von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Underbart vacker vandring på Öckerös västra sida. Öckerö kommun.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Göteborg, Photos, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skärgård, strandpromenad, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
A hike on unmarked paths, max 5 km long (I think). Wonderful nature in Gothenburg's northern archipelago.
 
Ytterligare ett vandringstips från Göteborgs norra skärgård. I detta vandringstips följer jag ingen märkt vandringsled, men det är ändå ganska lätt att följa i mina "fotspår" och det bör ni göra för uj va fint det är😁 Vandringen är nog inte mer än cirka 5 km lång och bjuder inga besvärligheter, möjligtvis viss blöta, om det är blött 😃🎵 Det är samma vandrings"slinga" som jag lurade ut Vandringsgänget på nyligen. Det är bilder och filmscener från flera tillfällen i augusti 2021.
 
Jag Parkerade vid Prästängens Idrottsplats. Där är det gratis att parkera (när detta skrivs). 
 
Kartan ovan visar hur jag gick vandringen. Röda prickar är alternativa stigar. T.ex. om man inte vill gå genom bostadsområdet i början kan man istället följa grusstigen rakt västerut mot Hjälviks badplats. Men jag ville få lite längd på vandringen, därför gick jag via Rördammen och Hummerviken till Badplatsen. Blåa prickar är en blåmarkerad vandringsled. Den börjar och slutar mitt ute i terrängen (idag). Jag vet inget om denna led. 
 
Nedan en lite mer detaljerad karta som visar hur jag gick första biten genom människobyn. Det är bara biten över berget söder om Rördammen som går på vanlig stig, resten går på grusstig och asfalt fram till Hjälviks badplats. 
 
Här hade jag kommit fram till Timmerviken. Kolossalt stora stenblock ligger vid foten av berget på norra sidan av viken.  
 
Det var helt folktomt på Hjälviks badplats när dessa bilder togs cirka 06:45. Bara jag och måsarna höll igång. Någon hade haft bråttom iväg och glömt kvar sin rosa håv på klipporna.
 
Det är mycket fint annordnat för besökare här med flertalet bänkar med bord, grillplatser och mycket annat. På Badkartan.se har badplatsen 4,4 i betyg.
 
Den här vandringen avslutas med en storslagen utsikt uppifrån Stångefjäll, längst till höger i bilden ovan. 
 
Bild ovan: Sista bänken att vila på, sedan väntade ödemarken 😏
 
Före klapperstensfältet (det vita fältet dom röda prickarna passerar över på kartan nedan) föredrar jag vänster stigval. Därför större röda prickar. 
 
Efter klapperstensfältet fortsätter stigen genom en liten dalsänka. Här kan det lätt bli lite fuktigt och lerigt. 
 
När man befinner sig mitt för Alkeviken kan man följa blåa stenar upp i berget, upp till ett toppröse, översta bilden i detta inlägg. Det är den blåa leden jag skrev om tidigare i inlägget. En liten genväg som man kan använda om man är osäker på att finna fram den omarkerade stigen jag följde. 
 
Bild ovan: Så här ser vyn ut om man följer blåa stenar upp till röset. Alkeviken ser ut som en lagun.  
Men blåa stenarna är som sagt en genväg. Vandringstipset fortsätter på en pyttestig som kan vara lite lätt otydlig på några ställen över berget, men ändå inte svår att följa
 
Bild nedan: Vid detta lilla vatten ändrade jag färdriktning så att näsan istället kom att peka österut (gäller inte om näsan är placerad i nacken). Stigen försvinner in i en skogsdunge på höger sida av berget, se filmen. 
 
Bild ovan: Här hade jag lämnat stigen tillfälligt och tagit mig ut på klipporna, röda öglan på kartan. Härlig utsikt mot Källö-knippla, Hyppeln och Rörö. Avstickaren (öglan) är i jämnhöjd med där stigen svänger höger och går söderut över berget mot röset. Stigen är lite otydlig, men ta sikte på röset. Man ser antydan till en stig rakt fram också (öster), den kan ni också följa. Då hamnar ni någon annanstans. 
 
Bild ovan: Stigskiljet vid det något sarjade större röset, orange punkt på kartan. Stigen rakt fram (höger) leder tillbaka ned till badplatsen. Men jag följer stigen till vänster som leder österut. Dom blåa stenarna gör mig sällskap en bit till. 
 
Stigen jag kommer ned till följer jag åt höger, fram till en äng som jag sneddar snett upp över och vidare upp i berget upp till villorna, se filmen. 
 
Till höger om villorna (väster) strax intill tomtgränsen följer jag en tydlig fin stig vidare.   
 
När man ser en bastutunna i trädgården till vänster är det dax att hålla koll till höger efter stigen på bilden ovan. Den leder ut på en öppen hedmark och vidare ut på Stångefjäll. Knalla vidare över bergryggen helt ut till toppen. Där väntar en storslagen utsikt över Hjälvik och Öckerös västra sida. 
 
Enklaste och snabbaste vägen ned från toppen till parkeringsplatsen är som jag markerat. Första biten går man samma som ut till toppen, men sedan viker man efter hand höger över berget. När man kommer ned till ett litet vatten(pöl), så kan man fortsätta på en liten stig vidare ned från berget.  
 
Så där ja, då är det väl bara att åka hit då och försöka följa i mina fotspår, eller improvisera och gå något helt annat. 
 
 
Se filmen.  
 
Kolla när jag gick den här vandringen med Vandringsgänget, här
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
 

#1 - - Inger:

Skärgården är alltid lika sevärd och vacker.

Svar: Så är det😃🎵
Ronny Frank Sveum

Till top