von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Naturskön och intressant vandringsled i Kärrsjöns kultur och naturområde, Härryda kommun

Vandringar kring Göteborg Bilder, Gothenburg, Göteborg, Härryda, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, adventure, aktivitet, attraction, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink4
Nice and pleasant culture and nature trail, about 8 - 9 km long. Härryda municipality, next to Landvetter Airport east of Gothenburg.
 
I detta vandringstips visar jag upp en fin och intressant natur- & kulturstig (ca: 8 - 9 km), där det finns möjlighet att välja alternativa stigar. Ett par av dem testade jag.  
 
Fram till alldeles nyligen hade jag ingen susning om att det finns en vandringsled intill Flygplatsen och som dessutom bjuder på en riktig vildmarksupplevelse och en uppsjö av intressant kultur från svunna tider. Det var min kamrat och Partilleskogens ansikte Janne Ekman som tipsade mig. Janne är med i en vandringsgrupp på Facebook som skrev om vandringsleden. Området ligger som sagt vägg i vägg med Landvetter flygfält där jag ju har jobbat. Jag körde till och med förbi parkeringsplatsen där min bil fick stå och vänta på mig under tiden jag gjorde själ för brödfödan inne på flygplatsen. Nostaglins vingslag svalkade i sommarvärmen. 
  
Att jag inte hade hört talas om kultur- & naturstigen tidigare kan nog förklaras med att den invigdes så sent som nu i april 2020. Vandringsleden är fortfarande i utvecklingsfasen, det finns mycket kvar att göra och många fler idéer, berättade initiativtagaren Mona Fredh. Mona brinner verkligen för kultur- & naturstigen, men mest brinner Mona för Torpet Kärrsjöstrand vars öde hon ville påverka, bild nedan. Mona berättade vidare: Torpet skulle eldas upp. Swedavia som äger marken hade rivningsföreskrifter för torpet redan 2017. Men det blev förhalat tack vare att vi började lägga oss i och ville annat. Och det var egentligen med torpet som hela projektet med vandringsleden drog igång. 
 
Jag träffade Mona Fredh (Härryda Hembygdsförening) vid sitt kära renoveringsobjekt tillsammans med Bert Andersson (Landvetter Hembygdsförening). 
 
Det var ingen slump att jag träffade på dom här två trevliga och intressanta människorna vid torpet, vi hade bestämt träff och datumet var den 20 augusti. Jag var intresserad av att få veta mer om bakgrunden till kultur- & naturstigen och om det gamla torpet. Jag blev inte besviken, nej jösses, jag översköljdes av berättelser och deras entusiasm. Mona beskriver sig som en idéspruta, jag förstår varför. 
 
Mona berättade att det hela började 2017 när markägaren Ronny Sjöberg tog kontakt med henne i Härryda Hembygdsförening. Ronny tyckte att miljön med dom gamla torpen är unik och har så mycket glömd gammal kulturhistoria att berätta. Swedavia som äger det mesta av marken och dom flesta av torpen underhåller inte torpen som får stå och förfalla. Så Ronny frågade om inte vi i hembygdsföreningen kunde hjälpa till att påverka Swedavia så att vi åtminstone kunde rädda något av torpen. Torpet Kärrsjöstrand hade då stått obebott i ungefär 4 - 5 år och hade börjat förfalla. Så då tog jag kontakt med Swedavia och förklarade hur vi ville rädda den här miljön.
 
Mona berättade vidare att hon kämpade i över 2 år med att bearbeta Swedavia i mejl och samtal för att rädda torpet. Mitt mål var att Swedavia tillät någon att hyra torpet. Men det mynnade ut i att dom enda som fick tillåtelse att hyra torpet var vi i Härryda Hembygdsförening, där flertalet i styrelsen är 80+. Det var inte riktigt vad jag hade hoppats på, men det var så det blev. Jag hade inget val,  jag kunde inte släppa det nu efter så mycket jobb. 
 
