphovsrätten till. Men jag fick ok att använda den här och i filmen. Och som ni ser är det samma karta som är uppsatt på informationstavlorna. 
 
Bild ovan: En tydligt utmarkerad domarring, men oj va små stenar. En domarring bestående av så små stenar hade jag aldrig sett förut. Här måste jag ställa mig frågan, var människorna som bodde här klena med mycket små muskler, eller var människan man grävt ned inte bygdens främsta stoltheten. Jag kan ju alltid få undra. 🙄
 
Vill man sitta en stund och i lugn och ro samla sina tankar, få tid att smälta alla intryck eller om man kanske överskattat sin fysiska status och drabbas av akut trötthet. Då är det bara att ta det lugnt, på en av alla bänkar eller stubbstolar utmed vandringsleden. Dom står tätt..... Jag har någonstans läst att inne i en stad är man aldrig längre än 10 meter från en råtta. Nu skall jag kanske inte påstå att bänkar och stolar står lika tätt som råttorna i staden, men... det finns gott om dem. Föreningen skriver att det finns ett 30-tal bänkar strategiskt placerade utmed stigen. Men jag såg mååånga fler. Men kanske menar man att bänkar är utplacerade på 30-talet platser, eller så har fler tillkommit sedan texten skrevs. 
 
Bild ovan: Så här ser det ut när man går in i en "återvändsgränd" och skall gå tillbaka samma väg. Det finns ett antal sådana avstickare, som ni kan se på kartan. 
 
Så kom jag fram till Björkås, en grön idyll. Här skall man alltså parkera. 
 
Detta charmiga lilla röda torp byggdes 1882 - 1884. Sedan 2011 ägs och vårdas Björkås av Gärdhems Hembygdsförening. Läs mer om gårdens historia här, eller lyssna 🥴. 
 
Varje år arrangerar hembygdsföreningen "Hantverksdagen" , en tillställning med massor av aktiviteter för stora och för små. Läs mer här. 2020 satte dock covid-19 stopp för Hantverksdagen
 
Det fanns gott om bänkar här vid Björkås, många även med bord. Men jag hade nog förväntat mig att sittbrädan skulle sitta fast, det hade ju varit bra. Eller att någon från hembygdsföreningen satt på andra sidan som motvikt. Tur att jag inte filmade. Nu var det självutlösaren som fångade situationen 10 sekunder efter jag tryckt på knappen. 
 
Här finns en likadan informationstavla som där jag startade. Röd prick på kartan visar var jag befann mig. Nu blev det till att knalla samma väg tillbaka, nästan helt tillbaka till gå. Men sedan väntade mig nya upplevelser. 
 
Nu hade jag kommit fram till Ekströms diktarlya ”Borgen Aftonfrid”. Ett stenhus/borg som han började bygga runt 1920, kan man läsa nedan. 
 
Strax efter Aftonfrid väntar tomtar och andra skapelser som jag gissar att hembygdsföreningens konstnärligt begåvade ligger bakom. 
 
Infotavlan ovan visar ett vägval (precis som det står). Här kan man gena ifall man vill slippa en liten småkuperad sträcka. Men då missar man några sevärdheter, skriver föreningen. Men jag tycker man missar en trevlig promenadsträcka också, inte svår och inte lång
 
Bild nedan:Jättegrytan kallas Ekströms badkar. Jag funderade på varför han inte badade i sjön Trehörningen, det hade ju varit närmare? Av vattnet att dömma såg det ut som någon badat nyligen. 
 
Kolla bilden ovan, det är ju en sådan däringa, ja ni vet!
 
Natur & kulturstigen fortsätter förbi fler torp- och gårdsgrunder, stensättningar en fornborg och fler fina rastplatser. 
 
Och här ser ni den stora eken. Dessa bänkar har nog hängt med ett tag, men kanske inte lika länge som eken 😀
 
Nu hade jag kommit fram till sjön Trehörningen. Nu blev till till att följa grusväg fram till Vårhaga Café, som låg mycket vackert vid sjöns strand. 
 
På en sten nere vid vattnet, kan jag avsluta detta vandringstips på ett bättre sätt?  Precis så här hade jag velat avsluta den här vandringen, men jag hade en liten bit grusväg att handskas med för att ta mig till bilen.  
 
Den här natur och kulturstigen gillade jag skarpt. Lättpromenerad på underbara stigar. Ni alla som är inblandade i den här vandringsleden har gjort ett jättefint arbete. Tack för en fin dag 😀😁😎
 
Vill ni stötta hembygdsföreningen fina arbete och bli medlem klicka här
 
 
Film från den här vandringen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej, som tur är.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Inger:

En sån sevärd och njutbar vandringstur. 🏞🌞🤔

Svar: Ja den var härlig 🤠
Ronny Frank Sveum

Till top