von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandring med utsikt från Prässebergen vid Rasta Lilla Edet.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Göta älv, Lilla Edet, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, grotta, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natural, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
I follow two hiking trails that offer several nice viewpoints over Lilla Edet and Göta älv. Slightly hilly hike of just over 5 km. You can also follow a trail (no. 24) right next to Lilla Edet Rasta (picture above) and up to the viewpoint, picture below (no. 22). Chek the map below.
 
Hur många är vi som stått/suttit här vid Rasta med en glass i handen (eller gjort något helt annat) och funderat på hur utsikten är uppifrån den höga bergryggen på andra sidan av 45:an? Nu behöver ni inte fundera längre (inte jag heller), se bild nedan. 
 
Man kan faktiskt följa en vandringsled (anslutningsstig, nr 24 på kartan) upp till Prässebergsleden. Stigen startar strax inill Rasta vid en rondell på andra sidan 45:an. Men då är det käckt om man har några benmuskler, sådana behövs, för stigen klättrar ganska brant upp i bergsidan. Vid nr 22 är utsikten. 
Jag gjorde det lite bekvämare för mig och startade från den lilla parkeringsplatsen som jag markerat med en röd punkt. Jag gick sedan Högstorpsleden medsols och vidare in på Prässebergsleden, fortsatt medsols. Det är gula markeringar som gäller för hela slanten, undantaget ut till utsikten, där är färgen röd. 
 
Bild ovan: Den lilla parkeringsplatsen, där fanns en karta över leden/erna. 
 
Privat väg gäller första biten, men efter lite knallande lämnar leden grusvägen och fortsätter rakt fram in på en stig. Pilarna var lite svåra att se från det håll jag kom, bild nedan. 
 
Bild ovan: här hade jag gått en kort sträcka genom ett bostadsområde och svänger höger upp i berget, upp mot nr 19, en utsiktsplats (enligt kartan). 
 
Där den första lite branta stigningen planar ut såg jag en stig som gick snett ut bakåt åt höger. Den stigen leder ut till utsikten nedan. Men om man inte längtar efter en bänk så kan man gott avvara den här korta avstickaren. Finare utsikter väntar ju längre fram som ni redan vet.  
 
Utsikten vid nr 19 är inget jag kommer skriva en bok om. Tog ingen bild, se filmen. Men jag njöt av skogsturen, underbar mjuk stig.
 
Befann mig nu vid en mindre grotta med grillplats, nr 20 på kartan. Mysig plats mitt i skogen. 
 
Strax efter grottan vid anslutningsstigen, nr 21 på kartan, får man vara observant. Här skall man INTE gå rakt fram (höger) för då kommer man tillbaka till parkeringsplatsen. Utan man skall upp i backen till vänster (anslutningsstigen). På toppen viker leden in på en stig till höger rakt norrut. 
 
 
Där stigen (bild ovan) når fram till trädet (bild nedan) går en avstickare ut till ett gravröse och utsikten, nr 22 på kartan. Det finns pilar som pekar väg också 😉
 
Lååångt där nedanför ligger Lilla Edet. Allt såg faktiskt litet ut i Lilla Edet här uppifrån. Men detta var inte första gången jag var ute vid dessa branter. Jag var runt och snurrade här under en orienteringstävling på 70-talet också. Tror det var 1976. Jag hade inte full kontroll på kontrollerna men fick njuta fin utsikt.  
 
Vattenfallet vid nr 23 var torrlagt nu, men lupinerna blommade längs den grusväg jag nu kommit ut på, bild ovan. Här upphörde den gula markeringen tvärt och grusvägen är inte utsatt på kartan. Om man nu inte dragit om leden efter att kartan är tryckt, så att detta är grusvägen som leder fram till "min" parkering. Så gick mina funderingar. 
 
Kartan visade i alla fall åt vilket håll jag skulle gå = i riktning bort från vindkraftverken med näsan pekandes mot söder. Efter att ha gått ett kort stycke på grusvägen fick jag syn på ett gult plastband i en buske. Bandet var inte många centimeter långt,     det visade att jag följde leden, att jag gick rätt. Sedan såg jag fler buskar och småträd som var pyntade med små gula plastband längs vägen. Efter några hundra meter, där leden lämnade grusvägen dök den riktiga märkningen upp igen, bild nedan. 
 
Röda punkten på kartan ovan visar vart jag lämnade grusvägen. Grusvägen är så pass ny att den inte finns med på vandringskartan och så pass ny att man inte hunnit märka upp leden ordentligt ännu (gissar jag 😁). 
 
Efter grusvägen väntade en stund ute på ett gammelt kalhygge. Den här biten har nog lätt för att bli lerig och blöt. 
 
Hela den här östra delen av Prässebergsleden är småtråkigt och känns som en ren transportsträcka. Men om detta visste jag redan på förhand. Jag kom nämligen att samspråk med  en tjej som var ute och sprang med sin hund. Hon bodde här uppe på bergsknölen och hon rekommendera mig att vända om efter utsikten. Men... hur skulle jag då kunna skriva ett vandringstips om vandringslederna? 🤔 
 
 Om 15 - 20 år är skogen nog tillbaka, då blir det fint igen 😃🥃
 
När man kommer ut på den större typ traktorstigen, se bild ovan, skall man svänga vänster. Men just nu fanns ingen markering som visar att man skall gå vänster. Går man istället till höger kommer man snart fram till anslutningsstigen, nr 21 på kartan.
 
Efter ett par hundra meter på traktorstigen kom jag ut på bilvägen och parkeringsplatsen där min bil stod och viftade på svansen (kändes det som).  
 
Detta är en trevlig, lite småkuperad skogsvandring kryddad med fina utsiktsplatser. Sträckan blir lite drygt 5 km = dryga 5 km.  
 
 
Film från den här vandringen
 
Högstorpsleden och Prässebergsleden är 2 av 5 vandringsleder inom Ryrsjön- Högstorpsområdet. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.

 
#1 - - Inger:

Omväxlande tur. Skogsgrottan tyckte jag mig känna igen, men sådana finns ju på flera ställen. Stormhatten också i början av filmen, en sådan här jag här i trädgården.

Svar: Jo, sådana små grottor kan man se lite varstans och det var inte i din trädgård jag var☀️
Ronny Frank Sveum

Till top