von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Med stor behållning vandrade jag Hållsdammsleden & Mettjärnsleden i Vättlefjäll, Ale kommun

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bilder, Gothenburg, Göteborg, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink2
Vandringsled Hållsdammsleden (10,3 km, röd märkning) bjuder på fin skogsvandring, Det samma gäller Mettjärnsleden (4,8 km). 
Hiking trail Hållsdammsleden (10.3 km, red marking) offers nice forest hiking, The same applies to Mettjärnsleden (4.8 km).
 
När jag senast gick Mettjärnsleden, eller rättare sagt försökte gå den, var 2017 tillsammans med far. Men den gången tog det stopp efter Videtjärnen, vi kom inte vidare västerut. Där vandringslederna tidigare gått hade Skanska AB fått ok att bedriva bergtäkt, alltså stenkross. Vandringslederna har därför varit avklippta under ett antal år. 
 
Ovan en karta som visar var Jennylunds idrottsplats ligger, p:et.
 
Men våren 2020 färdigställdes den nya sträckningen förbi bergstäkten och fram till Jennylunds idrottsplats. OK Alehof som planerar och underhåller lederna har lyckats mycket bra med den nya sträckan, jag hivar upp en tumme i vädret.
 
Kartan ovan visar den rödmarkerade Hållsdammsleden (10,3 km). På kartan har jag även markerat en bit av den blåmarkerade Mettjärnsleden (4,8 km). I övrigt följer den samma stigar som Hållsdammsleden fram och tillbaka till Jennylunds idrottsplats. Se karta över Mettjärnsleden nedan..  
 
Förutom arbetet med att finna fram en ny sträckning har OK Alehof lagt mängder av timmar på att upprusta vandringslederna. Det har byggts många spänger + några broar för att göra vandringen bekvämare. Även nya skyltar har satts upp som visar vägen och lederna är idag mycket bra uppmärkta med blåa resp. röda markeringar från båda håll.
 
Men så var tydligen inte fallet när leden "nyöppnade" våren 2020. Kommentarer jag fått till mig och vad andra skrev på nätet vittnade om en mycket bristfällig markering och skyltning. Och om jag förstått det rätt gällde det framförallt den nya sträckningen som bjöd vissa på en oönskad upptäcktsfärd lååångt bortom vandringslederna. Men nu så.... kära vänner 😎
 
Mars 2021.
 
Jag blev uppspelt när jag såg väderprognosen på morgonen. Dis och dimma skulle ligga över Götebrogsområdet helt fram till eftermiddagen = rätt tidpunkt för mig och kameran att få till en trolsk skogsvandring på Hållsdammsleden. Nu ville dock solen något annat, men det började bra. 07:45 startade jag från parkeringsplatsen vid Jennylunds idrottsplats. Jag gick lederna i motsols riktning. 
 
Bild 1: Efter 1 kilometer var det dax att fira med en banan och en pytteliten bit kexchoklad. Detta för att det tråkiga partiet på grusspåret låg bakom mig och nu kunde jag med glädje blicka fammåt mot en vandring på mjuka härliga skogsstigar. Från och med nu kunde allt bara bli bättre 😌
 
Bild 2: Hm.... ser ni djävulen som kommer springande ut genom bergsklyftan? Läbbiga vita labbar. 
 
Ha ha, tänk om vi alla skulle samla ihop våra färggladaste udda par vantar och markera upp en vandringsled med dem, lite som dom färggranna stenarnas vandringsled på Björkö. Jag kan utse någon av er till tvättansvarig som samlar in vantar som inte längre är färgglada 😏
 
Bild 3: Det var stämningsfullt vid det lilla skogstjärnet Lillebrunn. 
 
Bild 4: Solstrålar tränger genom dimman.  
 
Bild 5: Det är sagolikt vackert vid Stora Mettjärnen, tycker jag . Ena stunden var det nästan klarblå himmel, sedan drev den in igen, dimman. 
 
Bild 6: Här på östra sidan av Stora Mettjärnen där lederna delar på sig fick jag till den här mycket talande bilden. För visst lyckades jag se obeslutsam ut (en Oscar för bästa skådespelare)? Vilken led skulle jag fortsätta vidare på nu?  
 
Vi börjar med att kolla hur det ser ut längs Mettjärnsleden fram till att den går ihop med Hållsdammsleden igen nordväst om Videtjärnen. Fast i verkliga verkligheten följde jag Hållsdammsleden dit först. 
 
Bild 7: Här passerade jag över dämningen i norra änden av Stora Mettjärnen. I bakgrunden syns lite av Videtjärnen. 
 
Bild 8: Isen var svag på Videtjärnen. 
 
Bild 9: Först Mettjärnen och nu Videtjärnen, vilka naturupplevelser man bjuds. Det är en helt underbar vandring utmed dom två vattnen. Gillar man inte detta så kan det möjligtvis förklaras med att man har en skruv lös. 
 
Bild 10: Här går lederna ihop igen. Från denna punkt följs Mettjärnsleden och Hållsdammsleden åt fram till Jennylund. Också detta är en mycket fin sträcka, men det tar vi senare. 
 
Nu tillbaka till Hållsdammsleden som jag fortsatte gå motsols från östra sidan av Mettjärnen. 
 
