von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Det är i min barndom fröet till youtubekanalen & bloggen såddes. Jajamensan!

2. Vem är jag som driver bloggen och varför är jag den jag är? Bilder, Göteborg, Västra Frölunda, aktivitet, frilufsa, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, promenad, promenadguide, promenera, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringstips Permalink4
Det är nu 9 år sedan jag startade bloggen, eller rättare sagt Youtubekanalen. Bloggen startade jag strax efter, i februari 2012. Från början mest för att komplettera youtubekanalen. Men ganska fort blev bloggen huvudsidan, där fick jag plats med mer information och googlekartan är ju himla käck🤗
 
Jag tänkte först kalla bloggen/youtubekanalen för Göteborgarns Vandringstips. Men Göteborgarns kändes inte särskilt unikt, det kunde ju tänkas att fler hade samma tanke och att det skulle bli problem med domännamnet. Så istället föll valet på det lite knäppare namnet von Frank-Einstein, som jag använt mig av i plojfilmer tidigare. Frank är ju mitt andranamn och Einstein, tja..... fundera på det ni.
 
När jag lade ut första filmen visste jag inte ens att det fanns en bublik för den här typ av filmer. Nä f😈n, inte kunde jag drömma om att ni skulle visa filmerna så stort intresse. Jag menar, hur intressant kunde det vara att titta på mig och far när vi var ute och promenerade i skog och mark? Men det var det tydligen och det är ju jättekul att kunna sprida inspiration 😍 
Far är dock inte längre i fysiskt skick att kunna gå med mig på vandring, det är trist men sådan är livets gång. Nu mer gäller enklare aktiviteter för far. 
 
Far är född i Norge, ni vet landet där alla går på tur. Trots en fattig barndom hade han nära till naturen, den fanns alltid runt hörnet. Jag är glad att fars stora naturintresse smittade av sig på mig. Kanske även mor blev smittad, vet inte hur mor connectade med naturen före hon träffade far. Vi var i alla fall mycket ute i naturen när jag var barn och vi bilsemestrade i många av Europas länder på somrarna. Jag är far och mor evigt tacksam för allt det jag fick uppleva som barn, där föddes mitt stora naturintresse.
 
Bild ovan: Jag och far med snöklädda alptoppar i bakgrunden. Lusekofte var standard. 
Bild nedan: Mor slappar vid foten av Matterhorn (4478 möh), i bakgrunden syns jag lira fotboll. Jag var klart bäst i stan på fotboll, när alla andra var på landet. Jag var helt obegåvad, utrustad med noll bollsinne. 
 
Bild ovan: Här står farsan vid sin första bil ihop med syrran och hennes man. Då var jag inte född, nä inte ens påtänkt. Far hade ännu inte flyttat till Sverige och Göteborg där han träffade mor. Men kolla in den lille i föstret nedan, jag hade gjort entré. 
 
På vår första Europaresa 1965 var jag fortfarande lite för kort för att komma med på bilderna mor tog. Nedan spanade jag och mor ut över en liten landsby i Jugoslavien. 
 
På väg upp till Gaustatoppen (1883 möh) fick far ha mig på sina axlar. Det var en stenig klättring. 35 år senare kunde jag gå upp själv. Bild nedan: Mor slappar på toppen. Storstorslagna och svårslagna vyer. 
 
Bild ovan: Här kör vi en spännande anläggningsväg över till Eikesdal för att kolla in Mardalsfossen året före den lades i rör och torrlades. Har för mig att året var 1970.
 
Kolla när jag och far kör samma sträcka 2010, alltså cirka 40 år senare. Nu hade vägen fått namnet Aursjövägen och den var något breddad och med fegräcken för att bilar inte skall gena ned. 
 
Mardalsfossen var ett mycket mäktigt vattenfall, bland dom högre i världen. Efter stora protester släpps nu mer vattnet på under sommaren, typ i 2 månader. Kolla in filmen ovan när jag och far besökte Mardalsfossen 2010. 
 
