von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Stora-rösleden i Nösund med Danne & Katarina

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Gravrösen, Photos, Ronny Sveum, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, fornminnen, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, promenad, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland Permalink3
Bild ovan: Utsikt från Trappberget över Nösund. 
 
3 januari 2021
Danne & Katarina bjöd in mig till att följa med på Stora-rösleden som dom själva till stora delar inte hade gått. Men det blev så märkligt, vi fick bara gått delar av leden, klockan hade allt för bråttom. Vi startade 10:30 och efter lite kringelikrok vandring över berg och genom skog var klockan plötsligt 14:45 och vi fick lite bråttom. Men OJ vilken fin vandring vi fick👍 
 
 
Vi startade vid Lyresten, det passade oss bäst. Sedan gick vi som jag markerat med rött fram mot leden. Men en röd pil och rödblå markeringar fick oss att svänga av upp i berget tidigare. Strax kom vi upp till ett rös som jag tror är Brattebräcka rös. Vi hade enbart kartan ovan i mobilen så det var svårt att se detaljer. Så där och då var vi inte säkra på något. Men i efterhand med hjälp av en satelikarta har jag sett på ett ungefär hur vi gick upp till Nösunds rös, som jag tror är det samma som Stora Rös. I informationen om Stora-rösleden (se nedan) skrivs det bara om röd markering, så... finns det en röd led och en blå, eller? Och är leden Brattebräcka rös - Stora rös inte officiell ännu? Så många frågor, så få svar att finna. 
 
Härlig vandring över ljungklätt berg och genom tallskog ledde fram till Stora Rös, dit vi hade kommit fram på bilden nedan. Stora Rös är Nösunds högst belägna punkt, 105 meter över havet. Röset härstammar från bronsåldern 1500 -500 f.Kr. Danne är också berikad med denna breda kunskap nu mer. 
 
Bild ovan: Den ena av två små söta tjärnar vi gick förbi. Det är en knixig vandring, det bär upp och det bär ned. Ibland var det lite halt nedför berget, då gällde det att ha tungan rätt i käften.   
 
Ett vackert, vilt och stenigt parti i dalen mellan nr 9 och 16. Här kom en röd led som inte finns med på Stora-rösledenkartan att ställa till lite huvudbry, men...., det lämnar vi därhän. 
 
Bilder uppifrån Kvarnberget. Avstickaren från nr 15. Skräp från den gamla kvarnen låg kvar här, man har inte städat 😁
 
Och så var det dax att bestiga Trappberget och få dagens bästa utsikt, avstickare vid nr 18. Här uppe blåste det isvindar. Det var ju inte så bra eftersom vi tänkt fika här. Och solen hade gömt sig bakom ett gigantiskt molntäcke, det höjde inte direkt temperaturen. 
 
Klockan hade sprungit iväg lite för fort, så vi bestämde oss för att släppa Stora-rösleden och gena "hemmåt". Vi följde därför röd/blå markeringar ned mot villorna (leden syns inte på kartan). På väg ned fann vi vår fikaplats i lä bakom ett berg. Men inte skall ni kika på oss när vi glufsar (men gott var det), så vi flyttar oss ned till vattnet vid Siggelanda. Är man badsugen så finns fina platser längs vattnet. 
 
Vi "följer" den omarkerade Brattebräcka-leden tillbaka mot lyresten. Visst, det finns några vägvisningsskyltar som pekar vart vandringsleden tar vägen, men i stort får man gå på känsla. 
 
Det var ganska halt på klipporna så vi valde bitvis att ta fegvägen längs den dyiga stranden. Tur att man hade bra skor. Vi fortsatte att följa stranden istället för vandringsleden, det går när det är lågvatten. 
 
Lite lätt klättring sedan väntade torra grusvägar resten av vägen fram till Lyresten. Med knappt en halvtimmas marginal till kolmörker var vi framme, alltså tillbaka i Lyresten.  
 
Tack Danne & Katarina för en jättefin och intressant vandring, och för maten.
 
Jag filmade inget denna gång. 
 
Här finner ni kartan + beskrivning hur man skall gå. Kul om man kunde få veta mer om lederna som inte var med på kartan. 
 
Här kan ni läsa mitt inlägg om friluftsmänniskorna Danne & Katarina och i slutet av inlägget visar jag några bilder + en kort film från när vi gick Brattebräcka-leden. Samma fina strandpromenad fast på sommaren.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan:

Denna vandringen kommer varken jag eller Katarina glömma i första taget. Vi får göra om denna vandringen när ljuset varar lite längre till Våren.
Härliga bilder och rolig beskrivning av leden och tack för sällskapet o bullarna Ronny .

Danne o Katarina

Svar: 👍 🌞 Vi höres, sköt om er. Jag återkommer om den där platsen mellan Varnhem och Skövde 🤠
Ronny Frank Sveum

#2 - - Inger:

Fin vandringstur på Orust.🏘🌛

Svar: Yes 🌚⛈️🌧️
Ronny Frank Sveum

#3 - - Therése:

Tänk att du ALLTID ska hinna före mig ÖVERALLT! :) Brattebräckaleden och Stora Rösleden gick jag i lördags.. inte exakt hela utan lite huller om buller :) Kallt än.. även att det är april!!

Svar: Det stämmer inte riktigt, kanske före du flyttade till Bästkusten. Men jag skall garanterat hinna före dig till flugtrumpeterna i Änggårdsbergen, hm... om jag hittar till dom 🤠🙃Det var Danne och Katarina från Lyr som hade LITE info om Stora Rösleden. Vi fick också gå lite huller om buller allt eftersom vi följde märkningen. Det var en attans trevlig led.
Ja, våren kom av sig lite. Kan tyvärr vara mitt fel. Jag skall ut med Vandringsgänget den 25 april, vi skall till ett fint blåsippeställen, så det skulle la vara käckt om blåsipporna kunde lugna sig något fram till dess = hoppas på vinterkyla någon vecka till. Kanske har han där uppe......😃
Ronny Frank Sveum

Till top