von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Trolldalen - Vättlefjäll sydost, Göteborg. På "egna" stigar i vargens spår 🐾🐾

Vandringar kring Göteborg Bilder, Gothenburg, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland Permalink1
Mycket fin vandring på cirka 9 - 10 km, lite beroende på hur man väljer att gå på slutet och att man kan lita på en gps (som inte är ens egen) 🙃
 
Lovely hike in beautiful nature in northeast Gothenburg. Length maybe 10 kilometers. I do not follow a marked hiking trail.
 
9 februari 2021
Det här vandringstipset utgår från parkeringsplatsen vid startplatsen för vandringsled Röda löven, som jag gjorde ett promenadtips om i december. Men den här gången vandrar jag västerut genom terrängen i riktning mot typ Rannebergen. Jag följde ingen märkt vandringsled utan här får ni vara uppmärksamma och hänga med på kartan. 
 
Kartan ovan visar hur man kör Kroksjövägen upp till parkeingsplatsen. Men OBS, det är ingen stor parkeringsplats. Det får kanske plats typ 8 bilar om man ställer sig tätt. 
 
Från parkeringsplatsen knatade jag vidare norrut på bilvägen, fram till en vändplats. Dit är det ett par hundra meter. Där vek jag vänster in på en liten stig som jag följde genom terrängen bort till en större stig, se kartan nedan. Håll lätt höger i början på stigen. Kartan visar hela vandringen och vart bilderna är tagna. 
 
Bild 1: Stigen är liten men ändå rätt tydlig.
 
Men när jag gick den här vandringen hade det snöat ganska mycket dygnet före så jag hade djupa  funderade på om någon pulsat fram genom snön och spårat för mig. Det var det tyvärr ingen som hade gjort, så jag valde att gå omvägen förbi gården Kroksjölund. Istället använder jag mig av bilder tagna en vecka tidigare då det låg klart mindre snö i terrängen och på den här stigen. Men den dagen gick jag sedan helt annorlunda. 
 
Bild 2 & 3: Jag passerade över två mossar, där det kan vara lite blött. Men nu var marken frusen och stenhård. 
 
När jag kom fram till den större stigen tog jag vänster och följde den söderut. Missar ni den större stigen kan ni nog räkna in en bula i skallen, för då har ni troligtvis gått rakt in i en tallstam 🤕
 
Från och med nu är bilderna från rätt dag, som för övrigt var en härlig vinterdag med friska minus 16 grader när jag gav mig iväg. 
 
Bild 4: Det var inga skospår i snön så jag fick spåra själv. Men jag hade haft hjälp av tasspår som visade vart stigen gick. Dom hade jag följt nästan helt uppifrån Gården Kroksjölund. Det ena spåret hade gjorts av stora tassar, det andra spåret av mindre tassar = en stor hund och en liten hund. Men det hade började klia lite i hjärnan. Hundarna hade gått väldigt långt utan husse och matte. Så jag började fundera på om det stora spåret kunde komma från en varg. En varg kan ju gå väldigt långa stäckor och oftast utan en människa vid sin sida.   
 
Bild 5: Efter några hundra meter kom jag upp på en liten punkthöjd där stigen delar sig. Jag fortsatte stigen "rakt" fram men något till höger, så att jag fick den tredelade stammen till vänster om mig. Den här stigen följde jag söderut genom området ned till det lilla skogstjärnet Horssöcket. Det var många herrans årsedan jag gick på den här stigen, så det hade varit himla käckt om någon spårat vart stigen gick. Men tasspåren fortsatte i alla fall göra mig sällskap vidare ned till Horssöcket, bild 6.
   
Bild 7: Det var fint här vid det snöklädda tjärnet. 
 
Där tjärnen övergår i mosse svängde jag höger in på en liten stig som jag följde "rakt" västerut. Den här stäckan är lite lätt kuperad och kanske något krävande. Det var den i alla fall nu med all snö. Som tur var fortsatte tasspåren samma väg, annars hade jag nog varit chanslös att följa stigen i den "djupa" snön.  
 
