von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Görfina promenadrundor (c:a 1 km långa) utmärkta för rullator / rullstol i Göteborgs närområde

Vandringar kring Göteborg Bilder, Gothenburg, Göteborg, Hisingen, Kungsbacka, Kungälv, Kungälvs kommun, Park, Photos, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, culture, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, tourism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandringsblogg, västra Götaland Permalink1
Nice walking rounds near Gothenburg (approx. 1 km long) excellent for walker and wheelchairs.
 
Min naturälskande far har haft en hel del otur senaste tiden, med bl.a en stroke och ett höftledsbrott/kulan. Så nu gäller promenader med rullator på flackt och jämnt underlag. Far kan gå med krycka, men med rullatorn blir promenaderna längre. Vi har känt att 1 km har varit ganska lagom och gärna med många stopp för att koppla av och njuta av stunderna ute. Och vi har kommit oss ut på många promenader nu i sommar och höst. Nu skall jag visa våra favoritrundor, som var och en skiljer sig mycket, men som har gemensamt att dom förgyllt många stunder för oss. 
 
Promenadrundorna är just rundor och cirka 1 km långa, flacka och med ett jämnt underlag som är lätt att rulla på. 
 
Fontins naturreservat, runt Svarte mosse, Kungälvs kommun
 
Här finns många parkeringsplatser "gratis" och några av dem är för rörelsehindrade (närmast motionsanläggningen). Enligt skylt är sträckan runt mossen "Naturstigen" 900 meter, tillgänglighetsanpassad och elbelyst.
 
I övrigt, när det gäller uppmärkta vandringsleder i Fontis naturreservat så finns det inte en enda värd namnet enligt mig. Det finns enbart preparerade promenad/motionsstigar. Men vill man gå på ett stumt underlag, men lättare framkomligt vid blöta, så...ja.
Det blir först när man tagit sig norrut upp till Trankärr som man hittar Trankärrsslingan, en trevlig vandringsled på cirka 4 km.
 
Det finns gott om bänkar runt Svarte mosse, t.ex. den fint placerade ni ser på bilden ovan. Men vi höll oss borta från den. I min riskkalkyl fanns nämligen att far rullade vidare rakt ut i vattnet. I bakgrunden syns Motionscentralen Kotten. På insidan den finns glass,.... ja, bland annat alltså.  
 
Bilden nedan visar grillplatsen på mossens norra sida. 
 
Bild ovan. Strax intill Motionscentralen Kotten ute på en liten udde hittar man detta vindskydd med bänkar och en liten brygga. Det finns gått om bl.a. kanadagäss vid Svarte mosse. Alla djur har en mening och uppgift i livet, kanadagässens är att se till att det aldrig blir tyst. 
 
Bild ovan: Bänkar med bord intill det för dagen spegelblanka vattnet. Bakom ryggen hade vi nu Motionscentralen Kotten där det finns ett café med som sagt massor av godsaker. Detta betydde också att varvet runt mossen var avklarat 'rap' 🤭
 
Här kan ni läsa ett vandringstips jag gjorde i februari 2016, med samma startpunkt. 
 
Sannegårdshamnen på Hisingen i Göteborgs kommun
 
Vilka fina sommarkvällar vi fått här nere i Sannegårdshamnen, jag och far. Det har varit som att knalla runt i någon turistort på varmare breddgrader. Tänk att man hittar något som detta nästan mitt i Göteborg. Jag fick nästan nypa mig i baken för att förstå att det är sant. Här finns restauranger och caféer utmed hamnen där man kan sitta och umgås. Vi möter alla sorters människor på våra rundpromenader här. Det är joggare som flåsar fram och människor som försöker gå fort. Och sedan har vi dem som går i ett normalt tempo och dem som cyklar. Till sist så har vi alla dem som liksom vi lugnt och saktfärdigt strosar fram. Jag tycker att dom flesta vi möter visar omtanke och hänsyn och ofta med ett leende.
Åsså har vi dumskallarna på elsparkcyklar.....  😫
 
Jo jo, jag vet, jag vet. Naturligtvis skall man inte dra alla elsparkscyklister över samma kajkant, men..... Nä, det är nog upplägget det är mest fel på "ställ ifrån dig den var du vill". 
 
