von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vildmarksvandring i Billdals Park, Göteborgs kommun.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Billdal, Billdals herrgård, Billdals park, Gothenburg, Göteborg, Park, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
Som utlovat kommer nu ett vandringstips där jag visar upp min självkomponerade promenadslinga, den jag tog ut Vandringsgänget på nu i april 2021. Jag hoppas naturligtvis att ni också skall följa detta vandringstips till punkt och pricka. Jag har lite svårt att uppskatta vandringens längd, men runt 3 kilometer är min magkänsla. Den bergiga terrängen gör dock att vandringen kanske känns längre. Jag avslutar med att visa ett alternativt vägval upp på Krokeberget. 

2015 gjorde jag ett vandringstips från Billdals Park efter att jag och far gått här. Jag har även gjort en film när vi gick här i parken 2011 och 2012. En hel del har förändrats i parken sedan dess, t.ex. har en lekplats anlagts (bild ovan), laxtrappan är borta och det har rensats bort en hel del träd uppe vid utsiktsplatsen på Fällsås. I detta vandringstips skriver jag inte så mycket fakta om själva parken, jag koncentrerar mig på att visa vandringen och det tänkte jag främst göra med en film. 
 
Den däringa grusslingan i parken försökte jag efter bästa förmåga hålla mig borta från, så mycket som möjligt. Så som vanligt är det mestadels stigar ni får gå på om ni följer vandringstipset. Nedan ser ni en karta där jag ritat in vandringsslingan och några alternativa stigval (röd prickat). Jag gick slingan motsols och det är bilder från flertalet promenader mellan februari - maj 2021. 
 
Redan omedelbums vek jag av från grusslingan och tog mig ned mot den gamla stenbron över Krogabäcken. Det är sedan fint att följa bäcken ett kort stycke, fram till att stupade trädjättar sätter käppar i hjulen. Där får man ta sig upp till ängen ovan. 
 
Bild ovan: Här vek jag av upp mot den görgamla ihåliga eken, se kartan. Jag tog mig upp i berget bakom eken. I bakgrunden syns lite av lekplatsen, bild nedan.
 
Ovanför eken fortsätter man snett in höger i skogen. Man tar sikte på den stora stenen hitom berget (se bilden) och går sedan som jag markerat med vita prickar. Det är lite risigt direkt efter stenen, men sedan hittar ni nog stigen upp i berget. Stigen ni kommer upp till följer ni åt höger. Fortsätt inte ned till gården utan ta vänster upp mot stenmuren, som ni korsar direkt (röd prickat) eller efter ni rundat höjden.
 
Strax efter man korsat nästa stenmur är det dax för en avstickare in på en stig som leder upp till en ganska hyfsad utsikt.  
 
Bild ovan: Bergväggen såg mest ut att bestå av kolossala stenblock. 
Bilder nedan: Kort avstickare till trevlig grillplats på en liten höjd.
 
Underbar stig genom ett bergigt landskap. Bilden nedan är tagen mycket tidigt på morgonen. 
 
Bild ovan: På väg ned mot Billdals gård passerade jag här genom en vacker bokskog.  
Bilder nedan: Stora träd vid Billdals gård, som blev byggd på 1860 talet och nyligen upprustades utvändigt. 
 
Bild ovan och nedan: Gammel bro över Krogabäcken. Här kan man se laxöring när tiden är den rätta. 
 
Bild ovan: Det gamla stallet.  
 
Bild ovan: När jag passerat förbi dom gamla arbetarbostäderna (nyligen upprustade) svängde jag vänster upp i berget på liten stig (längst ned på kartan). 
 
Stigen för att komma upp på Krokeberget är brant. Jag valde ett annat alternativ för Vandringsgänget (röd prickat på kartan). Uppe i berget ligger en branddamm, kallad reservdammen. 
 
Jag fortsatte på stigen intill bergväggen och sedan genom en liten bergskåra. Håll höger vid varje stigskilje, men utan att ränna in i bostadsområdet. 
 
Efter ett tag korsade jag den grusade gångstigen mellan Svindal och Billdals Park, bild ovan. Inom några minuter skulle jag få en storslagen utsikt från toppen av Fällsås. Fortsatt är det höger som gäller vid stigskiljen, helt upp till toppen. 
OBS: Tycker man att det är för brant den sista biten efter den stenlagda stigen, fortsätt då istället på stigen rakt fram utmed branten och sväng sedan av höger upp mot toppen. Då blir det istället en avstickare. 
 
Bild ovan: Tittar man åt rätt håll så är utsikten helt makalös. Här fikade vi med vandringsgänget.  
 
Jag fortsatte stigen rakt norrut genom blåbärsris och en skog av vindpinade träd, mestadels krokiga små ekar. Stigen mynnar ut i en brant stentrappa som leder ned i dalen. Därefter återstod bara ett kort stycke grusstig innan jag var tillbaka på parkeringsplatsen. 
 
Den här vandringen har jag inte gått mig mätt på ännu😀🎵🌞  
 
Alternativt vägval upp på Krokeberget (röda prickar). Då slipper man häststallar och civilisationen. 
 
Bild ovan: Efter man passerat Billdals gård och Krogabäcken, sväng vänster och sedan in höger på den här stigen. Stigen slingar sig hela vägen upp i berget, helt upp till stigen över berget som mitt vandringstips följer.   
 
Bild ovan: Vid den lilla bergsskåran vik höger och följ stigen (lite otydlig) ut till branten och utsikten nedan. Gå sedan tillbaka till skåran eller runda den lilla höjden så som jag markerat på kartan. 
 
Nu går man runt dammen motsols. Efter dämningen gå snett upp vänster i berget. När du ser en stenmur/gärdsgård på höger sida, kan du följa den åt höger upp till en utsikt. 
 
Utsikten över Svindal är kanske inte så mycket att skryta om, men.... 
 
Ta dig ned på stigen igen och följ den vidare runt dammen och mossen, sedan är man inne på mitt vandringstips igen.
 
Kartan visar parkeringsplatsen i norra änden av parken, där jag parkerade. 
 
Filmen visar bäst detta vandringstips. Men håll i hatten eller annat nu, för filmen är över 11 minuter lång, nästan 12. Jösses, det måste väl betyda något, eller hur? 
 
Läs mitt vandringstips från 2015 eller när jag gick här med vandringsgänget i april 2021.
 
Närmaste busshållplats till min startplats är Hästebäck. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
#1 - - Inger:

Fantastiskt att det finn så otroligt fina vandrinsstråk så nära Göteborg. Den stora fina eken kan jag inte minnas att jag sett.🤔🦄

Svar: Nej, Billdals Park har du inte gått i 🙃🥾
Ronny Frank Sveum

Till top