von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringsleder i Lexbybergen. Röda spåret ca. 3 km. Partille kommun.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Göteborg, Nature reserve, Partille, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland Permalink2
I detta vandringstips följer jag det röda spåret, ca: 3 km långt. Men inte från den officiella startpunkten (se röd punkt på kartorna nedan). Förr kunde man parkera där, men nu mer är parkeringsplatsen privat. Istället parkerade jag vid Lexby skola, intill fotbollsplanerna. Här får man parkera i 4 timmar alldeles gratis (i alla fall när detta skrivs).
 
Vid startpunkten (där jag inte startade) finns tavlan ovan, med info om dom fyra spåren som utgår här ifrån. På en gammel vandringskarta jag har över detta naturområde kallas dom här fyra vandringslederna för Lexbyspåren. På den tiden mätte det röda spåret 2,5 km, trots att sträckningen var den samma. Det är väl så att man har bättre möjligheter att mäta mer exakt idag än på det glada 90-talet. 3 km låter mer rimligt. Allt över 2,5 km låter mer rimligt. Det röda spåret är nämligen ganska kuperat, så kondis och benstyrka blir lite avgörande för hur långt spåret upplevs. 
Vet inte varför det grönvita spåret har sin startpunkt här, särskilt inte nu när det inte längre går att parkera här. 
 
Men som sagt, hit till startpunkten gick inte jag, den ligger lite off när man går röda spåret och startar vid skolan. Iställer tog jag mig fram och tillbaka till det röda spåret så som jag markerat med röda prickar på kartan nedan. Jag kommer även att ge tips på en fin avslutning man kan välja. 
 
Röda punkter på kartan ovan visar hur jag gick fram till det röda spåret. Åker man buss kliver man av på hållplats Lexby skola, strax intill parkeringsplatsen, se H:et på kartan. 
 
Bild ovan: Den här gatan, Nygårdsgatan, följer jag rakt upp mot berget. En småbrant stenig stig leder sedan upp i berget.   
 
När jag tagit mig upp första branten och kom in i en dal med höga granar så valde jag att korsa bäcken (som nu var snustorr). Strax var jag inne på det röda spåret (som jag följde motsols). Även det gulvita spåret gjorde mig sällskap några meter. Det är en ganska lång stigning, men inte särskilt brant. Ibland är det inte fel att vrida på huvudet och se sig om. Ingen direkt utsikt som gör att man tappar hakan, men lite vyer får man. 
 
När man väl kommer in på fjället blir vandringen lätt och behaglig i ett par kilometer. Fin vildmark där tallskogen dominerar. 
 
Bild ovan: Stigskiljet vid den röda punkten på kartan. Här finns möjlighet att förlänga vandringen eller om man vill variera sig mellan gångerna man vandrar här. 
 
Bild ovan: Här vid stigskiljet (röda punkten på kartorna nedan) kan man välja att följa en omarkerad stig åt höger över till gulvita och grönvita spåren i väster. Om man vill variera sig eller gå lite längre. 
 
Kartan ovan: När man kommer fram till det grönvita / gulvita spåret, så följer man den stigen några meter åt vänster, innan man viker höger in på en stig som går utmed foten av ett stup. Håll blicken uppåt, ett runt hål kommer att visa sig efter man passerat halva branten, bild nedan (tagen sent på kvällen), röd punkt på kartan. Jag har bara markerat en kort bit av grönvita och gulvita spåren. 
Nu tillbaka till det röda spåret, där det strax bar av utför ned mot människobyn igen. 
 
Efter mycket nedför, där det röda spåret träffar på det gulvita spåret igen kan man göra en kort avstickare ut till en utsiktsplats (kort och lätt), röd punkt på kartan nedan. Följ en lite stig ut till höger. 
Bild ovan: Markeringarna kan tyckas sitta löjligt tätt, men det är för att man ersatt den gamla målade med en ny gjord av plast som är skonsammare för stammen.
 
Inte så illa, en riktigt hyfsad utsikt över Partille. På bilden nedan ser man parkeringsplatsen långt bort till vänster. 
 
Bild ovan: Här passerade jag en pyttegryta.
 
Det går en del uppför innan jag avslutar det röda spåret med att svänga ned i dalen med dom höga granarna där detta spännande äventyr började. Där lämnade jag det röda spåret och strax var jag nere på samma steniga stig som jag gick upp på. 
  
Strax före man kliver ut i bostadsområdet kan jag rekommendera att följa stigen till vänster mot fägatan. Man får uppleva en spännande terräng på nedsidan dom väldiga stupen till Brattefjäll. Man kommer fram vid Lexby skola, se röda punkter på kartan nedan. Jag har inga representativa bilder, men jag kommer att gå här med vandringsgänget i september. Då skall jag länka 😁 
 
Detta är en trevlig vandringsled, liksom dom övriga Lexbyspåren. Det är min kamrat Janne Ekman som markerat alla vandringslederna i Lexbybergen (+ några till), på uppdrag av Partille kommun. Bra jobbat Janne. 
 
Här kan ni se filmen från den här vandringen. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
 
 
#1 - - Inger:

Trevlig vandring, här tycker jag mig minnas att vi har gått. 🤔🤯

Svar: Jepp, det är rätt. Fast vi höll oss inte på leden.
Ronny Frank Sveum

#2 - - Adam:

Tjenare.. det ser härligt ut..
En fråga hur får du in så stora bilder på bloggen?
Mvh,
Adam

Svar: Hej Adam!Vet inte om blogg.se har olika teman (utseenden) på sidan längre. Men när jag köpte ett Pro-medlemskap för typ 8 år sedan så valde jag detta tema med bilder som var i denna storlek. Har för mig att det fanns större också senare. Men nu har blogg.se tagit bort pro (för att kunna visa reklam) så jag vet inte om man kan välja olika utseenden på sin blogg längre. Men det temat man hade fick man behålla gratis.
Ronny Frank Sveum

Till top