von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En trevlig natur- och kulturled i Älmås naturreservat. Borås kommun.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Borås, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
I detta promenadtips går jag cirka 3 km. (I walk the yellow nature and culture trail. About 2.4 km long + a short detour to the small lake Svarttjärnen. Total approx: 3 km). 
 
14 maj 2020
Det var Borås friluftsguide som väckte mitt intresse för detta lilla naturreservat. Nu hade jag letat mig fram till parkeringsplatsen, som också är startpunkten för vandringsleden i Älmås naturreservat. Det är en vandringsled som mäter 2,4 km och som leder genom ett intressant kulturlandskap, men också genom trolsk granskog. Jag passade även på att ta avstickaren bort till Svarttjärnen. Det förlänger promenaden med ca: 600 meter = 3 km = 👍
 
På kartan ovan har jag förstärkt märkningen av den gula leden (det finns en blå också som mestadels håller till utanför naturreservatets gräns, se längst ned i detta inlägg). När man går gul led följer man gula blommor "Slåttergubbe" som är målade på stolpar. Längs leden finns numrerade informationstavlor som mestadels berättar om en svunnen tid. Jag gick leden bakvänt = motsols. Alltså passerade jag informationstavlorna i omvänd nummerordning. Det betydde att jag började med kulturdelen och avslutade i skogen. Det blev mycket bra. 
 
Älmås naturreservat är ett kommunalt naturreservat. Så här skriver Borås om sitt naturreservat. "Älmås naturreservat bildades 2006. Reservatet är 34 hektar stort. Här kan du se ett ålderdomligt jordbrukslandskap. Sommartid betas hagarna av Rödkulla, en gammal svensk lantras". Läs mer här
 
Här blev jag lite fundersam. Vad för slags djur är en Rödkulla, en ko? Jo så är det. Rödkullan är en av Sveriges äldsta nötkreatursraser. Den är kullig, med vilket menas att den saknar horn. Info från Wikipedia. Tyvärr blev det inget möte med faluröda kossor. Jag såg inga betesdjur alls. Dom var nog kvar i ladan. Men inte i den ladan jag kom till efter ett par hundra meter. Ovanför dörren stod det "Välkommen in". Det passade bra för det hade börjat droppa lite från dom mörka molnen. 
 
Så mysigt man gjort här inne i ladan för oss besökare. 
 
Jag är ju inte så förtjust i att gå på grusväg, men oj vilken vacker och trevlig omgivning. Jag gick genom kulturmarker som brukades redan för flera tusen år sedan, enligt boras.se. Jag passerade ett rejält fikabord, vid typ punkt 12 på kartan, bild nedan.
 
Så var jag framme vid Älmås, där dom gamla gårdarna sedan länge är rivna. Det fanns bilder på dem, men det hade ju varit ännu trevligare om dom stått kvar så jag kunnat röra vid dem. 
 
Det var ett trevligt kulligt kulturlandskap första biten, men nu blev det skog. Först genom ett gammalt kalhygge(?) där småbjörkar nu stod gröna.
 
Bild ovan: Ledens märkning, en gul Slåttergubbe. Leden var mycket bra uppmärkt.
 
Är tavlan ovan ett försök att mentalt förbereda oss på att resten av den fina granskogen också skall avverkas? Hur som helst, när jag här kunde läsa om skogens livscykel var jag strax framme vid den röda punkten på kartan nedan. Där kom jag ut på en större skogsstig. Nu lämnade jag leden och följde stigen åt höger mot Svarttjärnen. 
 
Bild ovan: Fin grillstuga vid Svarttjärnen. Har var det vackert må jag säga. Om ett antal år när Göteborg växt sig så stort att det slukat lilla Borås så kommer kanske denna plats att bli kallad "gött läge" eller "go plats"😁  
 
Nu tog jag mig tillbaka till natur- och kulturleden och följde den genom en trolsk granskog. 
 
Och så var jag strax i mål, det var jag i samma stund som jag kom fram till parkeringsplatsen där jag startade. Den röda ladan ni ser på bilderna är den man är välkommen att stiga in i. 
 
Natur- och kulturleden är mycket lätgådd. Visst, dom härliga stigarna kan bli blöta och leriga, men jösses, det är väl en naturupplevelse man vill åt. Tummen upp för den här leden, jag njöt till fullo. 
  
 
Min film från den här promenaden.  
 
På kartan ovan har jag markerat tydligare hur 4,4 km spåret går. Sträckan man går på en väg i östra delen skrämde mig, plus att det började regna igen. Annars hade jag nog fortsatt vidare ut på en runda även på det blå spåret. 
 
Närmaste busshållplats är Hagadal, därifrån är det ca: 150 - 200 meter till starten.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Inger:

Härligt, man kan väl kalla många ställen på vandringen för "en go plats"🌞🌄

Svar: Jo, så var det. Bara att befinna sig i skogen var "en go plats"🌝🌞
Ronny Frank Sveum

Till top