Bild 11: Det har varit mycket slit och släp för att få ut alla långa brädor i skogen. Materialet har körts ut med fyrhjuling alternativt burits ut för hand, läste jag mig till.
 
Bild 12: Jag fick uppleva många härliga naturscenerier med dimma i skogen, precis så som jag hoppats på. Här följer leden ett hästspår några hundra meter. Vrider man huvudet till höger och är en giraff kan man se ut över Hållsdammen. 
 
Strax här efter tyckte jag att några markeringar saknades för just Hållsdammsleden. Gissningsvis hade någon skojfrisk person funnit det roligt att sabotera. Jag tog kontakt med OK Alehof och dagen efter hade deras eldsjäl Bengt Börjesson fixat markeringar 👍👍👍👍👍👍
 
Bild 13: Vidare norrut går leden genom trevlig granskog. Även Vättlefjällsleden och en Pilgrimsled följer samma stigar norrut. Nere i dalen väster om mig har granskogen avverkats, men här uppe står den kvar för oss att njuta av. Än så länge. 
  
Bild 14: Stabil bro över Hållsdammsbäcken nere i dalbotten.
 
Partiet som följer nu är i mina ögon något intetsägande, om jag får säga mitt, och det får jag ju. Leden går genom en tät "risig" ungskog. Här fanns som sagt förr en högstammig granskog där trollen sprang omkring. Men men, det blir finare här till våren när lövträden fått lummig grönska. Och till våren är det ju inte långt nu 🌞. 
 
Men det finns fina stycken också, som t.ex. den granskogsklädda ravinbranten. Längst nere i botten såg jag en bäck forsa fram.  
 
Jag läste att Hållsdammsleden har en sammanlagd stigning på 290 meter. Många av dom meterna plockar man på väg upp till Lodingesjön. 
 
Nu kom tyvärr film och foto att påverkas negativt av att jag hade blivit grinig, grinig på solen som jagat iväg dimman. 
 
Bild 15: Vy bort mot en bergsudde där man kan sitta och njuta av utsikten över Lodingesjön. Där går leden förbi, det gör den inte där jag stod. 
 
Från Lodingesjön och vidare västerut mot stenkrossen bjuder Hållsdammsleden på fin vandring i varierad natur. Först på en pyttekuperad stig genom gran och tallskog, sedan ut på ett kalhygge som gränsar till en stor mosse. Där var det jättefint, men solen var i den riktning det var finast, så.... ni får försöka visualisera upplevelsen. 
 
Stenkrossen passerades utan att kameran tog några bilder. Därefter blev det lite uppför igen, det är bra för kondisen. 
 
Bild 16: I utkanten av granskogen skymtar ett kalhygge. 
 
Bild 17: Några meter före jag knatade förbi den här grönklädda trädstammen anslöt Mettjärnsleden. Nu följde en varierad och lätt småkuperad vandring genom en storslagen vildmark, där endast min egen fantasi satte gränser för vad jag kunde träffa på ute i skogen. Skogsvandringen tog slut när Ale Arenas enorma vägg tornade upp sig framför mig.    
 
Bild 18: Typisk naturtyp i Vättlefjäll, myr och mosse med blandskog.
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen med Ale Arena i bakgrunden. 
 
Om man bortser från första kilometern, ni vet grusspåret, så tycker jag att Mettjärnsleden är rakt genom helt kanon. Det är en ganska lätt och lite nätt småkuperad vandring. När jag klev ut ur skogen bakom Ale Arena var jag mycket nöjd. Jag hade fått uppleva vacker natur på härliga stigar.
 
 
Den del av Hållsdammsleden som inte inkluderar Mettjärnsleden är också mycket trevlig med bl.a. trolsk granskog. Går man motsols så som jag gjorde så är det lite krävande med flera längre stigningar på väg tillbaka söderut. Partiet längst upp i norr tyckte jag var lite träligt, men herrejösses, jag fick gått på stig, så jag får vara nöjd och inte gnälla. 
 
På kartan nedan har jag markerat vart bilderna är tagna. 
 
 
Film från vandringen.
 
Klicka här om du vill se när jag gick här med far 2017, då vi endast kom fram till Videtjärnen. 
 
Vi du se kartorna i större upplösning? Kartorna ligger på Vandringsleder och strövområden | ale.se. Karta för Mettjärnsleden klicka här. Karta för Hålldammsleden klicka här
 
Man kan åka buss helt upp till Jennylund, man kliver av på hållplats Jennylund. Lätt att komma ihåg om man vet vart man skall.
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Therése:

Jag har hört från fler att det är en ny dragning av leden där. Jag gick bort mig totalt i stenkrossen förra våren :)

Svar: Jo, jag läste det, och det var antagligen för att dom glömt att sätta upp en vägvisningsskylt i början på leden, om man går medsols. Det är fler än du som hade problem där. Nu har dom i alla fall fått upp en skylt som visar att man skall svänga vänster och inte fortsätta på den gamla stigen ned mot krossen 😀
Ronny Frank Sveum

#2 - - Therese:

Underbart!!

Svar: Ja, jag kom väl till samma slutsats som dig.
Ronny Frank Sveum

Till top