Mona klurade på hur dom skulle få folk att upptäcka miljön och torpet. Tillsammans med Bert och  Anne Magnusson (Härryda Hembygdsförening) föddes idén om en vandringsled, en natur- och  kulturstig som leder förbi torpet. Bert och Anne är två duktiga orienterare som har lång erfarenhet av att rita kartor och lägga ut orienteringsbanor. 
 
Med hjälp av gamla kartor från så långt tillbaka i tiden som 1717 tog sig Mona, Anne och Bert ut i skogen på jakt efter spår av gamla stigar, färdvägar som folk använt under många hundra år. Efter massor av arbete fick dom till en högklassig kultur- & naturstig som idag ger oss chansen att gå i våra förfäders spår. Man behöver inte heta Einstein för att förstå vilket jättearbete trion lade ned när dom trampade upp dom här stigarna. 
 
Mona berättade att dom är en vandringsgrupp på fyra eldstjälar som jobbar med lederna och där alla har en viktig uppgift. I Vandringsgruppen ingår förutom Mona, Anne och Bert även Bernt Fridlund från Landvetter Hembygdsförening.
 
Bert var dock mycket noga med att understryka: Dom drivande är Mona och Anne, utan deras engagemang hade det inte blivit någon vandringsled.  
  
Monas hemsnickrade/målade skyltar ger vandringsleden en personlig touch, det gillar jag. 
 
Det röda p:et på kartan visar vart jag parkerade dom 5 gånger jag gick här. Mona berättade att man inte fått någon upplåtelse till parkering, men det finns ytor där man kan parkera längs vägen ned mot Rågdal, se kartan längre ned. 
 
Rävelås, nr 1, kändes som en bra startpunkt. Kartan på informationstavlan tog jag bild på, så att jag kunde använda den här i tipset. NYHET NYHET NYHETden 17 december 2020 skickade mig Anne en helt ny version av kartan där alla blå stigar är inritade, inklusive kroken, som ni ser nere i kartans sydvästra hörn. Ni får mer info om Kroken när jag tagit mig dit ned i inlägget.  
 
 
Jag gick den rödmarkerade "Kulturstigen" motsols, då passerade jag sevärdheterna i rätt nummerordning. 
 
I detta vandringstips har jag samlat ihop bilder och filmscener från 5 vandringar nu i sommar. Jag passade även på att vandra på natten för att se hur det ser ut när man inte ser något. 
 
Kulturstigens röda märkning kan var på stolpar, träd eller plastband. Den samma gäller dom blåmarkerade stigarna. Tyvärr har man problem med en sabotör som ägnar sig åt att plocka ned markeringsband och andra hyss.
 
Runt Rävelås gamla husgrunder finns idag bänkar med bord. Nu var jag kanske inte i direkt akut behov av att behöva vila ännu, men..... för bilden skull. Eken tror man är runt 250 år. Informationstavlorna har Härryda kommun hjälp till med, berättade Mona.   
 
Här i Rävelås fanns 3 gårdar på 100 hektar per gård. Dom revs så sent som i början på nittiotalet. En av gårdarna fanns redan på 1550-talet. Synd att dom inte fick stå kvar.
Bild nedan: Fägatan i Rävelås by.
 
Ruinen efter gården Rävelås 1:1, nr 2 på kartan.  
 
Ovan en mycket bra bild på en liten yta där man kan parkera bilen. Synd att trädet kom ivägen. 
Bild nedan: Fägatan i Rågdal, nr 8 på kartan.  
 
Vid det röda x:et finns möjlighet till stigval. Vill man testa en lite mer äventyrlig stig kan man gå den blåmarkerade Äventyrsstigen. En bit söderut går stigarna ihop igen innan stigen kallad Kärrflötebäcken korsar över området där den träffar på Kulturstigen igen strax söder om nr 16.  Jag återkommer med info och bilder om Äventyrsstigen när jag kommer dit.  
 
Bild ovan: Pilar visar vägen i stigskiljen.
 
NYHET NYHET NYHET 17 december 2020
Härifrån stigskiljet kan man nu mer välja att gå en äventyrligare stig kallad Kroken fram till ruinen efter Katrins hytta. Se kartan nedan och läs mitt inlägg om Kroken här. Riktigt vild och vacker sträckning längs Kroksjöbäcken som bjuder en del offroadkänsla..
 