På varje gata jag markerat med ett P kan man stå gratis i 2 timmar (när detta skrivs). Rundpromenaden har jag rödmarkerat. Det är fint att fortsätta ut mot Göta älv också, men där blir bänkarna färre. Men runt Sannegårdshamnen duggar bänkarna tätt, framför allt längs västra sidan där det finns gått om lång"bänkar". 
 
Bild ovan: Sannegårdsbron går vi över. Har man tur blir det broöppning = högmastad båt skall in i hamnen. Här i Sannegårdshamnen skulle jag utan tvekan kunna tänka mig att bosätta mig, om någon gav mig en lägenhet och betalade hyran. 
 
Bild nedan: Vy uppifrån bron in över hamnen och bort mot Ramberget. 
 
Bild ovan: Som sagt, det är fint att fortsätta ut till älven också. Eller varför inte ta sig bort till färjekaj "hållplats" Slottsberget, (syns rakt över vattnet). Därifrån tar man förslagsvis färjan över till Klippan och nya upplevelser. 
 
Bild ovan: Pratbänken, här skall man enligt skylten sätta sig om man vill prata med någon. Drabbas man av tunghäfta så är man hjälpt av att det skrivits tre förslag på ämnen att prata om. Vi har aldrig sett någon sitta på denna bänk och inte kom det någon och satte sig nu heller. 
 
När solen går ned tänts ljusen runt Sannegårdshamnen. 
 
Hisingsparken, runt halva Gunnetorps mosse
 
Tidigare när far var frisk undvek vi i möjligaste mån dom här grusstigarna, vi höll oss istället på stigarna runtomkring och uppe i bergen. Men nu med fars fysiska status så får vi göra som alla andra, hålla oss på grusstigarna. Jag vet att far alla dagar i veckan inklusive lördagar och söndagar helst av allt hade velat vika av grusstigen och gå in på någon av dom mindre skogsstigarna. Men det är bara att acceptera läget och hålla sig på gruset. Rundpromenaden bjuder dock på fin natur och är lättrullad, så stunderna är hur som helst njutbara.  
 
Det finns gott om bänkar längs stigen, med eller utan lutning. Och promenadrundan är elbelyst.  
 
Bild ovan: Ett lustigt växande träd, där jag hjälpt fantasin något på traven. Säg, är det inte lite märkligt att min konstnärliga tallang inte gjort mig ekonomiskt oberoende... ännu???🤔
 
Rundpromenadens höjdpunkt är upplevelsen när man går över den breda träbron/spången. Här brukar änder visa sig. Dom här hade just fått sig ett rejält skråvmål efter att en tjej tömt en stor brödpåse i vattnet. 
 
Bild ovan: På andra sidan träbron väntar dom här bänkarna med ett bord. När bilden togs hade det börjat mörkna, snart tändes lamporna. 
 
Bild ovan: Parkeringsplatsen, 3 bilar till får ungefär plats till vänster utanför bild.  
 
En promenad längs Kungsbackaån inne i Kungsbacka
 
Mycket trevlig stadsnära promenadrunda i södra delen av staden upp mot centrum. Vi har brukat gå medsols och vi har brukat parkera på norra sidan av Ishallen, se P:et. Här kan man betala med EasyPark appen. 
 
Bild ovan: Strax intill Ishallen leder en gångbro över Kungsbackaån.  
Bild nedan: Det är lättrullat på gång & cykelvägen längs ån.
 
Bild ovan: Här ser man över till Hamntorget och bryggan / gästhamn. 
Kommunen har lagt ett stort arbete på att utveckla miljön längs Kungsbackaån, med syfte att skapa stråk och trevliga platser att vistas på. 
 
Bild nedan: Grytlappar i form av hjärtan hälsade oss hjärtligt välkomna upp på bron. Nu kom vi in i en gammel del av byn.
Det står kvar en hel del gamla kåkar i området kring Hamntorget. Informationstavla finns (strax bortom far och papperskorgen) som berättar om Hamntorgets historia. 
 
Det var fint nere på bryggan, blommor och solsoffor, 6 till antalet. Och området har kvällsbelysning. 
 
Bild ovan: uppifrån gångbro 3. Nu hade vi bara att följa gång & cykelvägen längs östra sidan av ån tillbaka ned till bilen. En fin sträcka det också.  
 
Hej då.... 
 

#1 - - Inger:

Oj, så många fina promenader ni har gjort.

Svar: 🌞🥕🦕
Ronny Frank Sveum

Till top