von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Stuvö vale på Hälsö, en bensträckare som bjuder storslagen panoramautsikt. Öckerö kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Friluftsliv, Gothenburg, Göteborg, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sevärdhet, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, attraction, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsförslag, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, äventyr Permalink2
Very nice walking tour (about 2 km) over the mountain Stuvö vale which offers panoramic views of Gothenburg's northern archipelago
 
Jepp, så är det. Detta är en mycket trevlig bensträckare i väntan på färjan om man t.ex skall ut till Rörö för att t.ex. vandra. Det är en härlig upplevelse på ett par kilometer, så bli inte överraskad om ni råkar missa nästa färja. Men vad gör väl det, den här promenaden är så himla fin och det går fler färjor ut till Rörö. Eller så är man kanske ute efter just en kortare promenad och då kan jag absolut rekommendera denna häringa 😃
 
Parkerar gör man bäst vid färjan (inte på 😉). Helger och sommar kan parkeringsplatsen svämma över av bilar. 
Nedan en karta där jag markerat promenadrundan. Jag har vitmarkerat den biten man följer en grusad gångstig. Gul markering visar Valenstigen som går över berget Stuvö vale. Obs: detta är på ett ungefär hur Valenstigen går. Den gula "stjärnan" visar utsiktspunkten. Jag gick motsols, vilket är lättast om det är första gången man går rundan. Då finns en skylt som pekar vägen där Valenstigen börjar. 
 
Första biten följer man som sagt en grusad gångstig. Så här såg stigen ut i gårdagens dimma. En dimma som jag funderade på om den skulle följa mig helt upp på toppen. 
 
Bild ovan: Skylten visar vägen in på Valen"stigen". Skylten skvallrade också om att det är Hälsö Vänner som sköter om Valenstigen. Jag följde gula punkter markerade på berg och stenar upp till toppen. Det är ingen söndagsskopromenad, men den är absolut inte svår.  
 
Och så nådde jag utsiktstoppen. Nu befann jag mig cirka 46 meter över havet och fick panoramautsikt över dimma. Lätt irriterad fortsatte jag vidare över berget ned till grusstigen på östra sidan ön. När jag nästan var framme/tillbaka vid parkeringsplatsen lättade dimman. Jag tog mig fort upp till toppen igen för att få till några vettiga bilder och filmscener som visar varför denna utflykt är så fin.   
 
Bild ovan: dimman hade nu helt lämnat Källö-Knippla. Men Rörö såg jag fortfarande inte mycket av. Det fjälliknande som syns  i fjärran där Rörö skall ligga är dimman. 
Bild nedan. Man har om sagt panoramautsikt här uppe och jag vill ju gärna visa utsikten åt söder också, därför denna dåliga bild mot en bländande sol.
 
Bild ovan: strax intill mitt lagringsutrymme för massvis av kunskap syns den gula färjan vid Burö färjeläge där min bil stod och väntade. Valenstigen fortsätter ned till höger mot östra sidan av ön. 
 
Grusstigen utmed östra sidan av ön bjuder vackra skärgårdsvyer och det finns ett antal bänkar att beskåda det hela från.   
Bild nedan: parkeringsplatsen vid Burö färjeläge = tillbaka 😎
 
 
 
 Min film från promenaden. 
 
Och precis som kommentaren från Anonym skvallrar om kan man ta buss till Burö färjeläge. Då slipper man bekymra sig om parkeringsplats. 
 
Du har väl koll på att alla mina vandringstips finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
 
 
#1 - - Inger:

Oj, sån skillnad det blev på bilderna med och utan dimma.🤔🤯

Svar: Ja, det är helt klart 🌞
Ronny Frank Sveum

#2 - - Anonym:

För den som vill slippa parkeringsbekymmer, tag buss till hållplats Burö. Glesa turer på helger, så kolla i förväg. Har du möjlighet att gå på vardagar är det enklare. Då kan man också följa den blå skärgårdsleden mot Hönö och byta till buss när man tycker att det räcker..

Svar: 👍 🌞
Ronny Frank Sveum

Till top