von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Floda - Nääs Sjöpromenad bjöd på lätt och fin vintervandring. Lerums kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Ekskog, Floda, Lerum, Nature reserve, Nääs Ekhagar, Nääs slott, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, cycling path, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, snö, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsförslag, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, västra Götaland Permalink2
Sjöpromenaden is a hikingtrail, about 8.5 km long on asphalt and gravel roads / paths in beautiful scenery
 
Den 8,5 km långa vandringsleden går mestadels på grus och asfaltsvägar. Jag njöt hela vägen runt sjön, trots att grus och asfalt är underlag jag helst försöker undvika, som nog många av er vet vid det här laget. Så hur går nu detta ihop? Svar = snö. Snön gjorde att det blev som att gå på en mjuk stig och vinterlandskap är ju inget man är  bortskämd med här nere. 
 
Klockan hade precis passerat halvtio när jag parkerade på den stora vita tomma parkeringsytan vid Nääs Slöjdseminarium. Här kan man titta på välbevarade kulturbyggnader från 1800-talet. Efter att ha hämtat mig från chocken som parkeringsavgiften gav mig, (47 kronor och 15 ören för 3 timmar och 24 minuter) gav jag mig ut på vandringen, i fel riktning. 3 timmar och 24 minuter, det var så långt jag vred runt Easy Parks parkeringsklocka. Det trodde jag skulle räcka. 
 
Som sagt, jag började med att gå i fel riktning, bild ovan. Jag skulle inte sett den röda byggnaden (slöjd  & byggnadsvård) från den här sidan. Kolla kartbilden nedan. Jag skulle svängt in på gångvägen mot naturreservatet (nr 26), direkt  till vänster om huset (nr 17). Kartbilden är hämtad från Nääs Slotts hemsida. Klicka dig in och läs om allt spännande som finns här. Det är en mycket bra hemsida där kartan över Sjöpromenaden finns att ladda ned/skriva ut. 
 
Ja, ovan ser ni kartan och med en liten text. Jag har kluddat med blått hur Gotaleden går, en finare alternativ start enligt mig. men....lite längre då. 
Detta är samma karta som är uppsatt runt vandringsleden. Blir dock lite fundersam när den här texten säger att vandringsleden är knappt 8 km, men flera andra sidor säger 8,5 och det samma visar skyltningen runt leden. Men men, 500 meter hit eller dit förändrar inget i stort. 
  
På tal om fel riktning. Sjöpromenaden är markerad motsols, med gröna markeringar. Men min hjärna hade bestämt att vi skulle gå medsols och så fick det bli. Jag hade kollat kartan och såg att det skulle bli svårare att gå fel än rätt, jag skulle ju runda en sjö, Sävelången, den västra delen av den, som jag bitvis tror är mer en å än en sjö. 
 
Från dom gula husen (ovan), leder ett preparerat grusspår förbi Nääs Ekhagar och bort till bostadsområdet Hyltorna. Men den här dagen knallade jag fram ett vitt stycke ovanför gruset 😎
 
Bild ovan: just anlänt till en rejäl informationstavla med kartan. 
Om ni förstår vad jag sysslar med på bilden nedan så vet ni vart jag befann mig nu. Det kanske ni hade förstått även om jag inte sysslat😄
 
Bild ovan: Hyltornas badplats, fint rastställe för dem som har med fika.
Bilder nedan: Spindelskogen, en spännande upplevelse som inte är barnförbjuden. Här befinner man sig längst in i västra änden av Sävelången, där man byggt en massa hus = Floda.  
 
Från Floda och österut är promenaden ett stycke lite trälig. Man går "inklämd" mellan järnvägen och buskar och småträd. Tur att löven var borta nu så jag kunde se sjön mellan grenarna. Annars hade det nog känts än mer instängt. Men men, snart blev det finare, t.ex. när jag kom fram till en badplats där bryggorna låg kvar i vattnet och skvalpade.  
 
Promenaden gick vidare längs med sjön, det var så fint och snön knarrade under skorna. 
 
🎶 Röda stugor tåga jag förbi 🎵. Här kan jag absolut tänka mig att bo om jag blir tvingad. 
 
Vid den röda punkten på kartan nedan viker Sjöpromenaden in på långa spångar genom ett kärr och blötområde. 
 
Bilden ovan: snart framme. Slöjdhuset som min bil stod parkerad intill syns strax till höger om mitten. 
Bilden nedan: Nääs Slott ligger vackert uppe på höjden. Jag kan varmt rekommendera en promenad i slottsparken. Varför inte avsluta Sjöpromenaden med en extrasväng genom parken, läs här
Det där röda i bildens förgrund är verktyg för att rensa träd och sly längs med leden över strandängen. 
 
Parkeringstiden gick ut när jag hade knappt 1 km kvar. Jag försökte fylla på mer kosing, men ingen parkeringsplats hittades och jag kom inte ihåg platsnumret. Men det gick bra, ingen från Controlla dök upp. Tur det, annars hade jag kanske använt kamerastativet till annat än att sätta kameran i 🎅🎅🎅
 
Se Filmen från den här promenaden. Min nya mobilkamera gjorde mig sällskap, men.... jag har inte fått till kvalitén ännu. Skall filma i 8K men här känns som att många K saknas.
 
Närmaste hållplats är tågstationen i Floda, se kartan 3 scroll upp. Man kan också kliva av bussen vid Lilla Nääs, som kartan visar.  
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
 

#1 - - Per:

Hej Ronny ! Fint ! Det var den rundan vi gick förra vintern när vi mötte vargen . / Per

Svar: Okey, den här gången var det vargfritt, inte ens några spår i snön 😄
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger :

Fin vandringsled. Vid Nääs slott firade vi några midsommaraftnar när du var liten. Oftast regnade det, så alla fick springa in på logen.🤯🌧

Svar: Jo, kanske finns ett vagt minne där inne någonstans...
Ronny Frank Sveum

Till top