von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Idag blev det Byavägsvandring i Härryda

Vandringar kring Göteborg Bilder, Härryda, Ronny Sveum, aktivitet, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, kultur, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink1
15 oktober 2021
Idag skulle jag ta mig en promenad i Bråtaskogens naturreservat i Mölnlycke. Men när jag kom fram till skogsgränsen talade en skylt om att det pågick älgjakt. Med min erfarenhet av skjutglada älgjägare bestämde jag mig för att hålla mig borta från skogen då jag varken hade färgglad klädsel eller väst. 

Nu blev det full aktivitet bland hjärncellerna när jag försökte komma på en ny plats att promenera på. Jag var ju inte så långt från Härryda Hembygdsgård där Härryda Hembygdsförening bjuder in till en kulturhistorisk vandring på 5 km, kallad "Byavandring Härryda Väster"Att gå på asfalt och grusvägar är inte min kopp kaffe, men det är kul och intressant med gammel kultur, och gärna då äldre byggnader. Så inom kort befann jag mig vid Hembygdsgården, se bilden ovan. 
 
Bild nedan: Jodå, i lådan låg det allt ett gäng häften
 
Kartan ovan finns i häftet. Vid varje nummer finns en infotavla. 
Första och sista biten (oavsett håll man går åt 😁) tyckte jag var lite tråkig (promenad på asfalt utmed stor bilväg). Avslutningsvis följer man Härrydavägen en lååång sträcka. Detta ville absolut inte jag vara med om, så jag började med den istället. Jag gick alltså motsols och tog numren i omvänd ordning. Som sagt, en tråkig början och slut, men där emellan charmades jag av det vackra kulturlandskapet.  
 
Bild ovan: Härrydavägen är lika rolig som den ser ut. 
Bild nedan. Nr 22, ett gammelt nedlagt fik, som jag också minns. Infotavlan stod kanske något dumt till då man just nu var tvungen att kliva över ett lerigt/blött dike. 
 
Bild ovan: Här hade jag lämnat Härrydavägen "hurra" och krorsade strax över Mölndalsån, bild nedan. 
 
Ett kort stycke följde jag en stig "hurra", fram mot tavla nunmer 15, som berättade om bl.a. den mossklädda stenmuren. Fågelholken räknas nog inte som kultur, för om den stod inget. 
 
Bild ovan: Villa Ekegården, nr 14. Nedan infon i häftet. 
Nu befann jag mig vid Knösvägen 40, en mycket gammel gård (nr 13). Gården bildades 1798 genom att en annan gård delades. En katt kom fram och tittade på mig och sade mjau, bilden nedan. Ser ni den?
 
Härlig landsortsidyll i fina höstfärger. Oj oj oj, nu haglade dom in, barndomsminnena från landet. Då fick jag följa en grusväg genom ett bondelandskap för att ta mig till godisaffären. Godisaffären var en helt vanlig mataffär, men jag var bara intresserad av godis, Kalle Anka och Tarzan. 
 
Bild ovan: Nu var jag framme vid nummer 9, eller nästan i alla fall. 
Bild ovan: Detta är väl på avstånd?
Bild nedan: Snart är det halloween, alla spökens högtid. Då har dom nog lattjo lajbans här.
 
Bild ovan: Jag hälsade på hästar också.
Bild nedan: Det gamla "torget" i Härryda, nr 2.  En träpall. 
 
Första stopp på Byavägsvandringen är Dansereds gamla bro över Mölndalsån = jag var strax framme, alltså tillbaka vid Hembygdsgården. 
 
Solen var på nedgång när jag var tillbaka vid Härryda Hembygdsgård. Jag var nöjd med upplevelsen Byavägsvandringen gav mig, och det mycket tack vare den fina södra delen. Bra jobbat alla inblandade. 
 
Varför inte hälsa på Härryda Hembygdsförening på deras facebooksida
Jag filmade ingenting, jag skulle ju inte ha gått här ens. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.

#1 - - Inger:

Fina bilder över ett soligt Härryda i vacker höstskrud.
Katten är det tveksamt om jag ser. Finns den till vänster om bilens bakre hjul och är svart med vit nos?🤔🐱🐈

Svar: Yes, katten är lokaliserad 😃👍😃🌞
Ronny Frank Sveum

Till top