Det är en hel del arbete med att hålla stigarna öppna och lättvandrade. Mona berättade att Vandringsgruppen ofta är ute och inspekterar lederna. Det behövs rensas sly och gräs, särskilt sommartid. Jag glömde fråga Mona och Bert om dom skottar stigarna på vintern⛄🤣
 
Nu kom jag fram till ruinen efter backstugan Katrins Hytta, nr 11, bild nedan. En mysig plats inne bland höga granar. Granarna fanns nog knappast när Katarina bodde här i slutet av 1800-talet.   
 
Det var så rogivande när jag stod här vid ruinen mitt på natten, klockan hade passerat 02.00. Inte ett ljud hördes, annat än lite vindsus från toppen av granarna. Men för vissa jag känner kan nog platsen upplevas lite annorlunda på natten i bara pannlampans sken och kanske lite svagt månljus. Ha ha, nästa gång mina nära och kära vill ha en skräckfilmskväll skall jag istället föreslå att vi knallar ut hit. I lägereldens sken skall jag berätta om när styggelsen drog in över bygden. 
 
Avstickare till kluvna stenen, en sevärdhet tycker jag. Strax efter man passerat över Kärrflötebäcken (nr 12), kanske 100 meter, så passerar Kulturstigen genom en stenmur till vänster. Följer man istället den gamla traktorstigen upp till höger (man får stenmuren på vänster sida) i cirka 500 meter (håll höger vid stigskilje) så får man en mysig Ronjaskog med stora stenblock på höger sida. Gå in bland granar och stenar så finner ni den kluvna stenen. Kolla här när jag gick dit på natten. 
 
Nu hade jag kommit fram till Sågebacken nr 14 på kartan. Det var en viss röra här. 
  
Mona berättade att hon en dag mött en man på stigen som berättade att han hade blivit tipsad att gå Kulturstigen av en vän. Vännen hade sagt "Vill du gå i urskog, då skall du åka upp till flygplatsen. 
 
Bild ovan: Här korsade jag Kärrflötebäcken, strax söder om nr 16 på kartan. Det betyder att jag nu lovat visa bilder från Äventyrstigen & Kärrflötebäcken. Från X till X. 
 
Bild ovan: Stigen slingrar sig fram på nedsidan bergsbranten. 
 
Äventyrsstigen är inte en stig som funnits tidigare, om jag förstod det hela rätt. Utan den är Bert och Annes bidrag till dem som vill ha det lite besvärligare och mer utmanande. Jag ger Äventyrsstigen en dröse gilla poäng. Var dock förberedd på att det kan vara lite blött här och var.  
 
Bild ovan: Fint parti när man går utmed Kärrflötebäcken. 
 
Ja, då var jag klar med dom lite äventyrliga stigarna. Nu flyttar vi oss vidare upp till Torpet Kärrsjöstrand. 
  
Bild ovan: Torpet Kärrsjöstrand tidigt, tidigt på morgonen. På fönstret satt en informationslapp som Mona tejpat dit. Den tycker jag att ni skall läsa NU, se nedan.
 
Insamlingen har genererat 23.000 hittills och dom pengarna skall vi lägga på att en sotare lagar skorstenen, berättade Mona.   
 
Och det är gjort nu kan jag förtälja, kolla facebookinlägget nedan. Besök Härryda Hembygdsförening facebooksida. Mona kommer säkert skriva när fler vandringsleder blir klara och när den nya kartan lanseras.  
 
 

Mona berättade att efter dom startade upp vandringsleden har Härryda Hembygdsförenings facebooksida ökat från 130 medlemar till närmare 500. Intresset för leden har varit över all förväntan. Vi har haft 350 - 400 som har vandrat Kulturstigen (20 augusti).

