von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Jag överraskade mig själv med en utflykt till Källö-Knippla i Göteborgs härliga norra skärgård.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Gothenburg, Göteborg, Photos, Risveden, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skärgård, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland Permalink2
1,5 km lång promenad knölfull med vackra vyer.  (3 km från Färjan)
A cozy walking trail (gravel) 1.5 km long (3 km from the ferry) Källö-Knippla is located in Gothenburg's northern archipelago
 
Onsdagen den 10 februari 2021 stegade jag iland på ett görkallt och vintrigt Hyppeln. Det var i alla fall vad jag trodde i drygt en halvtimma. Men jag hade klivit av färjan några minuter för tidigt och istället hamnat på Källö-Knippla. Det vill jag skylla på att jag på grund av kylan valde att sitta inne i färjans passagerarutrymme och skyndade sedan ut vid första stopp. Till mitt försvar kan även nämnas att jag inte tidigare besökt varken Hyppeln eller Källö-Knippla. 
 
Mobilen hade jag utrustat med en kartbild över Hyppeln och vandringsleden runt ön, som var mitt mål för dagen. Så jag förväntade mig att det skulle se ut på ett visst sätt när jag stegade iland på ön. Men det såg ut på ett helt annat sätt, kartan stämde inte för 5 öre. Jag funderade på om färjeläget kanske inte är där kartan visar. Jag började i alla fall att knalla i riktning nordväst och kom strax fram till en Coop affär. Jag rundade huset och skulle börja gå rakt västerut in över ön när jag till min förvåning upptäckte att där var det vatten. Och hjärnan hade mycket svårt att ta in varför det rakt västerut låg en stor ö med massa hus på. Väster om Hyppeln finns nämligen ingen ö.  
 
Intill mig stod flertalet personer som höll på att sortera sitt skräp vid en återvinningscentral. Men jag kände inte att jag behövde fråga dem om något, jag är ju en gammel orienterare och kan själv. 
 
Jag gick sakta norrut utmed hamnen på östra sidan av ön. Bakom denna röda byggnad (bild ovan) fick jag syn på en liten träpil som gav en första vägledningen. På pilen stod det "Slingan 700 meter". Det var ju bra men det klarnade inte precis i skallen för enligt kartan skall vandringsleden gå förbi färjeläget Jag fortsatte i alla fall i den riktning träpilen pekade. Fler pilar kom att visa vägen, bild nedan. 
 
Och så ha ha, här hade precis verkligheten kommit ifatt mig = att jag befann mig på fel ö. Det kom som en smärre "chock", men jag blev på nytt optimist när jag såg att jag nu skulle följa Slingan genom naturområdet i norra delen av ön. Den gula punkten jag pekar på (bilden) är startpunkten för Slingan och där befann jag mig nu = röd punkt nedan. 
 
Slingan är 1,5 km och precis som vandringsleden på Hyppeln handlar detta om en preparerad grusstig. Jag är ju ingen som ropar "hurra hurra, nu skall jag få gå på en grusstig". Jag får inte samma vildmarkskänsla och naturupplevelse av att gå på en grusstig. Grus är stumt att gå på också.
 
Men jag hade planerat detta besök mycket noga och passade på nu när det låg snö (fast jag hamnade på fel ö). För när skog och mark är täckt av snö så finns inget bättre att gå på än grusstigar. Dom är ofta vältrampade och med ett snötäcke blir ju även en grusstig mjuk att gå på 😎
 
Att man valt att grusa Slingan här på Källö-Knippla är inte konstigt, det är snarare mycket förståligt. Jag vet inte hur man tog sig fram före Slingan anlades, om det fanns stigar eller om man fick knata över klippor och berg. Det är inget stort naturområde Knipplaborna har att röra sig på, så det är naturligtvis mycket uppskattat när man skapat förutsättning för dom flesta att kunna nyttja naturen. 
 
Vilken fin utsiktsplats, här har man en mäktig panoramautsikt över skärgården och in över land. Rakt västerut såg jag Hyppeln, där jag inte var. 
 
Från Slingans startpunkt är det inte många meter till "Utsikten" (kort avstickare). Det tar bara någon minut. Men jag kan inte påstå att jag njöt av tiden på toppen. - 8 grader och en nordlig vind gjorde att jag höll på att förfrysa fingrarna när jag fotade och filmade. 
 
