von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

ūüéĶ Ingen som vet ūüéĶ ingen som vet. Eller ?

Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info Bad, Bilder, Bohuslän, Orust, aktivitet, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur Permalink3
Jag har en fråga till Er läsare och hoppas att någon kanske har ett svar.
 
I juli 2019 bjöd Danne och Katarina med mig på en vandring i Mollösund. Vi gick från badplatsen och följde röd märkning över berg och klippor fram till vindsnurran, se kartan nedan. Jag har markerat på ett ungefär hur den går. En härlig och lite krävande vandring kryddad med underbara vyer. Jag har försökt att finna information om vandringsleden. Jag har varit i kontakt med kommunen och en lokal förening, men ingen visste något. 
 
Markeringen startade här vid badplatsen. Sedan var det mycket klättrande upp och ned i bergen innan vi var framme vid vindsnurran. Det är en fördel om berget är torrt för bitvis är det brant. 
 
Lite balansgång över en vik drygt halvvägs komna till vindsnurran. Jag Funderar på hur högt vattnet kan bli här, befinner sig alltid stenarna över vattenytan?? 
Bitvis kommer armarna till användning för att ta sig upp (eller ned).  
 
Bild ovan: Detta var ungefär vyn vi hade från fikaplatsen, bild nedan. 
 
Så var vi strax framme vid vindsnurran. Vandringsleden går sedan vidare till vänster ned mot havet igen. Men vindsnurran verkade vara en knutpunkt, här hade några bilar parkerat.  
 
I somras (2020) gick vi resterande delen av leden, då tog jag inga bilder. Men det är en jättefin vandringsled. Jag funderar bara på vem som underhåller den, alltså ser till att hålla markeringarna i bra skick. 
 
Före jag gör ett riktigt vandringstips där jag även filmar vill jag veta mer om leden och att den har en framtid. För utan markeringar att följa så blir det tämligen besvärligt för den som inte är inföding och känner till terrängen bra. 
 
Vi följde vindsnurrevägen och sedan genom bostadsområden ned mot småbåtshamnen. Där kom vi in på en kulturpromenad som gick över berget längs södra sidan av halvön. Efter att vi fått en dos av fina gamla hus var vi åter tillbaka vid bryggan och Danne och Katarinas båt. 
 
Bild ovan: Usch, tänk att behöva vakna upp varje dag med denna utsikt. 
Bild nedan: Här åt vi en glass innan vi båtade tillbaka till Lyr. 
 
Vi fick en görtrevlig dag, men vem i allsin dar är det som markerat vandringsleden??????????? 
 
N√•gon som vet ūüéĶ n√•gon som vet ūüéĶ
 

#1 - - Therése:

Jag har också varit vid vindsnurran... men jag gick bara från vägen och in. Men som du säger. fin led den som är markerad. Mycket osäkert om det är någon som underhåller leden. Jag har frågat efter vandringstips i flera Orust-facebook-grupper, och ingen har nämnt denna led/stig. Faktiskt har bara de tipsat om "kända" leder.. eller såna som jag redan gått eller läst mig till på något sätt. Jag uppskattade faktiskt platsen nedanför vindsnurran extra mycket på grund av att den INTE kändes så välbesökt. Ibland är det skönt att ha några såna platser kvar.

#2 - - Therése:

Jag kommer därför INTE att skriva om den när jag är där. Det finns några bilder i min blogg därifrån, men då uteslöt jag bilder där vindsnurran syntes för att inte skrika ut exakt var det var... :)

Svar: Jag lyckades trolla bort din första del av kommentaren. Men leden verkar ändå underhållas, när jag gick där med Danne och Katarina såg vi nya markeringar. Då gick vi resten av rundan (ej med i mitt inlägg, väntar på att förhoppningsvis få svar på vem som ligger bakom leden. Har hört både med kommunen och lokal förening). Om du är intresserad kan jag skicka över hur den norra delen går. Det finns markeringar att följa, men man får ha ögonen med sig. Mycket upp och ned i bergen, lite krävande, men jättefint.
Ronny Frank Sveum

#3 - - Therese:

Om du vill skicka det blir jag superglad! TACK! övriga turer du skrivit om från Orust har jag nog hunnit testa. Hoppas kunna återgälda detta framöver!!

Svar: Jepp, jag skickar √∂ver i morgon ūüėÄ Jag kommer att g√• Boxviks kile / Vargklyftan vid tillf√§lle. men f√∂rst f√•r inf√∂dingarna fr√•n Lyr g√• d√§r. Jag f√•r begr√§nsa dom "l√•nga" k√∂rningarna i √•r. Covid-19 t√§r p√• ekonomin ūü§ĒūüôÉ
Ronny Frank Sveum

Till top