von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring i Sätila, Vandringsleder Torrås & Kullanäs

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland Permalink3
Ovan ser ni en bild på den långa träbryggan vid Lygnevi badplats där 1500 företag och privatpersoner köpt sig en egen planka med sitt namn infräst.
 
25 augusti 2020
Den här dagen hade jag tagit mig till Sätila för att tillsammans med kamrat Lasse vandra Vandringsled Torrås (11,2 km), som är den längsta av dom markerade vandringslederna i Sätila. I alla fall av dem som utgår från Lygnevi idrottsplats. Vi hade båda blivit tipsade om att leden skulle vara fin, men jag visste att det måste till en liten förändring, annars skulle jag inte hoppa högt av glädje. För så här är det....
 
Naturen längs Lygnerns strand, runt Kullanäs udde och bort till Flohults Strand är underbart vacker. Men väljer man att gå Vandringsled Torrås blir man helt befriad från denna fina upplevelse. Istället får man promenera på vägar och asfalterade gångbanor genom bostadsområden. En ren transportsträcka av det tråkiga slaget, om ni frågar mig. Men visst, barnvagnsvänlig och det verkar ju vara på tapeten överallt idag. Hade jag åkt segway hade det varit okey, då hade jag blivit så upptagen med att försöka hålla mig upprätt och kvar på mojängen att jag sluppit se omgivningen 😉 Nedan en karta från satila.se som visar Vandringsled Torrås sträckning. Det finns även en nedkortad version av leden, då kallad Vandringsled Flohult eftersom den vänder tillbaka vid Flohult. Vandringsled Flohult är barnvagnsvänlig och det kunde gott ha räckt med den och att man istället styrt om Vandringsled Torrås ut på Kullanäs. 
 
Nä, det blir inte många tummar upp för vandringsled Torrås om man följer den hela vägen. Men det behöver man inte göra. Det blir nämligen en helt annan visa om man blandar in Vandringsled Kullanäs, i alla fall om man gillar att vandra på stigar i natur. Se karta nedan. Följer man dessutom stigen genom strandskogen första biten, ja då snackar vi.... massor av tummar som pekar  upp i vädret. Detta är den klart finaste sträckningen på hela vandringen, det är ljuvligt vackert.  
 
Jag gillar egentligen inte att klaga för jag vet vilket arbete som oftast ligger bakom en vandringsled och det är inte ovanligt att det handlar om traktens eldsjälar som drivs av ett stort engagemang och som ofta jobbar helt ideellt. Dessa människor är guld värda. I detta fall är det ett gäng som kallar sig för Ledbrytarna (Sätila Sockens Byalag). 
 
På satila.se kunde jag läsa "Ledbrytarna med Rune Davidsson i spetsen gör ett fantastiskt jobb med att skapa vandringsleder runt Sätila".
 
Och all heder till Er för jobbet med lederna. Men jag skulle gärna vilja klämma in en liten synpunkt. Hallåååå, borde inte vi som gillar att vandra och som går den längsta leden få ta del av det vackra partiet längs stranden och runt Kullanäs? Alltså, borde inte den delen ingå i Vandringsled Torrås, kanske som en alternativ vägsträcka? Varför har ni placerat oss som väljer längsta leden på dom tråkiga asfalterade vägarna i början och slutet av leden? Visst, ni har tagit fram kartor som visar hur lederna går, så med hjälp av dem kan man naturligtvis själv välja hur man önskar gå. Men det finns nog många personer som inte skulle beskriva sig själva som en fena på att läsa kartor och kanske inte heller på att läsa information. 
 
Bild ovan: Infotavlan vid starten, strax intill stod den nygamla skutan Isa, bild nedan.
 
Som uppvärmning passade Lasse på att ta ett varv runt Kullanäs på väg ut till vår mötesplats på parkeringsplatsen vid Lygnevi. Det var inte enligt planerna, men det var så det blev. Så nu hade Lasse redan averkat vandringens finaste parti en gång. Men jag kunde hantera avundsjukan. 
 
Där stranden tog "slut" kom vi in på vandringsled Kullanäs, orange märkning. Vi följde leden åt höger. Alla vandringslederna som utgår från Lygnevi är märkta med orange färg.
Röd markeringar på kartan nedan är sträckan vi gick på omärkt stig genom strandskogen, bild ovan. Orange märkning är sträckan vi följde Vandringsled Kullanäs fram till Flohults badstrand.
  