Strax nedanför utsikten bjöds jag in till Knipplabornas alldeles egna julmarknad. "Välkommen in" stod det. Oj oj oj oj va mycket fint det fanns kvar här, som t.ex. en grön hulk 🤠😎🌞🥇🥳
 
Bild ovan: Det är fint här vid badplats Röddevika. 
 
Strax därefter styrde jag stegen mot Saramor källa. Jag följde ett par fotspår i den riktning pilar visade. Vad var då Saramor källa för något? Tja, något svar på den frågan fick jag inte här och då. Spåret upphörde tvärt där repet tog slut och jag kände inte för att pulsa vidare i snön mot något okänt. Jag hade ju inte läst på något om Källö-Knippla. Det är nackdelen med att kliva iland på fel ö. Nu i efterhand har jag läst att Saramor källa är en vattentäkt, som tidigare möjligtvis var en offerkälla, nr 1 på kartan nedan.
 
Första året någon bodde på Källö-Knippla var 1778, då ett par flyttade hit från Hyppeln. Kanske klev dom också iland på fel ö. Idag är invånarantalet cirka 300. Källö-Knippla ligger i Öckerö kommun.   
 
Bild ovan: Rastplats Dyhola, en av många platser där man kan sitta och njuta av vackra vyer. 
 
Slingan är ett mycket imponerande.. öh, bygge. Jag undrade vilka det är som byggt dom rejäla rast- och grillplatserna, trapporna + alla bänkar som är strategiskt utplacerade längs stigen. Jag var alldeles för nyfiken för att kunna lämna den frågan obesvarad, så jag mejlade Knippla Ö-råd och fick ett raskt svar från Tomas Hafstrand:
"Ralf Magnusson heter mannen som hade idén till slingan och som genomför detta projekt med hjälp av ideellt arbete av lokala förmågor samt entreprenörer.
Finansieringen sker med hjälp av EU-bidrag, lokala insamlingar bland Knipplas invånare samt företagsbidrag.
Underhållet sköts även det i egen regi med ideella krafter."
 
Tack för svar Tomas. 
 
Det finns små gröna partier på öa också, som gav mig visst lä. 
Bild nedan: Pil visade vägen vidare mot en grillplats och ett gym intill badplatsen och fotbollsplanen där Knippla IK spelar sina hemmamatcher. 
 
Bild ovan: Grillplatsen är fint placerad vid vattnet.
 
Framme vid Badplats Tranbärsviken. Här fick jag gå upp till husen för att komma vidare. Nu gällde bilväg fram till färjan. 
 
Den sista biten fick jag ta längre kliv och oftare för att hinna med färjan. Jag var inte sugen på att vänta nästan 1 timma på nästa. Men jag kom fram i tid och klev ombord mycket nöjd med mitt oplanerade besök på Källö-Knippla. 
 
Hur långt promenerade jag, totalt? Tja, från färjan fram och tillbaka till Slingan är det ca: 1500 meter. Så kan man sin pluttifikationstabell får man fram att total längd är ca: 3 km. 
 
Att ta sig ut till Källö-Knippla är lätt, man hoppar på en gratisfärja från Burö färjeläge. Klicka in på Reseplaneraren
 
 
 Film från min promenad på Källö-Knippla. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Karina:

Hej Ronny
Vilken rolig historia och så blev ditt oplanerade uppehåll på Knällö-Knippla en spännande upplevelse med fina vyer.
Bra att du kom i tid till färjan. Jag antar att den inte åker flera gånger om dagen.
Du får säkert tillfälle att vandra på ön Hyppeln en annan gång.
Hälsningar
Karina

Svar: Tack Karina!
Det var cirka 1 timma mellan färjorna, det kan vara lång tid i kyla och blåst 🙃. Kan vara bra för läsarna att veta det, så jag uppdaterade inlägget efter din kommentar.

Snart flyttar ni 🤓🌞🥳👍
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Ser ut som en fin promenad. På hyppeln har jag varit många gånger, men aldrig lyckats gå iland på Källö-Knippla. 🤠🌞

Svar: Nä, men du hade ju Ingemar som ledsagare 🤓🇧🇻🙃
Ronny Frank Sveum

Till top