Nu hade jag blivit ganska säker på att det större spåret var från en varg och ett dygn senare blev jag helt säker när jag kunde läsa i Expressen att någon tagit en bild på en varg i ett radhusområde strax intill där jag gick, läs här.
 
Mina vänner Per och Marie i Vandringsgänget fick ett spännande möte med en varg knappt en vecka senare och bara någon mil österut vid Nääs slott. Det bör röra sig om samma varg.
 
Bild ovan: Per "Pärlan" Nilsson. 
 
Bild 8: Det är några branta partier där det går upp och ned. Isen gjorde det extra spännande. 
 
Bild 9: När jag stötte på Bohusleden följde jag den i typ 15 - 20 meter (se orange märkning på kartan). Men där den svänger vänster fortsatte jag stigen rakt norrut upp genom en fin dal. Nu var vargspårandet över, här hade istället flera personer gått före mig. En bra bit upp i dalen får man hålla koll efter en stig till vänster över bäcken. Missar man den och går för lång kommer man upp till St. Drisstjärnen. Då får man istället hålla koll efter en stig till vänster vid södra änden av tjärnen.  
 
Bild 10: Vintrig vy från södra änden av Lilla Mölnesjön.
 
Strax kom jag att följa ett vitmarkerat spår utmed sjön förbi Vandringsgängets fikaplats och någon kilometer norrut. Man går fortsatt på mjuka sköna skogsstigar. 
 
Bild 11: Det var riktigt vintrigt här i skogen. 
 
Bild 12: Lilla Stentjärnen syns mellan träden. 
 
Bild 13 : Ute på Orremossens öppna ytor övergick markeringen till stenvardar. 
 
Bild 14: På toppen har kamrat Lasse bidragit med ett stenbygge för att hjälpa till på traven. Lasse hade byggt ett par till inne i skogen för att visa att man är på rätt stig. 
 
Bild 15: Vet i f😈n om jag lyckats hålla mig kvar på stigen om jag inte haft ett par skospår i snön att följa. Jag njöt i det sagolika vinterlandskap jag hade runtomkring mig. 
 
Bild 16: Här hade jag kommit ned till Stentjärna, som jag lyckats censurera bort. Till höger om mig ser man i alla fall lite av grillplatsen. Direkt efter spången/spängerna svängde jag in på en stig till höger i riktning mot gården Kroksjölund. 
 
Bild 17 & 18:  Det var lugnt och stilla, jag såg inga vågor ute på Långevatten.
 
Bild 19: Härligt varierande natur. Stigen leder fram till Kroksjölund = man behöver inte tänka så mycket. Nu var marken dessutom frusen, så jag behövde inte lägga någon tankeverksamhet på om jag skulle välja vattentäta skor. Annars finns det några partier som kan vara lite luriga, till exempel där man korsar en mosse och bäck.  
 
Bild 20: Gården Kroksjölund tog jag tydligen ingen bild på. Men från gården är det bara att knata grusvägen till man är framme = parkeringsplatsen. Det var fint längs vägen med alla snö, men annars.... grus 🙃
 
Det finns ett bra alternativ om man vill slippa grusvägen. Strax före man kommer fram till Kroksjölund, när man ser första huset mellan träden. Där kan man välja att följa en stig söderut och sedan avsluta på samma stig som man startade, alltså stigen som leder ut till Kroksjövägen. I detta vandringstips föklarar jag mer och visar upp många flera härliga stigar i samma område och västerut. 
 
Film från detta vandringstips.  
 
Kartan i detta vandringstips är ett urklipp från en megastor karta över hela området från Angered upp till Älvängen. Kartan är utgiven av OK Alehof och dom har även tagit fram en fin vandringskarta över Vättlefjäll. Läs mer här för info och kontaktuppgifter på deras sida. 
 
Det går ingen buss i närheten av startplatsen. Bäst är att åka till Rannebergen och sedan följa Bohusleden från Mölnesjön in till min "slinga".
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Inger:

Ser ut som en härlig vandring i vackert vinterväder🦊🌞🌲

Svar: Ja, fint och kallt. Va det inte så Sussane beskrev upplevelsen örer till Laerdal 🙃
Ronny Frank Sveum

Till top