Bild ovan: Fiske i Saltströmmen 1975, världens starkaste tidvattenström. Saltströmmen finner man cirka 3 mil söder om Bodö i Nordnorge. Fisken högg nästan före man kastat i. 
 
Vandringen till Helags 1994 var fin, en av få vi gjort i dom svenska fjällen. 
 
Annars var det Norge som gällde. Helt fram till 2010 besökte vi Norge vareviga sommar. Sedan fick vi nog av alla vägavgifter och började istället utforska Sverige. Sverige är vackert, det finns så mycket att uppleva mellan Ystad och Treriksröset.
 
Kolla Göteborgarn nedan. Där satt jag på hållplats Lilla bommen. Jag gissar att året är 1966 eller 1967. Jag kan inte utläsa om det är vänstertrafik. 
 
Några år tidigare stod far och kikade ut från Rambergets topp. Bilden nedan tog jag 2014 och den visar ungefär samma vy. Finn 1000 fel. 
 
Bilden ovan uppifrån Ramberget tog far 1997. Det är inte mycket av det vi ser på bilden som finns kvar idag. Bilden nedan tog jag 2014 och den visar i stort samma område. 
 
Så där ja, nu har ni fått en liten tillbakablick på mitt liv. Jag har ärvt mitt intresse för film och natur av far, så är det. Så vägen till att bli en vandringsinspiratör var nog utstakad redan från det att jag föddes. Inte så konstigt då att jag driver den här bloggen och en youtubekanal med inriktning på att inspirera Er att ta klivet ut i naturen. 
 
Den här filmen visar samma resa och kommer till samma slutsats. 
 
Hej då och trevlig helg.
 

#1 - - Karina:

Hej Ronny!
Tack för din inblick i din barndomstid. Det är ett trevligt minne.
Jag är så tacksam för alla dina inlägg på bloggen som inspirerar.
Hälsningar
Karina

Svar: Tack själv Karina, kul. Snart får vi träffas igen och resten av vandringsgänget 😎🤠
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Oj, så många fina minnen som dök upp med dessa fantastiska tillbakablickar. 🌄🏞🌞

Svar: Ja det var tider det 🤠🌞
Ronny Frank Sveum

#3 - - Wenche:

Jajamensan, dette var supert :):)

Svar: 🌞🤠 Tack!!
Ronny Frank Sveum

#4 - - Hans Hansson:

Hej Ronny Frank. Jag har sett några av dina fint fotade och trevliga videor tidigare, där du pratar med din alldeles speciella göttebossdialekt. Nu hittade jag videon från Fjärås Bräcka till Borgudden. Kul att du gick förbi torpet Sjövik, där min morfar föddes 1887 och min mor föddes 1913. Sjövik löd förr under Dals säteri, så torparen måste göra visst antal dagsverken på Dal. Morfar var snickare på järnvägen, så han bytte ut dagsverken ibland. Morfar pratade ofta om Borgudden. Han hade arbetat på "såget" där när han bara var 7-8 år. Jag vet att det var ett sågverk där samt en gammal borg. Jag har tänkt att gå dit ut, men det har aldrig blivit av. Vägen där du vandrade är också känd för en jättebok vid "Ljusa lyckan", massor av liljekonvalj och där fanns/finns en hägerkoloni. Och på bräckan finns det blåklockor, som är skyddade. Nu är jag 80 år, har dålig balans och yrsel, så det blir nog aldrig av. Därför var det intressant att följa dig i videon på din promenad. Kul att du hade läst mina inlägg på Facebook. Jag bor i Mölndal och är med i några olika Facebookgrupper. Du är så hängiven att visa vår vackra natur, så jag misstänker att du blivit vaccinerad med en tagg från en vacker rosenbuske. Ha det så gott!

Svar: Tack Hans, och kul att höra från dig. Jag har lagt in en del av din kommentar i vandringstipset vid torpet, kopplat till din facebook länk. Hoppas det är ok. Ha det bra.
Ronny Frank Sveum

Till top