Stigen slingrar sig fram genom skogen längs Lygnerns strand. Nu hade vi kommit en liten bit,  tornet på Sätila kyrka syns över skogen. Bilden nedan tog Lasse.
 
Nu kom vi ut på Kullanäs udde, här finns ett vindskydd med grillplats. Från udden har man utsikt in mot Flohults badstrand. 
 
Bild ovan: En stund i motljus på Flohults badstrand. Här var det fint. 
 
Vi och vandringsleden fortsatte in på en mindre körväg som senare blev till en liten traktorväg med grässträng. Detta är en trevlig sträcka med vy ut över sjön, bilder nedan. Vi gick sedan rundslingan motsols. Det blev lite träligt när vi kom in på grusväg igen och vyn över Lygnern försvann bakom skogens träd. Nu fick vi istället trösta oss med en ganska lång uppförsbacke.  
 
På en trevlig typ traktorstig som lutade uppåt tog vi oss fram till Västergården. Nu fick vi en liten dos av lantbruksmiljö. Bilden nedan tog Lasse. 
 
Men jag måste nog tillstå att jag blev lite besviken här uppe, för det motsvarade inte riktigt mina förväntningar. Var fanns till exempel den grymma utsikten över Lygnern och Sätila, den som fanns i mitt huvud?. Där fanns även en gammel kärrväg, som hade varit trevligare att gå på än gruset. Men men, det va la en trevlig sträcka oavsett, sade Lasse. Och inte f#n vågar man säga emot den jätten. 
 
Det är ett par kortare parti man skall avverka på landsväg, en landsväg som tidvis är ganska trafikerad.
 
Jag tog beklagligt nog inga fler bilder eller filmscener på väg tillbaka ned till Lygnern. Inte ens på kossor. Jag får skylla på motljus och brist på inspiration. 
 
Från Flohults badstrand och vidare höll vi oss denna gång kvar på Vandringsled Torrås, i alla fall förbi Skogshöjd. Där lämnade Lasse mig, han var tillbaka där han startat. 
 
Det är ganska fint vid Backäng, men sedan vek jag av ned på stranden igen. Där är så trevligt och fint att gå. 
 
I kvällssolen kom jag tillbaka. Jag var nöjd med vandringen, det var vi båda. Det blev fint när vi gjorde dom små förändringarna. Kullanäs är en höjdare. Vandringsled Torrås är 11,2 km, jag tror inte att sträckan runt Kullanäs förlänger vandringen med så värst många hundra meter. Men lite längre blir det och mer tidskrävande. 
 
Lasse har senare vandrat runt Kullanäs med tjejen, för att visa henne. Det säger väl lite om hur fin han tyckte den sträckan var. Nedan en karta som visar vart man finner Sätila.
 
 
 
Här kan ni se filmen. Men det blev ganska få filmscener i jämförelse med vad jag brukar ta när jag är ute. Jag var nog rädd att Lasses mentala hälsa skulle sättas ur spel om jag filmade för mycket  
                                                                                                           :)
 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Inger:

Fin badstrand. Varför badade ni inte?🏖🌞

Svar: En bra fråga, har du fler? 🌚🌛
Ronny Frank Sveum

#2 - - Mats:

Tack för ett trevligt vandringstips med en imponerande brygga och fina sandstränder. Idag var det fint väder då jag gick Kullanäsleden.

Svar: Kul att du gillade vandringen, och vädret😊
Ronny Frank Sveum

#3 - - Anne B.:

Kul läsa om ditt intryck av Torråsleden! Den - eller rättare sagt min variant av den - är en av mina "favvisar". Går utmed vattnet ända till Flohult precis som du gjorde & på tillbakavägen på skogsstigar tvärs över Kullanäs. Finns en del andra tweakar också. Torrås tycker jag om för det pastorala landskapets skull. Trista transportsträckor finns det på alla leder: kalhyggen, asfalt ...

Svar: Jo, du rekommenderade ju också att välja att gå runt Kullanäs och vi var också inne på att snedda tillbaka över Kullanäs. Vi hade ju sett en fin stig genom granskogen. Men nu har det tagits ned en hel del träd på östra sidan av Kullanäs, berättade Lasse. Hoppas inte dom avverkar den fina granskogen 🙄
Ronny Frank Sveum

Till top