Vi har förankrat Kulturstigen bra i Swedavia, Härryda kommun och i Skogsstyrelsen.Till exempel så har 10 - 15 personer från Swedavias friskvårdsgrupp gått delar av leden. Även Härryda kommun ett par gånger och Skogsstyrelsen.

Mona delar upp leden i två delar. Från Rävelås där Kulturstigen startar och fram hit till torpet är kulturdelen. Resten förbi Kärrsjön är bara vacker. 
 
För att slippa gå grusvägen har man dragit Sjöstigen som ett vackrare alternativ, den blå på kartan ovan. Den styrde jag stegen in på nu. 
 
Sjöstigen är också en äventyrsstig som bjuder på lite offroad. Uj va fint det är längs den här stigen.  
 
Bild ovan: Nu var jag inne på Kulturstigen igen. Här ser vi ytterligare en av Monas trevliga skyltar.  
Strax var jag framme vid ett parti som var mycket vattensjukt. Det fanns ingen möjlighet att jag skulle kunna ta mig fram torrskodd. Jag har blivit ungefär lika blöt alla 5 gånger jag gått där.
 
Men idag kan man gå torrskodd över blötområdet för i mitten av september la kommunen ut fina spångar. Nu slipper Vandringsgänget bli blöta om fötterna när vi vandrar Kulturstigen den 27 september. 
 
Sträckan utmed Kärrsjön är så fiiin. Det är en njutning för ögat att gå här.   
 
Mot slutet dyker det upp en grusväg och där är det väl bäst att avsluta vandringstipset. 
 
Tack Mona, Anne, och Bert för att ni tog er tid. Det är härligt att ha lärt känna er. Jag tar av mig kepsen för det arbete ni lägger ned. Det är eldsjälat som ni som gör skillnad. 
 
Och som avslutning. Mona säger att hon går leden ungefär en gång i veckan och hon har nästan aldrig sett något skräp. Skräp längs leden kan leda till klagomål och skapa problem för Mona och gänget. Så skräplöst skall vi tillsammans se till att det fortsätter vara utmed leden, YES. 
 
 
Film från den här vandringen. Vissa scener är lite gryniga, det hänger ihop med att jag filmade på lite udda tidpunkter på dygnet.  
 
Film från den vackra och vilda stigen kallad Kroken, som man kan hänga på Kulturstigen som en extra krok 😎 Här kan ni läsa mitt inlägg om Kroken.
 
Kolla här när jag gick samma sträcka med Vandringsgänget den 27 september 2020. Då fikade vi vid kluvna stenen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ha ha ha ha ha ha, Nej som tur är.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
#1 - - Inger:

Oj, en sån spännande vandringsled. 🍁🌳🦊🐲

Svar: Idag gick vi den med vandringsgänget😃😃😃
Ronny Frank Sveum

#2 - - Janne:

Vilket fint vandringstips Du har gjort här. Jättefina bilder och fantastisk reserarch. Toppen!!!

Svar: Tack Janne😀 och kul vandringen vi fick igår.
Ronny Frank Sveum

#3 - - Marie:

Jätte fint ställe , var där i helgen och var fint även på vintern med snö och is. Var väl upptrampade stigar att följa.

Svar: Tror jag det, ett snölandskap är vackert. Testa avstickaren Kroken när du är där nästa gång, mycket fint.
Ronny Frank Sveum

#4 - - Sanna:

Jag gick kulturstigen igår i strålande sol. Otroligt vackert med omväxlande natur och intressant historia att läsa. Jag fann stigen något igenvuxen här och där, ormbunkar upp till armhålorna, och de röda markeringarna var som sagt glesa, men det var ändå lätt att hitta. Under hela tiden såg jag bara EN annan människa, och det var för det mesta märkvärdigt fritt från trafikljud med tanke på hur nära flygplatsen ligger. Kanske hörde jag fyra plan totalt. Bonus: ”näckens plats”, en bänk mitt i en bäck.

Svar: Jo jag kan tänka mig att värmen gjorde sitt till. Badplatserna duggar inte tätt längs leden😃. Intressant med bänken i bäcken. Det är något nytt Mona funnit på🌞
Ronny Frank Sveum

Till top